mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Σάββατο 16 Μαρτίου 2013

Στενές επαφές εταιρικού τύπου για δημοσιογράφους

Ταξίδια ελλήνων δημοσιογράφων και πολιτικών στο Βερολίνο οργανώνει το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών

Της Βασιλικής Σιούτη

Όλο και πιο στενή η «εταιρική σχέση» Ελλάδας Γερμανίας. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι πάνε κι έρχονται στο Βερολίνο, ενώ υπογράφονται μνημόνια συνεργασίας ακόμα και μεταξύ ελληνικών και γερμανικών υπουργείων. Όπως αναφέρουν ντοκουμέντα του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, που δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα, οι συμφωνίες που έχουν υπογράψει οι ελληνικές κυβερνήσεις με τη γερμανική συμπεριλαμβάνουν από επιχειρηματικά σχέδια και το στενό «μαρκάρισμα» των περιφερειαρχών, μέχρι σεμινάρια ελλήνων δημοσιογράφων στο υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας, αλλά και σχολικά προγράμματα για το ρόλο της Ελλάδας και της Γερμανίας!

Πριν από τρία χρόνια, στις 5 Μαρτίου 2010, λίγες μέρες πριν από την ανακοίνωση της κηδεμονίας της χώρας από την τρόικα, ο Γιώργος Παπανδρέου και η Άγκελα Μέρκελ αποφάσιζαν «να επεκτείνουν και να εντείνουν την ελληνογερμανική σχέση» -σύμφωνα με τη φράση που χρησιμοποίησε τότε η γερμανική κυβέρνηση. Ο Αντώνης Σαμαράς στη συνάντησή του με τη γερμανίδα καγκελάριο, στις 24 Αυγούστου 2012 συμφώνησε στη συνέχιση του «ελληνογερμανικού προγράμματος».



Είχαν μεσολαβήσει η εκπόνηση οδικού χάρτη συνεργασίας από τον πρώην αν.υπ.Εξωτερικών Δ.Δρούτσα και το γερμανό υφ.Εξωτερικών, Wolf Ruthart Born και στη συνέχεια με τον Guido Westerwelle, καθώς και η συμφωνία ανάμεσα στη Μαριλίζα Ξεκογιαννακοπούλου, που διαδέχθηκε το Δ.Δρούτσα στη θέση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, με τον ομόλογό της Wolf Ruthart Born.
Οι συμφωνίες αυτές, ωστόσο, δεν ήρθαν στη βουλή, ούτε δημοσιοποιήθηκαν για αυτό και το ακριβές περιεχόμενό τους δεν έγινε ποτέ γνωστό μέχρι τώρα.
Για τη συνέχεια  εδώ 

*Τα ερωτήματα που γεννιούνται διαβάζοντας τα έγγραφα της επισκόπησης για τις ελληνογερμανικές σχέσεις είναι πολλά. Ένα από αυτά είναι σίγουρα το πως και γιατί Έλληνες δημοσιογράφοι επισκέπτονται το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών μετά από συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τη γερμανική, η οποία και της το ζήτησε. Υπό άλλες συνθήκες, φυσικά και είναι θεμιτή μία τέτοια επίσκεψη, στο πλαίσιο ενός ρεπορτάζ. Όταν εμπλέκονται οι κυβερνήσεις και αυτή γίνεται αντικείμενο συμφωνιών όμως, υπάρχει θέμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: