mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2013

"Επιτέλους ήρθε η ώρα κατάργησης του αγγελιόσημου"

Σήμερα το ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ έχει ευρεία συνάντηση με όλες τις συνδικαλιστικές Ενώσεις που τα μέλη τους είναι "μέτοχοι" του ασφαλιστικού οργανισμού υγείας, πρόνοιας και επικούρησης. Η απόφαση για τη διενέργεια δημοσκόπησης, αντιμετωπίστηκε από πολλούς συνδικαλιστές και φίλους τους με σχόλια αμηχανίας έως και ειρωνίας. Κάτι παραπάνω θα γνωρίζουν οι συνδικαλιστές για την "αντιπροσώπευση" στο όνομα των ψηφοφόρων τους για το πως διαχειρίζονται το μέλλον αυτών που τους ψήφισαν.
Ας διαβάσουμε λοιπόν, και εμείς και αυτοί, με προσοχή τη θέση της "αγοράς". Αυτής της αγοράς που όπως κάνει σαφές το περιοδικό Marketing Week στο editorial του, παλεύει εδώ και χρόνια για την κατάργηση του αγγελιόσημου. Θεωρεί πλέον πως ήρθε η ώρα, χωρίς αντίσταση και αντιδράσεις, να καταργηθεί. Βέβαια ειδικά για την "αγορά", είμαστε περίεργοι ποια θα είναι η θέση της, αν τελικά οι κυβερνώντες αντί να καταργήσουν το αγγελιόσημο, το "υφαρπάξουν" για τις τρύπες του κρατικού προϋπολογισμού. 

Με όλα αυτά τα δεδομένα δημιουργεί πράγματι ειρωνικά μειδιάματα η θέση ορισμένων πως η αντιπροσωπευτική δημοκρατία είναι καλύτερη από την άμεση δημοκρατία. Γιατί στην πρώτη, οι εκλεγμένοι πράττουν στο όνομα των ψηφοφόρων τους. Εμείς, πάλι, δεν γνωρίζουμε ακριβώς για ποια ακριβώς συμφέροντα πράττουν...

Η θέση του Marketing Week

Έρχεται (επιτέλους) η ώρα του αγγελιοσήμου;

Επί πολλά χρόνια αυτή η στήλη δίνει τον αγώνα για να τερματιστεί το αίσχος του αγγελιοσήμου. Σήμερα, η αδιέξοδη επί τόσο καιρό αυτή προσπάθεια, αποκτά επιτέλους μια ρεαλιστική πιθανότητα να ευοδωθεί. Η προώθηση της κατάργησης των πόρων υπέρ τρίτων που προωθείται με βάση τους όρους του μνημονίου, φέρνει πολύ κοντά την πιθανότητα της ολοσχερούς κατάργησης του αγγελιοσήμου.

Στην προσπάθεια αυτή βεβαίως αντιτίθενται οι αποδέκτες και επωφελούμενοι από το αγγελιόσημο, οι οποίοι επί πολλά χρόνια ήταν κάθετοι στην αντίθεσή τους και εξαιρετικά ισχυροί πολιτικά. Σήμερα όμως αυτό πλέον δεν ισχύει. Τα μεγάλα εκδοτικά συγκροτήματα (κάποια από τα οποία ήταν βασικοί υποστηρικτές του αγγελιοσήμου) και τα συνδικάτα των δημοσιογράφων και της ΕΡΤ βρίσκονται σε φάση πρωτοφανούς αδυναμίας. Αδυναμίας χωρίς προηγούμενο στη διάρκεια των τελευταίων 30 ετών.

Υπάρχει όμως για πρώτη φορά και κάποια αμφιθυμία. Τα περισσότερα από τα μεγάλα εκδοτικά συγκροτήματα έχουν πολύ μεγάλα χρέη, τα οποία μεσοπρόθεσμα είναι αδύνατο να εξυπηρετήσουν και εξαρτώνται απολύτως από την αντίδραση της τρόικας σε σχέση με τα τραπεζικά δάνεια, χωρίς την παράταση των οποίων θα βρεθούν στο απόλυτο αδιέξοδο. Τα στοιχεία των ισολογισμών τους για το πρώτο εξάμηνο του 2013 εμφανίζουν πάλι πολύ σημαντικές ζημίες, ενώ τίποτε δεν δείχνει ότι υπάρχει στο αμέσως επόμενο διάστημα δυνατότητα αξιόλογης αύξησης της διαφημιστικής δαπάνης ή των κυκλοφοριών, που θα μπορούσε να αλλάξει τη δυναμική που περιγράφουμε.

Συνεπώς μπορεί μερικά ακόμα και να υποστηρίξουν την κατάργηση του αγγελιοσήμου, αφού είναι μοναδική ευκαιρία να κερδίσουν άμεσα διαφημιστικά έσοδα, ενώ οι δαπάνες τους για προσωπικό (για το οποίο θα πληρώνουν αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές), περιορίζονται συνεχώς. Ο συσχετισμός σε σχέση με το παρελθόν έχει αλλάξει τελείως. Το συνδικάτο της ΕΡΤ δίνει την δική του μάχη για τους όρους επαναφοράς των μελών του στη νέα Δημόσια Τηλεόραση.

Το αγγελιόσημο είναι ένα θέμα στο οποίο δεν μπορεί να αντιδράσει περισσότερο από ότι έχει ήδη αντιδράσει σε σχέση με το ευρύτερο θέμα της ΕΡΤ. Το συνδικάτο των δημοσιογράφων τέλος, πέρασε στα χέρια μιας πιο μετριοπαθούς διοίκησης, ενώ έχει εξαντλήσει το δυναμικό του με διαρκείς απεργίες για θέματα απολύσεων, οι οποίες συνεχίζονται.

Ο λόγος που τα αναφέρουμε όλα αυτά είναι ότι η αδικία του αγγελιοσήμου, παρά το γεγονός ότι από πλευράς λογικής και δημοσίου συμφέροντος πρόκειται για υπόθεση εντελώς παράλογη, συνεχιζόταν όλα αυτά τα χρόνια αποκλειστικά και μόνο με όρους πολιτικής και συντεχνιακής ισχύος. Μόνο λοιπόν με τους όρους αυτούς μπορεί να αλλάξει και καλύτερη στιγμή από αυτήν δεν πρόκειται να υπάρξει στο μέλλον.

Προϋπόθεση είναι βέβαια οι φορείς που πλήττονται από αυτή την αδικία να αποφασίσουν να στηρίξουν με ένταση και αποφασιστικότητα το αίτημα αυτό. Επειδή εκπροσωπούν παραγωγικά οικονομικά συμφέροντα, διατηρούν –παρά την εφιαλτική οικονομική πραγματικότητα-, σοβαρή οικονομική ισχύ και η κινητοποίησή τους, εφόσον είναι ομαδική, μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο στην τελική εξέλιξη των πραγμάτων.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

H Σπανοπούλου σας αρακτηρίζει η "κάποτε έγκυρη" δημοσιογράφος, σε επιστολή της σε άλλο site στο Zoornalistas. Το είδατε;

Matina Pap είπε...

Ναι, ευχαριστώ το είδα, όταν η κυρία Σπανοπούλου αποφασίσει να στείλει και στο δικό μου blog επιστολή, ευχαρίστως να την αναρτήσω, απαντώντας της κιόλας.
Τώρα ας μιλήσουν οι πράξεις και οι δηλώσεις. Και ναι ας δώσουν και τα πρακτικά στη δημοσιότητα. Να μάθουμε πόσο έγκυροι είναι οι χαρακτηρισμο΄θ "ανίκανος"....