Κρίσιμος είναι ο Μάρτιος για το παιχνίδι ισχύος στον τηλεοπτικό χώρο. Έως το τέλος του μήνα η κυβέρνηση δεσμεύθηκε στην τρόικα πως θα αποφασιστεί η διανομή των ψηφιακών τηλεοπτικών συχνοτήτων και οι προϋποθέσεις χορήγησής τους, ώστε η αρμόδια Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών να δώσει σε δημόσια διαβούλευση τους όρους δημοπράτησης των αδειών σε παρόχους δικτύου.
Κυβέρνηση και Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ωστόσο, μιλάνε διαφορετική γλώσσα στον χώρο της τηλεόρασης, όπως καταδεικνύεται από τις μέχρι σήμερα διαβουλεύσεις και το έντονο παρασκήνιο επαφών. Για την τρικομματική κυβέρνηση πρωτεύον στοιχείο στη μετάβαση της ψηφιακής τηλεόρασης παραμένει η εξουσία των ιδιοκτητών της ιδιωτικής τηλεόρασης, οι οποίοι έθεσαν ξεκάθαρα τις απαιτήσεις τους.
Ο νέος ψηφιακός χάρτης συχνοτήτων, σύμφωνα με τον οποίο θα δοθούν οι άδειες στους παρόχους δικτύου με ή χωρίς διαγωνισμό, υπάρχει ήδη. Φτιάχτηκε σε χρόνο - ρεκόρ από ομάδα πανεπιστημιακών και άλλαξε σε μια εβδομάδα με τη συμμετοχή τεχνικών της Digea και της Γενικής Γραμματείας Τηλεπικοινωνιών μετά τις διαφωνίες των ιδιωτικών καναλιών αλλά και της ΕΡΤ.
Σύμφωνα με αυτόν τον χάρτη, προκύπτουν οκτώ «πλατφόρμες» (multiplex), στις οποίες θα εκπέμπουν τα προγράμματά τους η ΕΡΤ, τα ιδιωτικά κανάλια πανελλαδικής και περιφερειακής εμβέλειας, αλλά και οι συνδρομητικές επίγειες πλατφόρμες της Nova και του OTE TV. Σήμερα – στο μεταβατικό στάδιο – η ΕΡΤ κατέχει τρεις πλατφόρμες, τη μια εκ των οποίων μοιράζεται με τη Nova. Τα οκτώ αυτά multiplex, από τα οποία τεχνικά μπορούν να εκπέμψουν 32 κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας ή 24 πανελλαδικής και 12 περιφερειακής εμβέλειας, είναι αυτή τη στιγμή το μήλο της Έριδος ανάμεσα στα ενδιαφερόμενα τηλεοπτικά συμφέροντα.
Σύμφωνα με πληροφορίες μας, οι καναλάρχες μέσω της Digea ζητάνε τέσσερα multiplex με επιπλέον επιχείρημα τα σχέδιά τους για τηλεοπτική εκπομπή υψηλής ευκρίνειας ή ανάπτυξη συνδρομητικής τηλεόρασης! Η Nova θέλει επίσης μια πλατφόρμα, ενώ νέος παίκτης στην επίγεια συνδρομητική τηλεόραση είναι ο ΟΤΕ, που σχεδιάζει την ανάπτυξη του δικτύου του το επόμενο διάστημα. Η ΕΡΤ από τη δική της πλευρά έχει καταθέσει και γραπτώς το αίτημά της να διατηρήσει, ως πάροχος δικτύου που έχει την άδεια εκ του νόμου, τις τρεις πλατφόρμες που διαθέτει σήμερα. Ως σοβαροί διεκδικητές, όμως, εμφανίζονται και τα μεγάλα περιφερειακά κανάλια, τα οποία έθεσαν ήδη το αίτημά τους για χορήγηση αδειών στο Μέγαρο Μαξίμου.
Η πρόσθεση των παραπάνω απαιτήσεων ξεπερνά τον αριθμό των οκτώ multiplex που διαθέτει ο ψηφιακός χάρτης. Και η διανομή τους έχει μετατραπεί ήδη στα παρασκήνια των πολιτικών διαβουλεύσεων σε γόρδιο δεσμό.
Πηγή: Ποντίκι-media
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου