mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

Ας ρίξουμε μια ματιά στη Θεσσαλονίκη να δούμε το ...μέλλον μας.

Στις 19 Μάϊου έγινε στη Θεσσαλονίκη η εκλογοαπολογιστική συνέλευση της ΕΣΗΕΜΘ. Οι δημοσιογράφοι ψηφίζουν για νέο ΔΣ στην ένωση τους στις 30 Μάϊου. Το ρεπορτάζ του Ασύνταχτου Τύπου (εδώ)   δίνει μια πολύ καλή εικόνα.
Τι συνέβη όμως και η Θεσσαλονίκη κινδυνεύει σήμερα να μείνει χωρίς εφημερίδες με ρόλο και επιρροή και κυρίως χωρίς εργαζόμενους δημοσιογράφους;
Αναδημοσιεύουμε από την παρέμβαση του συναδέλφου Γιώργου Μούλκα ένα απόσπασμα της ομιλίας του στη συνέλευση. Κάπου ανάμεσα στις γραμμές προβάλλει και το μέλλον για τους εν Αθήναις, δημοσιογράφους, αν δεν γίνει άμεσα και δυναμικά κάτι εντελώς διαφορετικό από αυτά που χειρίζεται και διαχειρίζεται η ένωση συντακτών.

ΕΣΗΕΜ-Θ: Κέρδισαν το βραβείο του ενδοτισμού

Του Γιώργου Μούλκα
(...)
Η ΕΣΗΕΜ-Θ αναδείχθηκε – με ευθύνη της κυβερνώσας διοίκησής της – στο πρώτο και στο μόνο συνδικαλιστικό σωματείο στον χώρο του Τύπου στην Ελλάδα, το οποίο:

- Εγκατέλειψε τη συλλογικότητα
- Εκανε σημαία του τις ατομικές συμβάσεις εργασίας
- Πρότεινε στην εργοδοσία μειώσεις 25%
- Συναίνεσε σε περικοπές μισθών 30%
- Αποδέχτηκε σιωπηρώς την εφαρμογή εκ περιτροπής εργασία στον «Αγγελιοφόρο»
- Διολίσθησε σε ατέρμονες διαπραγματεύσεις με την εργοδοσία για μείωση των μισθών – διαπραγματεύσεις που συχνά είχαν προσωπικό χαρακτήρα
- Διέκοψε απεργιακές κινητοποιήσεις, την ώρα που αυτές κρίνονταν απολύτως νόμιμες από τη Δικαιοσύνη
Και όλα αυτά σχεδόν ταυτόχρονα σε διάστημα μερικών μηνών.

Η ΕΣΗΕΜ-Θ παρέδωσε – με ευθύνη της διοίκησής της – πολύ γρήγορα και πολύ εύκολα τα κλειδιά της Στρατηγού Καλλάρη σ΄ αυτούς που της τα ζήτησαν.
(...)
Οι θιασώτες της νομιμότητας, οι οπαδοί του λεγκαλισμού, που σήμερα διοικούν την ΕΣΗΕΜ-Θ και οι οποίοι δεν θέλουν για κανένα λόγο να παρανομήσουν,
- Ποτέ στην πραγματικότητα δεν υπερασπίστηκαν με σθένος τη νομιμότητα
- Ποτέ δεν εξάντλησαν όλα τα ένδικα μέσα – ακόμη και σ΄ αυτό το δυσμενές νομικό περιβάλλον –, για να υπερασπιστούν τα δικαιώματά μας.

Οι θιασώτες της νομιμότητας επέτρεψαν να ανθίσει η εργοδοτική αυθαιρεσία, οι παράνομες, παραβατικές και καταχρηστικές πρακτικές των εργοδοτών. Ενιψαν τας χείρας τους, διέσπειραν το φόβο, επιδόθηκαν σε συνεχείς υποχωρήσεις, έκαναν την ανάγκη μας για επιβίωση, μέτρο της συνδικαλιστικής δράσης τους και υπερασπίστηκαν κυρίως τις δικές τους θέσεις εξουσίας.
Και τώρα κατηγορούν την ΕΣΗΕΑ που δεν υπέγραψε νέα ΣΣΕ. Προηγουμένως όμως την εκθείαζαν την ΕΣΗΕΑ. Προφανώς και η ΕΣΗΕΑ έχει τις δικές της ευθύνες.
Ωστόσο, οι οπαδοί του λεγκαλισμού ήταν αυτοί που πρώτοι απ΄ όλους ξήλωσαν στην πράξη την προηγούμενη ΣΣΕ των ετών 2008-2009 στη Θεσσαλονίκη και έπειτα υπονόμευσαν με τις ενέργειές τους την υπογραφή νέας ΣΣΕ στην Αθήνα.

1 σχόλιο:

Newsroom είπε...

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΣ ΤΟΥ BLOG:

Αγαπητοί συνάδελφοι,

είμαι υποχρεωμένος να διευκρινίσω ότι η παρέμβασή μου στη γενική συνέλευση της ΕΣΗΕΜ-Θ, στις 19 Μαϊου, μέρος της οποίας κοινοποίησα μέσω του facebook και την οποία αναδημοσιεύσατε, απηχεί τις απολύτως προσωπικές θέσεις μου και δεν υπαγορεύθηκε σε καμία περίπτωση από τη συνδικαλιστική παράταξη «Ασύνταχτος Τύπος» - στην οποία εξάλλου δεν ανήκω.

Υπό το πρίσμα αυτό, είναι προφανώς αδόκιμο να συμπεριλαμβάνεται το απόσπασμα των θέσεών μου σε ανάρτησή σας με ρεπορτάζ από το blog του «Ασύνταχτου Τύπου» - και μάλιστα με φωτογραφική «επένδυση» την αφίσα της εν λόγω παράταξης. Ετσι, προκαλείται συσχέτιση - έστω και καλοπροαίρετα -, η οποία δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια των πραγμάτων.

Σας παρακαλώ πολύ να προβείτε στην αναγκαία επανόρθωση, καθώς η ανάρτησή σας προκαλεί - με την όλη δομή της - την εντύπωση ότι ενεργώ ως μέλος της εν λόγω παράταξης.

Σας ευχαριστώ

Γιώργος Μούλκας,
Δημοσιογάφος - Μέλος ΕΣΗΕΜ-Θ,
Εργαζόμενος στον «Αγγελιοφόρο»