mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

Με 1.300, οι μισοί συμβασιούχοι, στη ΝΕΡΙΤ

Καψής: Ανεξάρτητος φορέας με 1300-1500 εργαζόμενους, οι μισοί συμβασιούχοι

Αναδημοσίευση από το radiofono.gr

Η Ελένη Κάτσικα, δημοσιογράφος της Ραδιοφωνίας Βερολίνου Βραδεμβούργου (RBB) βρέθηκε στην Αθήνα και μίλησε με τον υπουργό Παντελή Καψή. Η συνέντευξη μεταδόθηκε στο χθεσινό πρωινό πρόγραμμα MedienMagazin του ενημερωτικού δημόσιου ραδιοφωνικού προγράμματος Inforadio του Βερολίνου, όπου αναφέρθηκαν οι προσπάθειες ίδρυσης του νέου φορέα ΝΕΡΙΤ ακολουθώντας το «Μοντέλο του BBC», ενώ έγινε από το στόμα του Υπουργού σαφής αναφορά στον αριθμό των εργαζομένων του νέου φορέα.
Η εκπομπή ξεκίνησε με ένα ηχητικό απόσπασμα από τη πρώτη τηλεοπτική εκπομπή του ενδιάμεσου φορέα ΕΔΤ, δυο μήνες μετά το απροσδόκητο κλείσιμο της ΕΡΤ. Επίσης στη συνέχεια αναφέρθηκε η έναρξη εκπομπών δημόσιου ραδιοφωνικού σταθμού ΕΔΡ, ο οποίος όπως σχολίασε ο δημοσιογράφος Γιοργκ Βάγκνερ «δεν πρέπει να συγχέεται με το ραδιοφωνικό πρόγραμμα που μεταδίδεται από το κατειλημμένο Ραδιομέγαρο παρά το κλείσιμο της ΕΡΤ».

Σύμφωνα με τη δημοσιογράφο Ελένη Κάτσικα, ο Υπουργός Παντελής Καψής επεσήμανε ότι η ΕΡΤ είχε πολλά προβλήματα. Ένα ήταν η παρέμβαση των πολιτικών. Υπήρξαν πολλές προσπάθειες παρέμβασης στα ρεπορτάζ και να τα αναγκάσουν να τοποθετούνται με θετική προς αυτούς κατεύθυνση. Επίσης τα κόμματα που βρίσκονταν στην κυβέρνηση προσπαθούσαν να βάλουν τους δικούς τους ανθρώπους στις σημαντικές θέσεις ελέγχου του φορέα. 
Η μεγάλη διαφορά στον νέο φορέα θα είναι ότι με βάση το νόμο πλέον εξασφαλίζεται η ανεξαρτησία και η αυτοδίοικησή του. Είναι μια μεγάλη ευκαιρία που αν αγκαλιαστεί από τους εργαζομένους θα έχουμε έναν πραγματικά νέο φορέα. Με βάση το νόμο που πέρασε από το κοινοβούλιο θα υπάρχει ένα Εποπτικό Συμβούλιο που θα εκλέγει τη διοίκηση της Ραδιοτηλεόρασης κάθε έξι χρόνια στην οποία καμία κυβέρνηση δεν θα μπορεί να παρεμβαίνει για να φέρνει τους δικούς της ανθρώπους όπως συνέβαινε παλιότερα και να έχει άμεση επιρροή στη δομή του προγράμματος».

«Στον νέο φορέα εν τω μεταξύ θα εργάζονται οι μισοί εργαζόμενοι. Η ΕΡΤ είχε 2.600 εργαζόμενους, ο νέος οργανισμός θα έχει 1.300 με 1.500 , οι μισοί από τους οποίους θα έχουν μόνιμη θέση αορίστου χρόνου και οι υπόλοιποι συμβάσεις ορισμένου χρόνου.»

«Αυτά βέβαια στη θεωρία, απομένει να δούμε πώς θα προχωρήσει και αν θα υπάρξει επίλυση του προβλήματος», είπε κλείνοντας το ρεπορτάζ η Ελένη Κάτσικα. Στο ρεπορτάζ δεν φιλοξενήθηκε καμία από τις αντίθετες απόψεις, όπως έχει συμβεί σε παρόμοια ρεπορτάζ του ραδιοσταθμού. Η εκπομπή συνέχισε με ρεπορτάζ τη δημόσια ραδιοτηλεόραση του Βερολίνου, η οποία αναμένεται να αναγκαστεί να παρέχει τις εκπομπές της διαθέσιμες στο διαδίκτυο για περισσότερες από 7 ημέρες, όπως ισχύει τώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: