mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013

Η κρατική TV Πορτογαλίας δεν ιδιωτικοποείται, απολύει

Αναδιάρθρωση, περικοπές κι αλλαγή μοντέλου χρηματοδότησης αντί του σχεδίου ιδιωτικοποίησης σώζουν την κρατική τηλεόραση RTP στην Πορτογαλία μετά και από παρέμβαση της EBU, της ένωσης δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών οργανισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο Πορτογάλος αναπληρωτής υπουργός κοινοβουλευτικών υποθέσεων, Miguel Relvas, το σχέδιο ιδιωτικοποίησης και απολύσεων προς το παρόν δεν θα προχωρήσει. 
Ωστόσο θα ακολουθηθεί ένα “επώδυνο” σχέδιο αναδιάρθρωσης το οποίο προβλέπει μεταξύ άλλων την απόλυση περισσοτέρων από 600 εργαζόμενων από τους 2.069 της ραδιοτηλεόρασης. 
Η μαζική απόλυση του ⅓ του προσωπικού της RTP κρίνεται ως το μικρότερο κακό σε σχέση με το αρχικό σενάριο που είχε παρουσιαστεί στην κυβέρνηση και προέβλεπε το κλείσιμο κρατικών καναλιών και την ιδιωτικοποίηση του δημόσιου φορέα. Το ΔΣ της κρατικής τηλεόρασης είχε υποβάλλει την παραίτηση του. Δεν ήταν όμως η μόνη αντίδραση. 

Στο ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης είχε αντιδράσει επίσημα η EBU, όπως είχε πράξει πριν δυο χρόνια και το αντίστοιχο σχέδιο λουκέτου της ουγγρικής κρατικής τηλεόρασης. Η EBU είχε παρέμβει τον περασμένη Σεπτέμβριο στην κυβέρνηση της Πορτογαλίας χαρακτηρίζοντας το σχέδιο της ιδιωτικοποίησης ως μία “παρακινδυνευμένη ενέργεια”. Η κυβέρνηση πρέπει να διασφαλίσει την δυνατότητα του Δημόσιου φορέα να υπηρετεί τον πορτογαλικό λαό, ήταν το μήνυμα της EBU.

Μετά τις νέες ηλώσεις του κυβερνητικού στελέχους η Γενική Διευθύντρια της EBU, Ingrid Deltenre έκανε νέα δήλωση: “Οι περικοπές κόστους είναι ένα αναγκαίο κακό σε πολλές χώρες και πολλά Μέλη της EBU αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες, αλλά σε δύσκολες εποχές ο κόσμος στρέφεται όλο και περισσότερο στον Δημόσιο φορέα για αξιοπιστία, ποιοτική ενημέρωση και ειδήσεις.” Πριν λίγες μέρες η διοίκηση του RTP αποδεχόμενη το κυβερνητικό σχέδιο “αναδιάρθρωσης” και περικοπών, ανακοίνωσε το νέο μοντέλο χρηματοδότησης της κρατικής τηλεόρασης.
 Από το 2014 η RTP δεν θα λαμβάνει κρατική επιχορήγηση μέσω του προϋπολογισμού, αλλά θα χρηματοδοτείται εξ’ ολοκλήρου από το Οπτικοακουστικό Ανταποδοτικό Τέλος που εισπράττεται μέσω του λογαριασμού του ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά και από τα έσοδα των διαφημίσεων. Το μοντέλο αυτό, μέσω των λογαριασμών ρεύματος, επικροτεί και η EBU χαρακτηρίζοντας το “ανθετικό” για το μέλλον των δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών φορέων.

Πηγή: media-Ποντίκι 

Δεν υπάρχουν σχόλια: