mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012

Απεργία, ενημέρωση και πάλι απεργία στα ΜΜΕ

(από το mediaproject)

Στο δρόμο θα βρεθούν πάλι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ την άλλη Δευτέρα, το "όπλο" της απεργίας μπήκε στη θήκη και οι δημοσιογράφοι επέστρεψαν στην ενημέρωση.
Η 24ωρη απεργία έβγαλε στην επιφάνεια το ρήγμα αξιοπιστίας. Όχι για τα Μέσα αλλά για τους δημοσιογράφους.
Μετά από αυτό το διδακτικό πάθημα των εργαζομένων στα ΜΜΕ, της αιφνιδιαστικής κατάθεσης τροπολογίας για την ένταξη των ασφαλιστικών ταμείων τουςστον ΕΟΠΥΥ, δυο ώρες μετά τη χαλαρή και φιλική συζήτηση τους με τον αρμόδιο υπουργό ΜΜΕ ο οποίος τους ζητούσε προτάσεις(!), παραμένει ερώτημα η αλλαγή στάσης του δημοσιογραφικού κλάδου.
Θα ορθώσουν το επαγγελματικό τους ανάστημα σε μικρό ή μεγάλο βαθμό στα Μέσα τους για την ενημέρωση των πολιτών στο μνημόνιο 3 και τον εφαρμοστικό νόμο; Θα προσπαθήσουν να βγάλουν στον αέρα, το χαρτί, την οθόνη τις επιπτώσεις στο λαό και τους πολίτες των μέτρων που λαμβάνονται; 
Θα ενημερώσουν ως δημοσιογράφοι και όχι ως "παπαγαλάκια" της κεντρικής γραμμής των εκδοτών, ιδιοκτητών αφεντικών τους;
Αυτό είναι το στοίχημα που παίζεται μέχρι την επόμενη απεργία των ΜΜΕ, την ερχόμενη Δευτέρα 5 Νοεμβρίου. Απεργία που γίνεται για την πραγματική πλέον υπαγωγή των ταμείων ΜΜΕ και του ΕΔΟΕΑΠ, ανάμεσα τους στον ΕΟΠΥΥ.
Το μυστικό-και οι συνδικαλιστές το γνωρίζουν πολύ καλά- είναι το αγγελιόσημο. Το οποίο ως "κοινωνικός πόρος", όπως διατάζει η τρόϊκα και πίσω από αυτήν οι εγχώριοι σύμβουλοι της, εντάσσεται στον προϋπολογισμό για το 2013. Επίσημα και με τη βούλα.
Οπότε η πρώτη "ήττα της μνημονιακής πολιτικής" που σημειώνει δικαίως η ΠΟΕΣΥ μένει να αποδειχθεί αν θα είναι η αρχή ενός νέου πεισματικού αγώνα. Μαζί με την κοινωνία αυτή τη φορά, Όχι απέναντι της.Η ανακοίνωση της ΠΟΕΣΥ

Ήττα της μνημονιακής πολιτικής για τα Ταμεία – Ο αγώνας συνεχίζεται


Σημαντική ήττα υπέστησαν σήμερα στη Βουλή η τρικομματική κυβέρνηση και ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας. Η τροπολογία Στουρνάρα με την οποία οι κλάδοι Υγείας του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και η περιουσία του, αλλά και των Ταμείων των δικηγόρων, γιατρών, μηχανικών, τραπεζοϋπαλλήλων, οδηγούνταν βιαίως στον ΕΟΠΥΥ, δεν συγκέντρωσε την απαιτούμενη πλειοψηφία στη Βουλή και απορρίφθηκε. Η άμεση και δυναμική κινητοποίηση του κλάδου μας στον κυβερνητικό αιφνιδιασμό είχε ένα πρώτο θετικό αποτέλεσμα.
Η αδηφάγα λογική της τρόικας και των κυβερνητικών εταίρων ενάντια σε κάθε κοινωνικό δικαίωμα και παροχή, δεν έχει τελειώσει. Μέσα στη Βουλή έγινε καθαρό ότι η προσπάθεια υφαρπαγής της περιουσίας των ασφαλιστικών μας Ταμείων, αλλά και της χρηματοδότησής τους –του πόρου που στο χώρο των ΜΜΕ υποκαθιστά τη μηδενική συνεισφορά του κράτους και τις ελάχιστες έως μηδενικές εργοδοτικές εισφορές- θα συνεχιστεί.
Γι’ αυτό το λόγο καλούμε τον κλάδο σε επαγρύπνηση για την αποτροπή κάθε προσπάθειας επαναφοράς της τροπολογίας. Επίσης καλούμε όλους τους εργαζόμενους σε ανασύνταξη δυνάμεων και προετοιμασία για τις νέες απεργιακές κινητοποιήσεις, που συνεχίζονται από τις 6πμ της Δευτέρας, 5 Νοεμβρίου, έως 6πμ της Τρίτης 6 Νοεμβρίου 2012, στο πλαίσιο των επαναλαμβανόμενων 24ωρων απεργιών.
Παράλληλα καλούμε όλους τους συναδέλφους να συμβάλλουν στην προβολή των αγώνων των εργαζομένων και στην ενημέρωση όλης της κοινωνίας για τις συνέπειες της βάρβαρης επίθεσης που δέχονται όλοι οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι με την πλημμυρίδα των μέτρων που νομοθετούνται. Οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ στηρίζουν τις κινητοποιήσεις που έχουν προκηρύξει ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ και άλλες Ομοσπονδίες και συνδικάτα την Τρίτη και την Τετάρτη, 6 και 7 Νοεμβρίου, με αφορμή την ψήφιση του προϋπολογισμού και του νέου καταστροφικού μνημονίου. Διαδηλώνουμε την ομόθυμη απόφασή μας να αγωνιστούμε όλοι μαζί μέχρι την ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών.
Οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ διεκδικούν: 1. Να μην επανέλθει με οποιοδήποτε τρόπο η τροπολογία Στουρνάρα και να σταματήσει κάθε προσπάθεια κατάργησης των πόρων του ασφαλιστικού μας συστήματος. 2. Να επιστραφούν όλα τα κλεμμένα αποθεματικά των Ταμείων μας με το PSI. 3. Να υπογραφούν Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. 4. Να επανέλθει σε ισχύ ο ν. 1876/90 για τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις. 5. Να σταματήσουν τώρα οι απολύσεις και να γίνουν σεβαστά όλα τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων στα ΜΜΕ που καθημερινά καταπατούνται με τον πιο άγριο τρόπο από την εργοδοσία. 6. Να καταργηθούν όλοι οι αντεργατικοί και αντιασφαλιστικοί νόμοι των Μνημονίων. 7. Να σταματήσει κάθε απόπειρα παρέμβασης στο δημοσιογραφικό έργο και να αρθούν όλες οι δυσμενείς επιπτώσεις και διώξεις εναντίον συναδέλφων μας που επιτελούν το λειτούργημα της Ενημέρωσης.

Τα Διοικητικά Συμβούλια

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΩΣΕΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ (Π.Ο.Ε.ΣΥ.) ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑΣ – ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ (Π.Ο.Σ.Π.Ε.Ρ.Τ.) ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΜΜΕ (Π.Ο.Ε.Π.ΤΥ.Μ.) ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΧΑΡΤΟΥ (Ο.Μ.Τ.Β.Χ.) ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ ΣΤΟΝ ΤΥΠΟ ΚΑΙ ΤΑ ΜΜΕ

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εντελώς διφορούμενο το κείμενο του mediaproject: και ενημέρωση και απεργία, και ΕΟΠΥΥ-αγγελιόσημο και άνοιγμα στην κοινωνία, και "νίκη" χτες και "αλλαγή στάσης" από βδομάδα; Πώς συνδυάζονται όλα αυτά μαζί, πώς δίνεται πραγματικός αγώνας με όλα αυτά τα προτάγματα τσουβαλιασμένα μαζί, χωρίς σχέδιο και ταξική προοπτική;

Για να μη μιλήσουμε για τον "κορμό" του κειμένου, την αντικειμενική ενημέρωση του κόσμου μέχρι τη Δευτέρα: μόνοι τους δουλεύουν οι συνάδελφοι στα ΜΜΕ, αυτοί χαράζουν πολιτική; Αυτοδιαχειριζόμενα είναι τα ΜΜΕ της χώρας; Σε ποιον μπορεί να απευθύνεται ρεαλιστικά το κάλεσμα για "αντικειμενικότητα", αν όχι στους καναλάρχες και τους διευθυντές;

Δείτε κάτι πολύ πιο ξεκάθαρο: http://katalipsiesiea.blogspot.gr/2012/11/blog-post.html

Matina Pap είπε...

Θα συμφωνήσω με τον χαρακτηρισμό "διφορούμενο". Θεωρήθηκε "δεδομένη" η στάση των συνδικαλιστικών ενώσεων.
Χωρίς πρόγραμμα δράσης, χωρίς δράσεις και εξηγήσεις προς τα μέλη τους, με επαφές πανικού από τον αιφνιδιασμό της τροικανής κυβέρνησης, η απεργία διεκόπη. Συνεχίζεται τη Δευτέρα βάση μιας πληροφορίας για εκ νέου κατάθεση της τροπολογίας. Πάλι χωρίς σχέδιο για απεργιακή ενημέρωση στον κόσμο και στους επαγγελματίες δημοσιογράφους.
Και ξανά διακοπή απεργίας γιατί, λέει, πως ζητήθηκε από ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ να μην απεργήσουν οι δημοσιογράφοι Τρίτη και Τετάρτη αλλά να ενημερώσουν.
Κάθε συμπέρασμα δεκτό.