mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

Ελλάδα και 4 ακόμη της Ευρώπης, εκτός ψηφιακής TV

11.000 τηλεοπτικά κανάλια στην Ευρώπη, καταγράφει η Έκθεση του Ευρωπαϊκού Οπτικοακουστικού Παρατηρητηρίου

Δεν δημιουργεί έκπληξη στη χώρα μας η ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Οπτικοακουστικού Παρατηρητηρίου την περασμένη εβδομάδα πως πέντε χώρες δεν κατόρθωσαν να κρατήσουν την προθεσμία για την πλήρη μετάβαση στην ψηφιακή τηλεόραση έως τον Δεκέμβριο του 2012. Ανάμεσα τους βρίσκεται η Ελλάδα, για την οποία το Παρατηρητήριο δίνει ως έτος ψηφιακής μετάβασης το 2013! Μάλλον η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά δεν το γνωρίζει...
Οι χώρες που ολοκλήρωσαν πλήρως τη μετάβαση στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση εντός της προσθεσμίας το 2012 είναι οι: Ιταλία, Ιρλανδία, Πορτογαλία, Σλοβακία και Μεγάλη Βρετανία. Το αναλογικό switch off ολοκληρθώθηκε επίσης στη Κροατία, στην Ελβετία, στη Νορβηγία και στην Ισλανδία. Οι χώρες που ολοκλήρωσαν την μετάβαση είναι 26 από τις 39 χώρες που παρακολουθεί και καταγράφει το Ευρωπαϊκό Οπτικοακουστικό Παρατηρητήριο.
Μαζί με την Ελλάδα, εντός του 2013 έχουν δηλώσει πως θα μεταβούν πλήρως στην ψηφιακή τηλεόραση η Πολωνία και η Βουλγαρία, ενώ η Ουγγαρία και η ΦΥΡΟΜ έχουν δηλώσει το έτος 2014 και η Αλβανία, Ρουμανία, Μαυροβούνιο και Τουρκία το 2015. Το τελευταίο δηλαδή έτος για την αλλαγή της τηλεοπτικής τεχνολογίας σύμφωνα με τις αποφάσεις της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών(ITU).
Το 2012, όπως σημειώνει η έκθεση του Παρατηρητηρίου, προστέθηκαν 369 νέα τηλεοπτικά κανάλιασε όλες τις πλατφόρμες στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το 40% αυτών των εκπομπών γίνονται σε σήμα υψηλής ευκρίνειας (HD) σε 22 22 ευρωπαϊκές χώρες, που παρέχουν όλες μαζί περισσότερα από 90 εθνικά επίγεια ψηφιακά κανάλια και 25 περιφερειακά.
Ως εκ τούτου, η αύξηση των HD καναλιών είχε σημαντικό αντίκτυπο στη συνολική ανάπτυξη της αγοράς και αποτελούν ένα μείγμα από είδη συμπεριλαμβανομένων των κινηματογραφικώνψ(30), των ψυχαγωγκών (30) και των αθλητικών (28). Το 2011 έκλεισαν 143 κανάλια και το 2012 62. Σε αυτά περιλαμβάνονται τα τρία τοπικά κανάλια από το τηλεοπτικό δίκτυο της Ιρλανδίας, οι οποίες επλήγησαν από τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης.
Στην ευρωπαϊκή τηλεοπτική αγορά λειτουργούν περισσότερα από 11.000 ευρωπαϊκά κανάλια, εκ των οποίων τα 8.270 είναι εγκατεστημένα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: