mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Κυριακή 31 Μαρτίου 2013

Τα media στην εντατική

(αναδημοσίευση από Ποντίκι-media)

Σε λίγες μέρες ολοκληρώνεται η δημοσίευση των οικονομικών στοιχείων των εισηγμένων στο χρηματιστήριο εταιρειών media για το 2012. Η εικόνα σε σχέση με αυτήν του 2011 είναι χειρότερη. Μια ματιά μόνο στα ήδη αναρτημένα στοιχεία της Τηλέτυπος, ιδιοκτήτριας εταιρείας του Mega, στην οποία μετέχουν οι μεγάλοι εκδοτικοί παραδοσιακοί όμιλοι της χώρας, πιστοποιεί πως τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης βρίσκονται στην εντατική. Ολόκληρη την προηγούμενη χρονιά τα μόνα μέτρα που ελήφθησαν ήταν περικοπές προσωπικού και μισθών. Παρέμειναν σφιχτά δεμένα στη γραμμή υποστήριξης και επιβολής των μνημονίων φτωχοποίησης της ελληνικής κοινωνίας, χωρίς κανένα αντάλλαγμα, όπως τελικά αποδεικνύεται.
Αποτέλεσμα αυτής της διαχείρισης είναι η σημερινή εικόνα τους. Υποβαθμισμένα στο προϊόν που παράγουν, πλήρως απαξιωμένα στον ρόλο τους ως Μέσα ενημέρωσης, αδυναμία αποπληρωμής των δανείων τους, αβεβαιότητα συνέχισης της λειτουργίας τους.

Κίνδυνος για όλα τα ΜΜΕ

Η κακή εικόνα των οικονομικών του Mega δεν είναι η μόνη. Σε κίνδυνο επιβίωσης βρίσκεται το σύνολο των ΜΜΕ, γεγονός που επαναλαμβάνεται συνεχώς εδώ και δυο χρόνια. Μόλις πριν από λίγους μήνες, στην έκθεση της Eurobank για τον ΔΟΛ σημειωνόταν πως οι συνεχιζόμενες αρνητικές εξελίξεις στον κλάδο των ΜΜΕ περιόρισαν δραματικά τη ρευστότητα των επιχειρήσεων και τη δυνατότητα αυτοχρηματοδότησής τους με απαιτούμενο κεφάλαιο κίνησης. Όπως επίσης ότι απόρροια της διακοπής δανείων είναι η διαρκής έλλειψη κεφαλαίων. Οι δραματικές αυτές επισημάνσεις προϊδεάζουν και εξηγούν σε μεγάλο βαθμό τις παρασκηνιακές επαφές που γίνονται αυτό το διάστημα για την επιβίωση των συγκροτημάτων. Μόλις την περασμένη εβδομάδα ο ιδιοκτήτης του Πήγασου, Φώτης Μπόμπολας, επισκέφθηκε για μια ακόμη φορά τον Σταύρο Ψυχάρη. Τα δυο εκδοτικά συγκροτήματα παραμένουν σε τροχιά συμπόρευσης στον προθάλαμο των τραπεζών. Και είναι βέβαιο πως στα σενάρια επιβίωσης που απεργάζονται, περιλαμβάνονται περισσότερες της μιας διέξοδοι. Όπως η εξαγορά του Πήγασου από τον ΔΟΛ ή η συγχώνευσή τους.

Στο μεταξύ, βασικοί μέτοχοι του Mega συμφώνησαν να προχωρήσουν σε νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Πληροφορίες αναφέρουν ποσό από 15 έως και 20 εκατ. ευρώ, ενώ προβλέπεται πως το 2013 θα ακολουθήσει νέος κύκλος περικοπών στο κόστος λειτουργίας κατά 20%. Ωστόσο, μέχρι τις 18 Απριλίου, ημέρα διενέργειας της γενικής συνέλευσης, θα συνεχιστούν οι επαφές για το παραπάνω ποσό της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου αλλά και για τον τρόπο διάθεσης. Η στρόφιγγα των τραπεζών, έως και την ανακεφαλαιοποίησή τους, είναι κλειστή. Όπως αναφέρεται στην ετήσια έκθεση για το 2012, παρά την αύξηση κεφαλαίου των 10 εκατ. τον Αύγουστο του 2012, η εταιρεία καταγράφει ζημιές ύψους 19 εκατ. ευρώ. Οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις ανέρχονται σε 88,6 εκατ. ευρώ, ο κύκλος εργασιών μειώθηκε στα 84.635.000 ευρώ και τα ίδια κεφάλαια υποχώρησαν στα 41.043.000 ευρώ. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο ομολογιακό δάνειο των 98 εκατ. ευρώ, το οποίο χρησιμοποιήθηκε για τον αναδανεισμό των μακροπρόθεσμων υποχρεώσεων του καναλιού. Ο πραγματικός δανεισμός της εταιρείας ανήλθε σε 10 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 8.535.802 χρησιμοποιήθηκαν για την πληρωμή των προμηθευτών προγράμματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: