mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

Η τηλεόραση τρώει τις σάρκες της

Ιδιωτική τηλεόραση: Βυθίζεται  σε ύφεση, τρώει  τις  σάρκες της

(Από το Ποντίκι-media)

Οριακή είναι η κατάσταση στην τηλεοπτική αγορά, χωρίς να διαφαίνεται φως στην άκρη του σκοτεινού τούνελ. Η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, που αναμένεται να ολοκληρωθεί το νωρίτερο το Πάσχα του 2013 – στη χειρότερη περίπτωση το ερχόμενο φθινόπωρο –, δημιουργεί καταστάσεις σοκ και ροκ στους τηλεοπτικούς σταθμούς. Στην ουσία τα ιδιωτικά κανάλια έχουν προχωρήσει σε γενικευμένη στάση πληρωμών, οδηγώντας σε κατάρρευση και όλες τις άλλες συνδεδεμένες με την τηλεοπτική λειτουργία εταιρείες και τους εργαζόμενους σ’ αυτές. Οι εταιρείες παραγωγής, καταχρεωμένες και χωρίς ελπίδα να πάρουν τα χρωστούμενα από τους τηλεοπτικούς σταθμούς, κινδυνεύουν με λουκέτο. Οι δημιουργοί στον χώρο της τηλεοπτικής παραγωγής, ηθοποιοί, σκηνοθέτες, σεναριογράφοι, οδηγούνται σε επαγγελματική και προσωπική εξαθλίωση.

Ολόκληρο το τηλεοπτικό οικοδόμημα, όπως είχε δομηθεί από τα εκδοτικά συγκροτήματα - μετόχους των τηλεοπτικών καναλιών, με επίκεντρο τον συνεχή δανεισμό τόσο για τη λειτουργία όσο και για την τηλεοπτική παραγωγή, καταρρέει. Η συνεχής πτώση των διαφημιστικών εσόδων για την τηλεόραση, απόρροια της επιτεινόμενης ύφεσης, γιγαντώνει το πρόβλημα. Η ύφεση χειροτερεύει με τα συνεχή μέτρα της κυβέρνησης, τα οποία τα τηλεοπτικά κανάλια υποστηρίζουν και προπαγανδίζουν με μοναδική προσήλωση καθημερινά σε δόσεις στις ειδήσεις των 8.00 μ.μ. 
Εμφανίζονται λοιπόν να καταγγέλλουν μέσα από τις ειδήσεις τις φούσκες της ελληνικής οικονομίας που στηρίχθηκαν στα δάνεια, όταν τα ίδια ως επιχειρήσεις ταυτίζονται με την κυβερνητική πολιτική και τα μέτρα της τρόικας με στόχο να συνεχίσουν να παίρνουν δάνεια!
Ο επιχειρηματικός αυτός παραλογισμός δεν φαίνεται να προσφέρει διέξοδο στην παρατεταμένη κρίση που βιώνουν οι τηλεοπτικοί σταθμοί. Το Mega, παρά τα 8,5 εκατ. ευρώ που έλαβε από την αναχρηματοδότηση του δανεισμού του κατά 98 εκατ. ευρώ, βρίσκεται και πάλι σε αδυναμία συνέχισης της λειτουργίας του. Νέα προγράμματα είναι αδύνατον να βγουν στον αέρα, ενώ οι βασικοί μέτοχοι, τα εκδοτικά συγκροτήματα Μπόμπολα, ΔΟΛ δεν φαίνονται διατεθειμένοι να βάλουν χρήματα στο κανάλι. Τουναντίον, όπως έγραψε το «Παρόν» την περασμένη Κυριακή, ο Σταύρος Ψυχάρης δίνει «δώρο» τη συμμετοχή του στο Mega προκειμένου να εξασφαλίσει ρευστό για τον ΔΟΛ. Στον ΑΝΤ1 ορατά είναι πλέον τα προβλήματα από τις συνεχείς περικοπές σε τεχνολογικό επίπεδο και το προχθεσινό μπλακ άουτ κατέδειξε με δραματικές επιπτώσεις για το κανάλι το πρόβλημα. Ο Alpha διέψευσε κατηγορηματικά τις φήμες για υπαγωγή του στο άρθρο 99 χαρακτηρίζοντάς τες «ύποπτες». Από την άλλη, εκφράζεται φόβος πως αναμένεται νέος γύρος περικοπών.
Η βύθιση της ιδιωτικής τηλεόρασης δεν γίνεται μόνο σε οικονομικό επίπεδο. Ουσιαστικά τα κανάλια δεν έχουν καθόλου πρόγραμμα πέρα από τις ειδήσεις και τις ενημερωτικές εκπομπές. Η ελληνική παραγωγή έχει εξαφανιστεί και οι επικεφαλής προγράμματος προσπαθούν με κόλπα να διαμορφώσουν το ημερήσιο συνεχές πρόγραμμά τους με παλιές ελληνικές σειρές και ταινίες. Παρά την προγραμματική και οικονομική κατάρρευση των καναλιών, οι ιδιοκτήτες των σταθμών προβάλλουν δυναμικά την απαίτησή τους να καθορίσουν τους όρους για την τηλεοπτική αδειοδότηση και την ψηφιακή μετάβαση. Ενώ εσωτερικά στην τηλεοπτική αγορά έχουν πλήρως χρεοκοπήσει, διεκδικούν από την κυβέρνηση να τους παραδοθεί η ψηφιακή τηλεόραση και οι ψηφιακές συχνότητες με τους δικούς τους όρους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: