mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Κυριακή 24 Μαρτίου 2013

Η ΕΡΤ παραβιάζει συστηματικά το ρόλο της

Χρειάζεται πολιτική εντολή να κάνεις τη δουλειά σου;

Από το Digital TV Info, τεύχος Μαρτίου

Σαν παραζαλισμένοι οι πάροχοι δικτύου, λίγο πριν και αμέσως μετά το switch off στο Χορτιάτη ανέμεναν τις πολιτικές πρωτοβουλίες της τριτοκομματικής κυβέρνησης για την επίγεια ψηφιακή τηλεόραση. Και ανέμεμαν, ανέμεναν... Περίμεναν πως μετά την τόση σπουδή για την έγκριση του ψηφιακού χάρτη συχνοτήτων και το σαφές μήνυμα της νέας πολιτικής ηγεσίας στο υπουργείο Ανάπτυξης για “συνεργασία” και “κοινά βήματα” στη μετάβαση, επιτέλους θα άλλαξε η εικόνα και θα γινόταν κάτι ουσιαστικό.
“Υπάρχει πολιτική βούληση για συντονισμό”, “διάθεση να τρέξουμε, να συνεργαστούμε”, άκουγες συχνά-πυκνά προ και μετά Χορτιάτη.
Και μετά σιγή. Σιωπή. Η αναμονή της πρόσκλησης για κοινή συνάντηση των εκπροσώπων παρόχων δικτύου στην αρμόδια γενική γραμματεία Τηλεπικοινωνιών έγινε εκνευριστική. Τα σενάρια και οι φήμες κατέκλυσαν την αγορά. Τίποτε βέβαιο, τίποτε σίγουρο. Πάρνηθα, Κρήτη; Που θα γίνει το επόμενο switch off; Με ποιον χάρτη; Αυτόν του 2008 ή το νέο ψηφιακό;
Οι πληροφορίες από την αγορά ήρθαν ως φυσική συνέχεια στη σιγή ασυρμάτου. Η Digea προωθεί το switch off στην Πάρνηθα. Το κράτος έστειλε το σχέδιο Πάρνηθας σε εσωτερική επιχειρηματική διαβούλευση. Και ξανά φήμες. Οι οποίες διαλύουν το ήδη οξυμένο οικονομικά κλίμα στην αγορά. Εξευτελίζουν το ρόλο του κράτους στην τόσο σημαντική διαδικασία της ψηφιακής μετάβασης στην τηλεόραση. Το κυριότερο βγάζουν στη σέντρα την ΕΡΤ Α.Ε ως εταιρεία εξυπηρέτησης του δημόσιου συμφέροντος, ανεξάρτητη και αυτόνομη με κυρίαρχο ρόλο στο τηλεοπτικού σκηνικό.
Για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωση ο ρόλος αυτός είναι αυτονόητος. Κατοχυρωμένος. Η παρέμβαση της EBU το αποδεικνύει. 
Στην Ελλάδα η ΕΡΤ συμπεριφέρεται ως θεραπαινίδα της εκάστοτε κυβερνητικής εξουσίας, χωρίς καμία πρωτοβουλία, χωρίς καμία απαίτηση. Για να εξυπηρετήσει το συνταγματικό καταγεγραμμένο ρόλο της αλλά και τους πολίτες που την πληρώνουν ακριβώς για αυτό το ρόλο. Να παρέχει τηλεόραση σε ολόκληρη την επικράτεια, ακόμη και στο τελευταίο χωριό της χώρας.

Επιτέλους, κάποια πράγματα πρέπει να μπουν στη θέση τους. Οι ιδιωτικοί πάροχοι δικτύου, η Digea, η Nova, η Digital Union, έχουν τα δικά τους επιχειρηματικά συμφέροντα. Κινούνται βάσει αυτών, έχουν απαιτήσεις και τις θέτουν. Κάνουν τη δουλειά τους. Και την κάνουν καλά.
Η ΕΡΤ αντιθέτως δεν κάνει καλά τη δουλειά της. Παραβιάζει συστηματικά και χωρίς κανένα άλλοθι τους όρους της σύμβασης με το τηλεοπτικό κοινό. Ο ρόλος της είναι να μεταβεί στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση. Να κάνει ψηφιακές επενδύσεις, να προχωρήσει τα επόμενα switch off σύμφωνα με την ΚΥΑ του 2008. Να στείλει ψηφιακό τηλεοπτικό σήμα με κάθε μέσο και τρόπο σε κάθε απομακρυσμένη περιοχή της Ελλάδας, να φροντίσει ώστε όλοι οι κάτοικοι αυτής της χώρας, να μην είναι αποκλεισμένοι, πολίτες 2ης κατηγορίας. Έπρεπε όλα αυτά να τα είχε ήδη κάνει. Επειδή την πληρώνει ο πολίτης και όχι ο ιδιώτης πάροχος τον οποίο αποδέχθηκε πιστά να ακολουθεί. Έπρεπε να μη συμμετέχει εν γνώση και επιλογή της στο επιχειρηματικό παιχνίδι ή τα παίγνια πολιτικών ισορροπιών της εκάστοτε κυβέρνησης.
Ο ρόλος της είναι να χαράξει τη δική της στρατηγική επιλογή, να την εφαρμόσει με τακτικές κινήσεις και εν τέλει να αναγκάσει και τον οποιοδήποτε ιδιωτικό φορέα να την ακολουθήσει ή να επιλέξει να μην το κάνει. Να αναλάβει ηγετικό ρόλο στην ψηφιακή μετάβαση, ζητώντας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την κυβέρνηση τα όποια εργαλεία, τυπικά και ουσιαστικά, να χαράξει ανεξάρτητη επιχειρηματική ψηφιακή πολιτική. 
 Συνέβη ήδη μια φορά με την επιλογή της ΕΡΤ να προχωρήσει στη λειτουργία και εκπομπή HD TV σήματος και το ανέβασμα των ραδιοφωνικών σταθμών στις ψηφιακές πολυπλεξίες.
Η ΕΡΤ ως δημόσια τηλεόραση για τους πολίτες αλλά και μεγάλη μερίδα της αγοράς δεν επιτελεί εδώ και πολύ καιρό την αποστολή της, έχει υποπέσει σε εγκληματική για το δημόσιο συμφέρον παράβαση καθήκοντος. 
Αυτό πληρώνουν οι πολίτες στις απομακρυσμένες περιοχές της χώρας, αυτό πληρώνει εν τέλει η ίδια η ΕΡΤ ως εταιρεία για την εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: