mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013

Πόλεμος των γιατρών ΕΔΟΕΑΠ στη διοίκηση του ταμείου!

Μια μέρα πριν την γενική συνέλευση των μελών του ΕΔΟΕΑΠ, ο Σύλλογος γιατρών έστειλε την ανακοίνωση του προς όλους τους ασφαλισμένους με την οποία δηλώνει πως "αμφισβητεί ευθέως τις ενέργειες της διοίκησης".
Η ανακοίνωση αυτή μοιράστηκε στον ΕΔΟΕΑΠ σήμερα την ώρα της συνεδρίασης του ΔΣ του οργανισμού το οποίο και απάντησε. Θα πρέπει να σημειωθεί πως στον θυελλώδη διάλογο που άνοιξε για τις περικοπές (διάλογο στον οποίο αναφέρεται και η απαντητική ανακοίνωση του ΔΣ), τέθηκε από τους γιατρούς η αντιπρόταση να γίνει εθελούσια έξοδος τους με πλήρη αποζημίωση και συν 25% αυτής. 

Αναρτούμε τις δυο ανακοινώσεις, διοίκησης του ΕΔΟΕΑΠ και γιατρών 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π.
ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ Σ.Ε.Υ.Ε.

Κύριοι ,

Κατά τη χθεσινή (24-9-2013) συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού, σας καλέσαμε σε συνάντηση διαλόγου, προκειμένου να συζητηθούν όλα τα θέματα του Συλλόγου των Ιατρών του Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π., τα οποία προτιμήσατε να εκθέσετε με εξώδικη επιστολή σας προς τα μέλη του Δ.Σ. του Οργανισμού.
Κατά τη συνάντηση αυτή, και μέσα σε πλαίσιο ειλικρινούς διαλόγου, τουλάχιστον από την πλευρά του Διοικητικού Συμβουλίου του Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π., συμφωνήσαμε να ξεκινήσουμε άμεσα διάλογο, μέσω μιας κοινής επιτροπής από μέλη του Δ.Σ. του Οργανισμού και των ιατρών, ώστε με πνεύμα αμοιβαίας συνεργασίας και συνεννόησης, να επιλυθούν όλα τα εκκρεμή θέματα που τέθηκαν προς συζήτηση.

Πλην όμως εσείς, καίτοι συμφωνήσαμε στην έναρξη διαλόγου και πριν ακόμα «στεγνώσει το μελάνι», δηλ. ελάχιστες ώρες μετά την αποχώρησή σας από την αίθουσα του Δ.Σ., με μονομερή και απαξιωτική για τη συμφωνηθείσα διαδικασία του διαλόγου, ενέργεια, προβήκατε στην αποστολή επιστολής με την ίδια ημερομηνία (24-9-2013), την οποία απευθύνετε προς τους ασφαλισμένους του Οργανισμού και αποστείλατε σε αυτούς, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου αλλά και μοιράζοντάς την στο χώρο εργασίας σας. Με την επιστολή σας αυτή, καταφέρεστε με εντελώς αυθαίρετους, ψευδείς και προσβλητικούς χαρακτηρισμούς για τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π., υπονομεύοντας τη διαδικασία που συμφωνήσαμε, και προσβάλλοντας ταυτόχρονα τα μέλη του Δ.Σ. αλλά και τη συνολική λειτουργία του Διοικητικού Συμβουλίου, ως συλλογικό όργανο διοίκησης και λήψης αποφάσεων με αίσθημα ευθύνης για τη διασφάλιση του μέλλοντος του Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π., των μετόχων-μελών του, αλλά και των εργαζομένων του.

Θεωρούμε απαράδεκτη την ενέργειά σας αυτή, η οποία αντίκειται σε κάθε λογική συνεννόησης και διαλόγου.

Σας καλούμε να ανακαλέσετε άμεσα την επιστολή σας και να αποκαταστήσετε την αλήθεια, ενέργεια εκ μέρους σας, την οποία θεωρούμε ως αδιαπραγμάτευτη προϋπόθεση προκειμένου να προχωρήσουμε στα συμφωνηθέντα κατά τη χθεσινή μας συνάντηση.

Με εντολή Διοικητικού Συμβουλίου

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ    Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Πάνος Σόμπολος    Νίκος Καρούτζος
----------

Αμφισβητούμε ευθέως τις ενέργειες της Διοίκησης για την διάσωση του ΕΔΟΕΑΠ

Αμφισβητούμε ευθέως τις ενέργειες της Διοίκησης για την διάσωση του ΕΔΟΕΑΠ, μιας και στερούμενη επαγγελματικών γνώσεων δεν χρησιμοποιεί τα κατάλληλα και απαραίτητα επιστημονικά εργαλεία, προς τούτο.
Χωρίς σοβαρή επιστημονική σε βάθος ανάλυση και επαγγελματικά καταρτισμένο σχέδιο, ΔΕΝ ΣΩΖΕΤΑΙ Ο ΕΔΟΕΑΠ.

Φίλοι ασφαλισμένοι,
Έχετε μάθει, ακούσει, ότι εμείς οι γιατροί του ΕΔΟΕΑΠ έχουμε προβεί σε ενέργειες που σχετίζονται με τα τεκταινόμενα στο Ταμείο μας. Νοιώθουμε την ανάγκη να σας ενημερώσουμε απευθείας για την ουσία και τα κίνητρα των ενεργειών μας. Το κλίμα στον εργασιακό μας χώρο έχει πάρει μια μορφή «εργασιακής αποδόμησης» και εργασιακής ανασφάλειας, και αυτό όχι βέβαια με ευθύνη δική μας, αλλά κατόπιν συγκεκριμένων σκέψεων, αποφάσεων και ενεργειών της νέας Διοίκησης.
Τις σταχυολογούμε:
Διακοπή ασφάλισης στον ΕΔΟΕΑΠ για την παροχή περίθαλψης σε αρκετούς συναδέλφους μας, χωρίς καμία προειδοποίηση, και αυτό με απόφαση μόνο του Διευθυντή του ΕΔΟΕΑΠ, χωρίς να υπάρχει απόφαση Διοικητικού Συμβουλίου που να ακυρώνει προηγούμενες αποφάσεις παλαιών Δ.Σ. που επέτρεπαν την ασφάλιση και στους εργαζομένους με μπλοκ παροχής υπηρεσιών συναδέλφους μας – οι οποίοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες – με τη σύμφωνη τότε γνώμη της Νομικής Υπηρεσίας.
Μειώσεις μισθών, που θα έλθουν μετά την Γενική Συνέλευση σας στις 26.9.2013, όπως τούτο επισημοποιήθηκε και ψηφίστηκε από το Δ.Σ. του ΕΔΟΕΑΠ με ψήφους 6-1. Για όσους δεν το γνωρίζουν, τους ενημερώνουμε ότι πρώτοι εμείς οι γιατροί του ΕΔΟΕΑΠ και μόνο εμείς υποστήκαμε μείωση των μισθών μας αθροιστικά για τα έτη 2011 και 2012 σε ποσοστό 30 %. Με βάση τις αναφερόμενες μειώσεις υπογράψαμε τη νέα μας τριετή συλλογική σύμβαση, ισχύουσα από 1.1.2012, η οποία μεταξύ των άλλων δεν προβλέπει νέες μειώσεις κατά τη διάρκεια ισχύος της.
Απαγόρευση στους Ιατρούς Χειρουργούς να χειρουργούν ασφαλισμένους. Πολλοί από εσάς πιθανόν γνωρίζετε ότι από το καλοκαίρι η Διοίκηση του Οργανισμού πρακτικά απαγορεύει στους ιατρούς χειρουργικών ειδικοτήτων του ΕΔΟΕΑΠ να χειρουργούν ασφαλισμένους, επικαλούμενη αμφιλεγόμενη διατύπωση του νέου Κανονισμού Υγείας, και προβάλλοντας ως δήθεν τυπικό πρόσκομμα φράση η οποία αναφέρει ότι δεν επιτρέπεται να υπάρχει οικονομική εξάρτηση των ιατρών από ασφαλισμένους (σελ. 24276 ΦΕΚ). Για το συγκεκριμένο θέμα η απάντηση του ΣΕΥΕ δίδεται σε ξεχωριστό επισυναπτόμενο κείμενο.
Απολύσεις. Ήδη έγιναν δύο απολύσεις ιατρών την Τετάρτη 4.9.2013 και έπονται οι συνταξιούχοι (άλλων φορέων π.χ Δημοσίου-Στρατού-Τσπεάθ, αλλά εξαιρετικά έμπειρων συνάδελφων μας) με το πρόσχημα ότι ο κλάδος μας έχει ανεργία και ως εκ τούτου αυτοί δεν πρέπει να εργάζονται. Και αυτές κατά παράβαση ρητής διάταξης της ισχύουσας συλλογικής μας σύμβασης. Όλες αυτές οι ενέργειες έχουν στόχο την συρρίκνωση των ιατρικών υπηρεσιών του ΕΔΟΕΑΠ , σε μία στιγμή που θα έπρεπε να συμβεί ακριβώς το αντίθετο.
Τέλος μέλη της Διοίκησης έχουν επιδοθεί σε μια άνευ προηγουμένου λασπολογία, (αναρτήσεις στο διαδίκτυο και στον εβδομαδιαίο τύπο) , περί υπάρξεως «κυκλωμάτων γιατρών στον ΕΔΟΕΑΠ» «ατασθαλιών» και «μικρομάγαζων», κατηγορώντας και λοιδορώντας συναδέλφους, όπου με συνοπτικές διαδικασίες οδηγούνται στην απόλυση σπιλωμένοι.
Κατόπιν αυτών, ο Σύλλογος Εργαζομένων Υγείας του ΕΔΟΕΑΠ (ΣΕΥΕ), σε έκτακτη γενική συνέλευσή του την 12η.9.2013, αποφάσισε να αντιδράσει και να αντισταθεί στις ενέργειες της Διοίκησης, αποστέλλοντας εξώδικο, με πρώτο αίτημα την εντός δεκαημέρου προσκόμιση στοιχείων για τα κυκλώματα γιατρών και τα μικρομάγαζα, άλλως είμαστε υποχρεωμένοι να προσφύγουμε στον εισαγγελέα, για την προστασία της υπόληψης μας και της αξιοπρέπειας μας. Ζητήσαμε ταυτόχρονα άμεσο εποικοδομητικό διάλογο με την Διοίκηση προκειμένου να λύσουμε τα πλείστα θέμα τα μας, αλλά και να πληροφορηθούμε το όποιο πλάνο για την διάσωση και τύχη του ΕΔΟΕΑΠ. Δεν μπορεί κανείς να παίζει με τις σταδιοδρομίες μας και την ατομική και οικογενειακή μας επιβίωση.
Φίλοι ασφαλισμένοι,
Επιθυμούμε στα πλαίσια της ενημέρωσής σας να θέσουμε δύο ερωτήματα.
Ερώτημα πρώτο:
Γιατί αίφνης τόση έλλειψη εμπιστοσύνης στους λειτουργούς υγείας του Οργανισμού μας, τόσα υπονοούμενα εις βάρος τους, τόση λασπολογία για άτομα ή και για ολόκληρα τμήματα, τόση απαξίωση, τόσες απαγορεύσεις. Τίποτα και κανένας στον Οργανισμό δεν λειτουργεί στα κρυφά, χωρίς κανόνες, χωρίς αποφάσεις, χωρίς συναίνεση. Οι ιατρικές υπηρεσίες που προσφέρουμε εντός και εκτός του Οργανισμού, καθώς και οι ιατροί σας, είναι από πολλού χρόνου οικείοι, ως λειτουργοί και ως άνθρωποι, δοκιμασμένοι και αξιολογημένοι στην καθημερινότητα και την ιδιαι τερότητα της παρεχόμενης ιατρικής υπηρεσίας. Ποιον και ποιους σκοπούς λοιπόν εξυπηρετούν όσα, θίγουν το κύρος και την αξιοπρέπειά τους? Εν τέλει θίγουν το κύρος του ίδιου του Οργανισμού.
Ερώτημα δεύτερο:
Οι παλαιότεροι από εμάς, κάτω από την εμπνευσμένη καθοδήγηση φωτισμένων ανθρώπων (Δημήτριος Ρούσσος, Ορέστης Φαράκος, Βασίλης Σπανός), παραλάβαμε έναν ΕΔΟΕΑΠ μικρό σε υποδομή και υπηρεσίες και δίνοντας την ψυχή μας, μέσα από υπεράνθρωπες προσπάθειες, τον κάναμε μεγάλο, πρότυπο Οργανισμό περίθαλψης σε όλη την Ελλάδα. Πιστεύουμε λοιπόν ακράδαντα, ότι ο ΕΔΟΕΑΠ μπορεί να ζήσει με τη μορφή που έχει αποκτηθεί με τόση κοινή προσπάθεια, με ολοφάνερα καθημερινά αποτελέσματα τόσο ευρείας απήχησης. Γίνεται μελέτη, ανάλυση, προσπάθεια για αυτό?΍ παψε ή εξακολουθεί να είναι αυτό το ζητούμενο, ιδιαίτερα στην σημερινή κατακρεουργημένη κατάσταση του Εθνικού Συστήματος Υγείας?
Αμφισβητούμε ευθέως τις ενέργειες της Διοίκησης για την διάσωση του ΕΔΟΕΑΠ, μιας και στερούμενη επαγγελματικών γνώσεων δεν χρησιμοποιεί τα κατάλληλα και απαραίτητα επιστημονικά εργαλεία, προς τούτο.
Χωρίς σοβαρή επιστημονική σε βάθος ανάλυση και επαγγελματικά καταρτισμένο σχέδιο, ΔΕΝ ΣΩΖΕΤΑΙ Ο ΕΔΟΕΑΠ.
Εμείς λέμε ΟΧΙ στην καταβαράθρωση του και των ιατρικών του υπηρεσιών. Λέμε ΟΧΙ στη ενσωμάτωση στον άρρωστο ΕΟΠΥΥ. Σας καλούμε όλους σε συστράτευση για την σωτηρία του κοινού μας σπιτιού.

Με εκτίμηση,
Ο Σύλλογος Επιστημόνων Υγείας του ΕΔΟΕΑΠ

Δεν υπάρχουν σχόλια: