mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2013

Το μακρύ χέρι Σαμαρά στα μίντια

Tης Αγγέλας Νταράνου

Σχέδιο ολοκληρωτικού ελέγχου των media και της ενημέρωσης του ελληνικού λαού, εκπονείται από το πολιτικο- μιντιακό επιτελείο του Α.Σαμαρά, με μοχλό το ΣΔΟΕ και με στόχο τη δημιουργία νέας, "γαλάζιας διαπλοκής", που εκτός των άλλων θα χρησιμεύσει και ως όχημα συνεννοήσεων του πρωθυπουργού με την διαπλοκή της παλαιάς εποχής. Το σχέδιο Σαμαρά για τα μίντια εντάσσεται στο διακηρυγμένο στόχο του για τη συγκρότηση νέας παράταξης.

Η νέα βαρωνεία στο χώρο των media φαίνεται ότι εγκαινιάζεται -κατά μια τραγική σύμπτωση- από τον προς πώληση τηλεοπτικό σταθμό 902 του ΚΚΕ, πανελλαδικής εμβέλειας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη έχουν γίνει συζητήσεις στελεχών του ΚΚΕ με πρόσωπα της "Ζούγκλας" Τριανταφυλλόπουλου, ο οποίος εμφανίζεται εκ των επικεφαλής εγχειρήματος, για τη δημιουργία πανελλαδικού καναλιού. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Μ.Τριανταφυλλόπουλος συναντήθηκε προσφάτως με τον πρωθυπουργό.
Ήδη, ο Τριανταφυλλόπουλος βρίσκεται σε επαφές με δημοσιογράφους προκειμένου να τους προσλάβει στο κανάλι. Το προτοφόλι, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, είναι του επιχειρηματία Φίλιππου Βρυώνη, από την ομάδα των επιχειρηματιών που συνόδευσαν τον Α. Σαμαρά στο Κατάρ πρόσφατα, κληρονόμος της Alma Atermon που δραστηριοποιείται στην υπαίθρια διαφήμιση, αφανής βασικός μέτοχος του τηλεοπτικού σταθμού Extra 3 και όπως λέγεται με "άνοιγμα" στο δημόσιο ύψους δεκάδων εκ. ευρώ.

Ανάμεσα στα νέα τζάκια της διαπλοκής φιγουράρει ο εφοπλιστής Βαγγέλης Μαρινάκης, ο οποίος εδώ και καιρό έχει δημθιουργήσει έναν μίνι μιντιακό Όμιλο, με "ναυαρχίδα" την εβδομαδιαία εφημερίδα "Παραπολιτικά", η οποία συχνά αναλαμβάνει τη "βρώμικη δουλειά " του Μαξίμου. Έπεται ραδιοφωνικός σταθμός και επίκειται άμεσα τηλεοπτικό περιοδικό.

Σε δεύτερο πλάνο μεταξύ των χρηματοδοτών βρίσκεται και ο Δ. Μελισσανίδης, με τον οποίο ο πρωθυπουργός έχει στενές σχέσεις και όπως φαίνεται διατηρεί το προβάδισμα στην εξαγορά του χρυσοφόρου ΟΠΑΠ.

Όπως έχει γίνει γνωστό κατά τη διάρκεια των συζητήσεων του ΚΚΕ και με άλλους ενδιαφερόμενους, το κόμμα έχει βγάλει προς πώληση τον τηλεοπτικό 902 έναντι 10 εκ. ευρώ, όμως συμβιβάζεται και στα 7. Εξ αυτών, τα 4 για την άδεια και τα 3 για τον μηχανολογικό εξοπλισμό και τις υποδομές δικτύου. Κατά μια απροσδόκητη τροπή των πολιτικών πραγμάτων, ένας τηλεοπτικός σταθμός που παραχωρήθηκεγια τις ανάγκες ενός κομμουνιστιικού κόμματος, μπορεί να αποτελέσει το σταθμό της πιο άγριας νεοφιλελεύθερης επίθεσης.

Ο ρόλος του ΣΔΟΕ


Μοχλό απροκάλυπτων πολιτικών παρεμβάσεων (ορισμένοι μιλούν και για εκβιασμούς...) αποτελεί το ΣΔΟΕ. Χαρακτηριστική είναι η περιπέτεια του Ανδρέα Γ.Κουρή που συνελήφθη προ μηνός για χρέη 9 εκ. ευρώ του ALTER στο ΙΚΑ. Είχε προηγηθεί η απόρριψη αιτήματος του πατέρα του να του δοθεί άδεια λειτουργίας τηλεοπτικού σταθμού. Αντιθέτως, ο μεγαλο- οφειλέτης του δημοσίου Φ. Βρυώνης συνοδεύει τον πρωθυπουργό στο Κατάρ και επιλέγεται ως ένας από τους νέους βαρώνους των μίντια. Αλλά και ο Θ.Αναστασιάδης (Πρώτο Θέμα) παραμένει "ανοικτός" με την εκκρεμότητα των 5 εκ. ευρώ, όμηρος του συστήματος.

Επικεφαλής του ΣΔΟΕ διορίστηκε ο πολιτικός φίλος του πρωθυπουργού Στέλιος Στυλιανόπουλος, εκτοξευθείς από την ...εφορία Μεσσήνης.

Με την πλάτη στον τοίχο η παραδοσιακή διαπλοκή
Οι κινήσεις Σαμαρά δημιουργούν προβληματισμό ή και ανησυχία στο μπλοκ της παραδοσιακής διαπλοκής, που παραπονείται ότι παρότι υποστηρίζει την πολιτική ατζέντα Σαμαρά, ο πρωθυπουργός συντηρεί εκκκρεμότητες εις βάρος της, όπως η παράταση της αδειοδότησης των τηλεοπτικών καναλιών, αλλά και οι δυσκολίες στον τραπεζικό δανεισμό, που μόνο με πολιτική παρέμβαση μπορούν να ξεπεραστούν εν μέρει, όπως φάνεικε και με το δάνειο- μαμούθ στο MEGA. Στο βάθος παραμένει πάντοτε το αίτημα για "κούρεμα" των τραπεζικών δανείων των επιχειρήσεων ΜΜΕ. Η ανησυχία των παραδοσιακών βαρώνων μεγαλώνει καθώς τα αποκαλυπτήριά τους δημοσιεύονται συχνά, με εκτενή άρθρα στον διεθνή Τύπο.

Σαμαρικοί εναντίον Καραμανλικών και για τον Τύπο;

Υπάρχει ιδιαιτέρως και η παράμετρος των εσωτερικών ανταγωνισμών ανάμεσα στους μιντιάρχες του συντηρητικού χώρου. Ο Γ.Αλαφούζος βρίσκεται σε ανοικτή αντιπαράθεση με τον Γ.Μαρινάκη, από την εποχή της ατυχούς συνύπαρξής τους στον ΣΚΑΪ. Το παιχνίδι Σαμαρά με Μαρινάκη μπορεί να εγγραφεί και στην υφέρπουσα διαμάχη Σαμαρικών- Καραμανλικών στη Ν.Δ. και στο σχέδιο Σαμαρά για "νέα ευρωπαϊκή παράταξη" μαζί με τον Γ.Στουρνάρα κ.ά. εκσυγχρονιστικά στελέχη προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: