ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΙΧΑΛΙΤΣΗ, ΠΡΩΗΝ ΓΕΝΙΚΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΕΡΤ στο "Έθνος της Κυριακής"
Ψάχνουμε τρόπο για μια βιώσιμη μετα-ΕΡΤ
Το πρόβλημα με τη «ΔΤ» είναι ότι δεν συνιστά φορέα που έχει συσταθεί νομίμως. Αποτελεί μια μονοπρόσωπη εταιρεία με διευθυντή τον Γκίκα Μάναλη, ειδικό διαχειριστή και εκκαθαριστή του ενεργητικού και παθητικού της ΕΡΤ, μοναδικό υπεύθυνο για το ενδιάμεσο στάδιο.
Δεν μπρούμε να αποκαλούμε «φορέα» τη «ΔΤ», θεσμικά είναι μια ανυπόστατη οντότητα, ενώ ελέγχεται αποκλειστικά από το υπ. Οικονομικών. Επιπλέον η «ΔΤ» δεν διαθέτει ούτε άδεια τηλεοπτικής λειτουργίας ούτε άδεια εκπομπής. Για να εκπέμψει νόμιμα πρέπει ως πάροχος δικτύου να είναι εγγεγραμένη στα μητρώα της ΕΕΤΤ.
Το δεύτερο πρόβλημα αφορά στις συμβάσεις που είναι υποχρεωμένη η «ΔΤ» να συνάπτει όχι μόνο για προσλήψεις αλλά και για συνεργασίες με φορείς και εταιρείες. Τις συμβάσεις εγκρίνει το υπ. Οικονομικών, ωστόσο δεν υπογράφεται καμία γιατί πολύ απλά όποιος υπογράψει συμβάσεις από ανυπόστατο φορέα θα πάει φυλακή συν τοις άλλοις γιατί δεν θα έχουν τηρηθεί οι διαδικασίες. Για τον λόγο αυτόν η «ΔΤ» ζητεί βοήθεια από ιδιωτικές εταιρείες που της παρέχουν πίστωση.
Το τρίτο πρόβλημα της «ΔΤ» σχετίζεται με τη χρήση μαύρης εργασίας των εργαζομένων που παρείχαν τις υπηρεσίες τους πριν υπογράψουν συμβάσεις και ενόσω ήταν ακόμη ανοικτή η διαδικασία της αξιολόγησης και των συνεργατών που «βοήθησαν» εκτός διαγωνισμού. Ως προς το περιεχόμενο, σίγουρα η «ΔΤ» έχει βοηθηθεί από ορισμένους πρόθυμους προμηθευτές να βελτιώσει το πρόγραμμά της με την προοπτική της ευνοϊκής μεταχείρισης.
Το ενημερωτικό πρόγραμμα είναι τουλάχιστον «τραγικό». Πολύ χαμηλής στάθμης και φανερά «κυβερνητικό», κυρίως μετά την απόφαση των αρχηγών της αντιπολίτευσης να απέχουν από τη «ΔΤ». Για «ξεκάρφωμα» διαβάζονται οι ανακοινώσεις των κομμάτων για να μεταδοθούν αμέσως μετά οι απαντήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Γι' αυτό δεν έχουν έρεισμα στην κοινωνία.
Οσο για τη ΝΕΡΙΤ υποτίθεται ότι καταβάλλεται προσπάθεια να επισπευθεί η διαδικασία, παρ' όλα αυτά το εγχείρημα συνοδεύεται από ψέματα. Δεν αποκαλύπτεται ότι έχει παραιτηθεί από το Εποπτικό Συμβούλιο ο Σ. Σιμόπουλος (πρύτανης ΕΜΠ) και δεν λέγεται ανοικτά ότι όταν οριστεί το ΔΣ θα κληθεί να ορίσει με τη σειρά του τον αριθμό των εργαζομένων, που σίγουρα δεν θα ξεπερνά τους 656, μια και η τρόικα ζητά 2.000 απολύσεις από το Δημόσιο.
Οσον αφορά στους χρόνους έναρξης δεν αποσαφηνίζεται ότι οι διαδικασίες επιλογής μέσω ΑΣΕΠ (διοικητικοί, τεχνικοί) απαιτούν χρόνο. Μέσα σε όλα αυτά η ΕΡΤ συνεχίζει δυνατή, οι άνθρωποι εργάζονται με ενθουσιασμό παράγοντας αξιοπρεπές πρόγραμμα που έχει αγκαλιάσει ο κόσμος. Αναζητούμε τρόπους να διατηρηθεί η ανεξάρτητη αυτή φωνή και να δημιουργήσουμε ένα βιώσιμο κανάλι επικοινωνίας με την κοινωνία. Είναι δύσκολο, αλλά θα τα καταφέρουμε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου