mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2013

Στην «τηλεοπτική δημοκρατία» έβγαλαν τα όπλα!

Το editorial του περιοδικού DigitalTvinfo 
(κυκλοφορεί στα περίπτερα)

Στη χώρα μας η ιδιωτική τηλεόραση είναι παντοδύναμη. Σε ρόλο «παράνομου» παίχτη που καθορίζει ταυτόχρονα τους όρους λειτουργίας της και αποδέχεται ευχαρίστως την «ομηρία» της από τις εκάστοτε κυβερνήσεις να λειτουργεί χωρίς άδειες. Για να διαπραγματεύεται, να επιβάλλει ή να αποδέχεται-ανάλογα της χρονικής περιόδου κι αν υπάρχουν βουλευτικές εκλογές- όρους και κριτήρια στην αγορά της. 
Κοινός παρονομαστής στην 22ετη λειτουργία της είναι η ισχύς να πουλάει και να αγοράζει την ενημέρωση, αυτό που προσφέρει στη διαμεσολάβηση του πολιτικού και κοινωνικού μηνύματος από και προς την κοινωνία, από και προς τις κυβερνήσεις.
Θα ρωτήσει κάποιος ευνόητα, τι σχέση έχει ένα περιοδικό αποκωδικοποίησης των τεχνολογικών εξελίξεων, της δορυφορικής και ψηφιακής τηλεόρασης με όλα τα παραπάνω; Μα, δεν είναι εμφανές; 
Οι όροι λειτουργίας της ιδιωτικής τηλεόρασης στη χώρα μας, έχουν καταπατήσει εξώφθαλμα, για να μην πούμε εγκληματικά όλες τις ομαλές συνθήκες για την κρίση και εξέλιξη του Μέσου της TV. Στο πέρασμα προς την επίγεια ψηφιακή τηλεόραση, αυτή η καταπάτηση γεννά πρωτοφανή φαινόμενα. 
Επιπλέον η κρίσιμη περίοδος-λόγω οικονομικών δεδομένων και επιτροπείας στην οικονομία της χώρας-οδηγεί σε έναν εξίσου πρωτοφανή πόλεμο συμφερόντων. 
Δεν πρόκειται να επικρατήσει ο «υγιέστερος» τηλεοπτικός φορέας, ούτε και ενδιαφέρουν κανέναν από τους ισχυρούς της τηλεοπτικής αγοράς οι «υγιείς» κανόνες ανταγωνισμού και η εξέλιξη του Μέσου. Σημασία έχει να παραμείνει η ισχύς, η εξουσία τους. Η οποία και πηγάζει, έχει δημιουργηθεί και γιγαντωθεί στο παζάρι της 22χρονης παράτυπης λειτουργίας των ιδιωτικών καναλιών.
Να τα πάρουμε με τη σειρά. Ή μάλλον από την ανάποδη.

Η κυβέρνηση των τριών κομμάτων που ελέγχεται παντοιοτρόπως από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την τρόϊκα, εξαιρεί την εκ του μνημονίου υποχρέωση ολοκλήρωσης της ψηφιακής μετάβασης στην τηλεόραση. Ζητά από την Κομισιόν παράταση ενός χρόνου για τη δημοπράτηση του ψηφιακού μερίσματος, τη στιγμή που ένας φορέας της, η ΕΕΤΤ κατέχει την προεδρία και δηλώνει επίσημα πως μετέχει στην επόμενη φάση της ευρωπαϊκής ψηφιακής οικονομίας!
Εκδίδεται οριστικός ψηφιακός χάρτης αλλά εφαρμόζεται η Κοινή Υπουργική Απόφαση του 2008, κατά το δοκούν και όχι από όλους! Ισχύει μεν η ευρωπαϊκή νομοθεσία για τους παρόχους δικτύου και τους παρόχους περιεχομένου αλλά οι άδειες που εκδίδονται είναι περιορισμένης χρονικής ισχύος ως «προσωρινές». Οι ψηφιακές άδειες στηρίζονται σε βεβαιώσεις και δηλώσεις του νόμου 105. Χωρίς κανέναν έλεγχο για επενδύσεις, βιωσιμότητα, σχέδια και τεχνολογία.
Το αρμόδιο όργανο εκ του Συντάγματος για την αδειοδότηση, το ΕΣΡ, έχει κριθεί για την παράνομη (υπερδεκαετή) σύνθεση του από το Συμβούλιο της Επικρατείας αλλά ουδείς ενοχλείται, αντιθέτως μόλις πριν μερικές μέρες δόθηκε με κάποια, κάπου χωμένη σε άσχετο νόμο, διάταξη παράταση 45 ημερών.
Η κυβέρνηση αποδέχεται την απαίτηση ιδιοκτητών να μην βγει με ελεύθερο σήμα το, από την Κομισιόν χρηματοδοτούμενο, ευρωπαϊκό κανάλι του Euronews Greek, η ΕΡΤ δέχεται την εντολή να ρίξει και το αγγλόφωνο δορυφορικό σήμα, όταν όλα τα πορίσματα καταλήγουν πως η εκπομπή του είναι νόμιμη. Βάσει των νόμων που μαζί συμφώνησαν κυβερνήσεις και ιδιοκτήτες ιδιωτικών καναλιών!
Η μετάβαση στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση έχει ήδη δημιουργήσει πολίτες δυο ταχυτήτων, τους έχοντες πρόσβαση στο ψηφιακό σήμα και στους μη έχοντες στην περιφέρεια. Η λύση που τους προσφέρεται(;) είναι να πληρώσουν σε συνδρομητικές πλατφόρμες για να παρακολουθούν τα ελεύθερα δωρεάν ιδιωτικά κανάλια.
Οι συχνότητες απαγορεύεται να πουληθούν, όμως είναι η πανάκριβη περιουσία η οποία δεν παρέχεται ή δεν δημοπρατείται από το δημόσιο στους τηλεοπτικούς σταθμούς. Αυτοί όμως μπορούν νόμιμα να μεταβιβάσουν τις τηλεοπτικές τους εταιρείες σε άλλους επιχειρηματίες που αποκτούν και την περιουσία των συχνοτήτων.
Τηλεοπτικά κανάλια κλείνουν με υπέρογκα χρέη σε αγορά και εργαζόμενους, ουδείς από το δημόσιο συγκινείται. Ολόκληρη η ιδιωτική τηλεοπτική αγορά στηρίζεται σε δανεισμό εκατομμυρίων ευρώ, χωρίς μάλιστα εγγυήσεις, όπως σε όλες τις άλλες επιχειρήσεις.
Η μοναδική εγγύηση που παρέχεται είναι η στήριξη της κυβέρνησης και των μέτρων της. Με απλά λόγια η πολλαπλώς ελεγχόμενη τηλεοπτική ενημέρωση που εξαργυρώνει όλα αυτά τα χρόνια τους όρους λειτουργίας και τα δάνεια της, σε δόσεις στα κεντρικά δελτία ειδήσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: