mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Πέμπτη 3 Μαΐου 2012

Σε τεντωμένο σχοινί εξελίξεων το Mega

Σε τεντωμένο σχοινί η ομαλή λειτουργία και αξιοπιστία του Mega
Στην κόψη του ξυραφιού λόγω της απόφασης των με­τόχων του να επιβάλουν, με κάθε μέσο, το σκληρό μνημό­νιο περικοπών αλλά και λόγω συνεχόμενων πληγμάτων στην αξιοπιστία του. Η κόντρα που ξέσπασε την περασμένη εβδο­μάδα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, μετά την άρνησή του να αποδε­χθεί πρόσκληση εμφάνισης στο κεντρικό δελτίο ειδήσε­ων, προστέθηκε στη μακρά αλυσίδα καταγγελιών για τη στάση που κρατά το Mega ως κυρίαρχο μέσο ενημέρωσης στη διαμόρφωση του πολιτι­κού σκηνικού.
Η σοβαρότερη πτυχή των εξελίξεων στη Μεσογείων είναι σαφώς οι μετοχικές ανα­ταράξεις. Η πραγματοποίηση της αύξησης μετοχικού κε­φαλαίου κατά 10 εκατ. ευρώ έχει λάβει παράταση για το Μάιο. Πρακτικά, μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου θα φα­νερωθούν οι προθέσεις των βασικών μετόχων για το αν θα παραχωρήσουν μέρος των μετοχών τους και σε τι ποσο­στό σε νέους ενδιαφερόμενους επιχειρηματίες. Το βέβαιο είναι, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, πως οι μικρότεροι μέτοχοι Β. Ρέστης και Χρ. Κοπελούζος, δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για όσα γίνονται αυτό το διάστημα στο Mega.
Ένα δεύτερο σημείο-κλειδί για την επόμενη φάση στη λειτουργία του Mega είναι η λήψη του ομολογιακού δανεί­ου έως 15 εκατ. ευρώ, αλλά και η ανανέωση ή η μη ανα­νέωση του συμβολαίου του διευθύνοντος συμβούλου του σταθμού Ηλία Τσίγκα. Το τελευταίο διάστημα, τα σενάρια που θέλουν τον μάνατζερ του Mega να βρίσκεται με το ένα πόδι εκτός Μεσογείων πληθαίνουν, γεγονός που επιβεβαι­ώνει την επικρατούσα ρευστότητα. Είναι κοινό μυστικό, εξάλλου, πως τουλάχιστον από τη μια πλευρά των μετόχων έχει ήδη ανοίξει ζήτημα αλλαγής στη διοικητική ομάδα, την περίοδο των εσωτερικών διαπραγματεύσεων και πιέσεων για την ανάγκη οικονομικής στήριξης του Mega.

Ο σταθμός έχει κάνει, μέχρι στιγμής, περικοπές στη λειτουργία και το κόστος προγράμματος έως και 40% σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Οι πιέσεις, ωστόσο, για νέα μείωση άνοιξαν το χορό των απολύσεων. Ήδη έχουν αποχωρήσει από τη Μεσογείων περίπου 35 εργαζόμενοι και ο δρόμος δεν έκλεισε. Αντιθέτως. Η απαίτηση υπογρα­φής νέων ατομικών συμβάσεων προκάλεσε νέο, ηχηρό αυτή τη φορά, κραδασμό στο εσωτερικό του Mega. Με μεγαλύ­τερη ένταση η κρίση εμφανί­ζεται στον τομέα των ειδήσε­ων, ίσως γιατί είναι η πρώτη φορά που βάλλεται σε τόσο έντονο βαθμό.
Η είδηση ότι δόθηκε πα­ράταση ως τα μέσα Μαΐου για την υπογραφή των νέων ιδιωτικών συμφωνητικών, το κείμενο των οποίων προκάλε­σε μίνι «ανταρσία» από προβε­βλημένα στελέχη και παρου­σιαστές του καναλιού, δεν έσβησε τη φωτιά που καίει στο κανάλι της Μεσογείων. Τουναντίον, φαίνεται ότι επι­τάχυνε τις διαδικασίες αποχωρήσεων με ή χωρίς συμφωνία με τη διοίκηση. Ήδη πολλοί παρουσιαστές και συντάκτες του δελτίου ειδήσεων, ανάμεσά τους η Μαρία Καρχιλάκη η οποία το ανήγγειλε ήδη, ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος, η Μαρία Παπουτσάκη, η Μαίρη Λαμπαδίτη και αρκετοί ακόμη γνωστοί δημοσιογράφοι που αποτελούν το σήμα κατατεθέν στο δελτίο του Mega, δηλώνουν πως δεν θα υπογράψουν τις νέες ατομικές συμβάσεις. Επιλέγουν την αποχώρηση, με αντάλλαγμα την αποζημίωση απόλυσής τους.

Η εικόνα για τις ειδήσεις του Mega, ωστό­σο, θα ξεκαθαρίσει μέσα στο καλοκαίρι. Οι διαπραγματεύσεις με τα πρώτα ονόματα του δελτίου, την Όλγα Τρέμη, τον Γιάννη Πρετεντέρη, τον Παύλο Τσίμα, τον Μα­νώλη Καψή, κανείς δεν γνωρίζει αν θα οδηγήσουν σε έξοδο από το κανάλι ή σε συμφωνία συνέχισης συνεργα­σίας με άλλους, διαφορετικούς και χειρότερους όρους. Ακόμη κι αν πολλά από τα πρόσωπα του σταθμού επιδιώκουν επα­φές με άλλα κανάλια, η τελική έκβαση θα κριθεί και από τις μετοχικές αλλαγές στο Mega.

(αναδημοσίευση από Ισοτιμία Κυριακής

Δεν υπάρχουν σχόλια: