mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013

Το ρεπορτάζ από γενική συνέλευση ΕΔΟΕΑΠ

Από τους εκπροσώπους του "Ασύνταχτου Τύπου"

Γεν. Συν. ΕΔΟΕΑΠ: Διεκδικητικό πλαίσιο προς κυβέρνηση – εργοδότες, όχι στις περικοπές και διενέργεια δημοψηφίσματος.- Καταψηφίστηκαν τα πεπραγμένα της διοίκησης Σπανοπούλου.-

Μετά από 5ωρη διαδικασία στην οποία συμμετείχαν (αρχικά) περί τα 1.000 μέλη του ασφαλιστικού μας ταμείου, οι συμμετέχοντες καταψήφισαν συντριπτικά τα πεπραγμένα της προηγούμενης διοίκησης Σπανοπούλου (αφού το νέο δσ ανέλαβε τον Μάρτιο), καθώς και ο ισολογισμός του 2012, ενώ υπερψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του τρέχοντος έτους.
Όμως, το κυριότερο της σημερινής ετήσιας γενικής συνέλευσης, ήταν οι τοποθετήσεις των μελών που παραβρέθηκαν και έδωσαν τον τόνο-τις κατευθύνσεις στο διοικητικό συμβούλιο, το οποίο εμφανίστηκε τριχοτομημένο. Καταιγιστικά ήταν τα πυρά κατά των μνημονιακών πολιτικών της κυβέρνησης που κούρεψαν-έκλεψαν τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων, όπως και κατά των εργοδοτών που οφείλουν μεγάλα ποσά από εισφορές ενώ έχουν γενικεύσει την μαύρη κατάσταση στα εργασιακά. Αυτοί είναι οι υπαίτιοι της κατάστασης και κατ’ αυτών πρέπει να στραφεί ο αγώνας μας.
Το δεύτερο είναι η αναγκαιότητα συμμαζέματος, πατάζοντας τα πάρτυ των εταιρειών-παρόχων υγείας και τα συμφέροντα που λιμαίνονταν τον οργανισμό, αλλά και τουςπελατειακούς-ψηφοθηριακούς μηχανισμούς που είχαν στήσει αυτοί που είναι υπεύθυνοι της κακοδιαχείρησης των προηγούμενων χρόνων. Γι αυτό και επαινέθηκε η εξάμηνη προσπάθεια των Χριστοδουλίδη-Αγγέλη που κατέληξε στην αναθεώρηση συμβάσεων με νοσηλευτικά κέντρα κλπ εξοικονομώντας 3 εκατ. ευρώ.

Οι όποιες προτάσεις σε ένα πλαίσιο εξορθολισμού, θα τεθούν προς έγκριση στο ίδιο το σώμα των μελών του ΕΔΟΕΑΠ με την διενέργεια εσωτερικού δημοψηφίσματος. Δεν εξουσιοδοτήθηκε το διοικητικό συμβούλιο (ακόμη κι αν επιτευχθεί πλειοψηφία) να αποφασίσει αυθαίρεται για περικοπές επικουρικών συντάξεων ή παροχών υγείας ή μισθών προσωπικού.

Μάλιστα, έγινε απόλυτα κατανοητό στους πάντες και φάνηκε από πολλές τοποθετήσεις, ότι ακόμη κι αν γίνουν αυτές οι περικοπές (που ζητάνε αναφανδόν κάποια μέλη του δσ, κυβερνητικού αλλά και συριζικού προσανατολισμού!), αυτές δεν πρόκειται να λύσουν το πρόβλημα παρά μόνο για κάποιο λίγο καιρό. Το πρόβλημα είναι η μείωση των εσόδων(αγγελιόσημο, διαφημίσεις, εισφοροδιαφυγή κ.α.), όπως και η αναπλήρωση των κλεμμένων αποθεματικών. Εκεί πρέπει να δώσουμε τον αγώνα, όλα τα μέλη, οι ενώσεις, ο κλάδος.

Γνωστοποιήθηκε πως στις 12 Οκτωβρίου συγκαλείται το γενικό συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ, με τη συμμετοχή των διοικήσεων των ενώσεων, καθώς και του ΕΤΑΠ-ΜΜΕκαι του ΕΔΟΕΑΠ, ώστε όλοι μαζί να αποφασίσουν πως θα κινηθούμε αποφασιστικά και διεκδικητικά. Να δούμε… Μη χαθούμε πάλι στα μνημονιακά διλήμματα και τις μεθοδεύσεις των κάθε λογής κυβερνητικών ή άλλων κομματικών σκοπιμοτήτων.

ΕΔΟΕΑΠ Εντολή των μελών για συμμάζεμα, αγωνιστικές διεκδικήσειςκαι δημοψήφισμα.

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΕΔΟΕΑΠ

Σε συνέχεια της προηγούμενης πρώτης αναφοράς μας στη γενική συνέλευση των μελών του ΕΔΟΕΑΠ (αμέσως παρακάτω ανάρτηση), παραθέτουμε κάποια αποσπάσματα όσων τοποθετήθηκαν:

Το χρήμα έρρεε άφθονο στα ταμεία μας προηγουμένως, αλλά σήμερα η κατάσταση είναι οιkτρή. Υπήρχε φοβερή απλοχεριά και χάρη στους Χριστοδουλίδου-Αγγέλη-Ζαφειροπούλου πετύχαμεσυμμάζεμα, με χαμηλές τιμές από τα νοσηλευτήρια και τις παροχές υγείας. Από την άλλη, δεν ξέρουμε πόσα μας χρωστάνε, είναι φοβερό!. Και προτείνω να συγκροτηθεί ομάδα επεξεργασίας με όλα όσα προτέινονται και να καταθέσει πόρισμα στο δς να αποφασίσει σχετικά. Εγώ διαφώνησα στο δσ όχι επί της ουσίας των περικοπών, αλλά επί της διαδικασίας, προτείνοντας να παλέψουμε για την προώθηση 4 νομθετικών ρυθμίσεων, για την επέκταση του αγγελιόσημου κλπ, τα μπλοκάκια. (Π. Σόμπολος, πρόεδρος ΕΔΟΕΑΠ )

Παρουσίασε την οικονομική κατάσταση του οργανισμού, επισημαίνοντας την ανάγκη εκτεταμμένων περικοπών. Το έλλειμα των 26 εκατ. δεν επιτρέπει καθστερήσεις στη λήψη αποφάσεων. Κρατάμες μόνο για ένα χρόνο, με αποθεματικά στα 26 εκατ. (Γ. Χριστόπουλος, ταμίας ΕΔΟΕΑΠ)

Το αγγελιόσημο έπεσε από τα 60 εκατ. ευρώ το 2008, στα 21 το 2013. Από τις 1.709 συντάξεις μόλις οι 181 είναι πάνω από 1.000 ευρώ. (Α. Μοσχούλας, εξελεγκτική)

Το δσ είχε δυστοκία να λάβει απόφαση. Αλλά τον Μάϊο δεν θα υπάρχει ρευστό. Πρέπει να αποφασιστούν μέτρα αμέσως. (Ν. Καρούτζος, μέλος δσ ΕΔΟΕΑΠ)

Μας εγκάλεσαν γιατί καλέσαμε ενώσεις να συμμετάσχουν στον προβληματισμό ώστε να πάρουμε όλοι μαζί τις αποφάσεις που πρέπει. Η περίοδος των ατασθαλιών πέρασε ανεπιστρεπτί. Προχωρήσαμε σε εντοπισμό τομέων εξοικονόμησης πόρων και θα συνεχίσουμε τις έρευνες. Υπάρχουν δυο γιατροί οι οποίοι ενώ συνταξιοδοτηθήκανε και πήραν το εφάπαξ, εξακολουθούν και εργάζονται σκανδαλωδώς –έναςείναο ο Σωτηρόπουλος στην Αθήνα και ο άλλος ο Κουτσομητέλης στη Θεσσαλονίκη, χαρίζοντας μάλιστα και δάνειο 15.000 ευρώ! Υπάρχει και το άλλο σκάνδαλο με τον Νεστορίδη… (ενώ είναι μέλος του δσ, αμοιβόταν και ως υπάλληλος!). Όμως η περίοδος της Σπανοπούλου τέλειωσε και μαζί της η περίοδος της κακοδιαχείρησης, των ρουσφετιών, των κουρεμάτων. Η κατάσταση είναι οικτρή. Το πρόβλημα δεν λύνεται με τις περικοπές που λένε κάποιοι. Το ζήτημα είναι αν αυξήσουμε τα έσοδα. Μειοψηφίσαμε. Να συστρατευθούμε όλοι για να σωθεί ο ΕΔΟΕΑΠ. (Π. Χριστοδουλίδου, μέλος δσ ΕΔΟΕΑΠ, πρόεδρος ΤΥΠ)

Να σωθεί ο ΕΔΟΕΑΠ με αύξηση εισροών και όχι με περικοπές. Ακόμη κι αν γίνουν τέτοιες, το πρόβλημα το μεταθέτουμε κατά μερικούς μήνες. Να δούμε πως θα αυξήσουμε τα έσοδα και να κάνουνμε τον εξορθολισμό που πρέπει. Ακόμη κια από εταιρείες τηλεπικοινωνιών μπορούμε να πάρουμε αγγελιόσημο. Οι ενώσεις να μην βγάζουν την ουρά τους απέξω. Καταθέσαμε στο δσ την πρόταση για διενέργεια δημοψηφίσματος, γιατί στη σημερινή συνέλευση δεν υπάρχει ως θέμα ημερήσιας διάταξης και κρίνουμεότι τα μέλη πρέπει να έχουν τον κυρίαρχο λόγο. (Γ. Αγγέλης, μέλος δσ ΕΔΟΕΑΠ)

Ακούμε για περικοπές – σφαγές. Κάποιοι στη διοίκηση λειτουργούν όπως οι κυβερνητικοί, που κινδυνολογούν ότι αν δεν κοπούν μισθοί και συντάξεις, δεν σωζόμαστε. Ναι στο δημοψήφισμα. (Ν. Νταουντάκη, μέλος δσ ΕΣΗΕΑ)

Είναι διάτρητο όλο το σύστημα. Σε ετήσια βάση δεν μπάινουμεε μέσα 19 εκατ. αλλά 33. Δεν μπορρούμε με την έγκριση του ισολογισμού να εγκρίνουμε τα 2 κουρέματα. Είμαι κατά των περικοπών. Από πού έσοδα;. Επέκταση αγγελιόσημου στο διαδίκτυο και της παρακράτησής του από τα κυριακάτικα που τώρα πάει αλλού. Το προβλέπουν και οι συμβάσεις ΕΣΗΕΑ-ΕΙΗΕΑ, όπωςκαι για εισφορές εργοδοτών. (Δ. Τσαλαπάτης, πρώην πρόεδρος ΠΟΕΣΥ)

Να γίνει διαβούλευση 15 ημερών και μετάαπό επεξεργασία, το διοικητικό να προχωρήσει σε αποφάσεις. (Κ. Ντελέζος, μέλος δσ ΠΟΕΣΥ)

Τα μέλη της διοίκησης που τάσσονται υπέρ των περικοπών, διατυπώνουν τα ίδια επιχειρήματα με την κυβέρνηση και τουςυποστηρικτές του μνημονίου. Τι σώθηκε από αυτά που μας έλεγαν τα προηγούμενα χρόνια; Το είδαμε και με τη γενίκευση των ατομικών συμβάσεων, αντί να παλεύουμε για ΣΣΕ. Το ζήτμα είναι πως θα πάρουμε από τουςεργοδότες ταοφειλόμενα, καθώς και πως θα συμβάλουν με τις εισφορές τους. (Γ. Παυλόπουλος, γενικό συμβούλιο ΠΟΕΣΥ)

Τα 20 εκατομμύρια ευρώ που μας λείπουν, να τα καλύψουμε αφενός τα μισά με έκτακτη κρατική χρηματοδότηση και αφετέρου τα υπόλοιπα με δανεισμό από το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ. Η κυβέρνηση έχει δυο γραμμές: η μία την γενίκευση του ΕΟΠΠΥ και η άλλη μαζί του να υπάρχει και άλλος οργανισμός με δυνατότητα αγοράς υπηρεσιών υγείας. (Κ. Τσουπαρόπουλος, πρώην πρόεδρος ΕΤΑΠ-ΜΜΕ)

Δεν θα πούμε ποιοί φταίνε που φθάσαμε σ’ αυτήν την κατάσταση; Να καλούμαστε να διαχειριστούμε τη φτώχεια που μαςεπέβαλαν αυτοί που έχουν ονοματεπώνυμο. Εμείς του ΠΑΜΕ και της δημοσιογραφικής συνεργασίας είμαστε εναντίον των περικοπών κια καλούμε σε αγώνα για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας. (Γ. Ζαγγανάς, μέλος δσ ΠΟΕΣΥ)

Μας βάζουν το πιστόλι στον κρόταφο να απαντήσουμε εκβιαστικά σε προτάσεις περικοπών, αντί να συζητάμε το πως εμείς θα το στρέψουμε σε αυτούς τους μνημονιακούς κυβερνητικούς που είναι υπεύθυνοι της κατάστασης των εργαζομένων και ανέργων. Δεν θα μιλήσουμε για τα κουρεμένα-κλεμμένα αποθεματικά και πως θα επιστραφούν ή αναπληρωθούν;. Γιατί δεν προωθήθηκε το αίτημα για ανακεφαλιαοποίηση των ταμείων (και όχι μόνο των τραπεζών); Δεν θα μιλήσουμε για τα όσα οφείλουν οι βαρώνοι του Τύπου και οι καναλάρχες; Γιατί να μην τα απαιτήσουμε ακόμη και με δήμευση των περιουσιών που πρότειναν συνάδελφοι; Πέραν των μνημονιακών μέτρων, ότι οι εργοδότες είναι αυτοί που έχουν συμβάλει τα μέγιστα στη μείωση των εσόδων, με την γενίκευση της καταστρατήγησης των ΣΣΕ, των μερικώς απασχολημένων, της ανασφάλιστης εργασίας κλπ; Αντί λοιπόν του αγώνα για τη διεκδίκηση αυτών, βλέπουμε να βγαίνουν τα γιαταγάνια των περικοπών και όποιον πάρει ο χάρος. Ενώ θα έπρεπε να παρουσιαστούν αναλυτικά τα οικονομικά στοιχεία σε όλα τα επίπεδα. 
Ναι στον εξορθολογισμό, όπως είδαμε να εξοικονομούν 3 εκατομμύρια ευρώ από αναθεωρήσεις λεόντιων συμβάσεων με παρόχους υγείας οι Χριστοδουίδου και Αγγέλης. Ναι σε δημοψήφισμα, ώστε τα ίδια τα μέλη να αποφασίσουν για τις κατευθύνσεις που θα προχωρήσουμε -όχι όμως με ένα ναι ή όχι σε ένα πακέτο, αλλά με επιμέρους ερωτήματα. Μπορούμε να συγκροτήσουμε ένα συγκεκριμένο διεκδικητικό πλαίσιο και να καλέσουμε τα μέλη και τον κλάδο να συσπειρωθούν πάνω σ’ αυτό. Να μην περιμένουμε μοιρολατρικά, αλλά να προχωρήσουμε αγωνιστικά. (Μπ.Μπίκας, μέλος δσ ΕΣΗΕΜΘ από τον Ασύνταχτο)

Άλλα μέλη της ΕΣΗΕΜΘ που τοποθετήθηκαν ήταν: ο Γ. Αδάμ, ο οποίος αναφέρθηκε στις δυνατότητες που έχουμε από τις νομικές διεκδικήσειςόσων υποστηρίζουμε, ξηλώνοντας την πεποίθησή του πωςθα δικαωθούμε δικαστικά.

Η Ν. Μποζίνη η οποία αναφέρθηκε στα στοιχεία που δείχνουν τη δραματική κατάσταση, αλλά και τις δυνατότητες με νέου τύπου ενέργειες στήριξης των ΜΜΕ, που θα ενισχύσουν και τα ταμεία.

Ο Α. Τριανταφύλλου εστίασε στη σπουδαιότητα να κρατηθεί ο ΕΔΟΕΑΠ, προτείνοντας αντί για περικοπές άλλα μέτρα, όπως η κατάργηση των αποζημιώσεων των μελών της διοίκησης ή και άλλων προνομίων.

Άλλα μέλη της ΕΣΗΕΜΘ που συμμετείχαν στη συνέλευση του ΕΔΟΕΠΑ ήταν και οι: Κυριακούλης, Αγγέλη, Μεϊντάνη, Χαραλαμπίδης, Παπαφωτίου, Δέλκος…

Δεν υπάρχουν σχόλια: