mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Δευτέρα 21 Μαΐου 2012

"Κοινό νόμισμα" για τη διαφήμιση στο Internet, αντιδράσεις για τον ΕΔΟΕΑΠ**

** media news
(Η έκδοση της εβδομάδας)

Ο χώρος του Διαδικτύου μπορεί να μένει χωρίς θεσμικές κατοχυρώσεις και όρια, θα έχει όμως από την 1η Ιουνίου πιστοποιημένο σύστημα επισκεψιμότητας. Η νεοσύστατη ένωση εκδοτών διαδικτύου (ΕΝΕΔ) ολοκλήρωσε την αξιολόγηση των προτάσεων και θα αναθέσει από την 1η Ιουνίου σε εταιρεία τη μέτρηση επισκεψιμότητας. Η υιοθέτηση «κοινού νομίσματος» για το Διαδίκτυο θεωρείται σημαντικό βήμα για την κατανομή της διαφήμισης.

Θα συνεχιστούν οι συναντήσεις και οι συζητήσεις μεταξύ της ΕΙΤΗΣΕΕ και της ΕΤΙΤΑ για την υπογραφή κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας. Η πρόταση με μείωση αποδοχών στο 9% και διατήρηση του άρθρου 9 που προβλέπει διμελή τηλεοπτικά συνεργεία, αφορά μόνο σε Mega, ΑΝΤ1 και Star.

Πληθαίνουν οι διαμαρτυρίες για τις αιματηρές περικοπές στο ταμείο πρόνοιας των ΜΜΕ. Η διοίκηση του ΕΔΟΑΠ σφυροκοπείται όχι μόνο για τις μεγάλες περικοπές και τη διαγραφή των άνεργων δημοσιογράφων, αλλά και για τον τρόπο που επέλεξε για αυτές. Χωρίς να ενημερώσει τους ασφαλισμένους, απλώς διέγραψε τις ασφαλιστικές μερίδες μελών της. Η γενική συνέλευση στις 31 Μαΐου προοιωνίζεται θυελλώδης, καθώς τίθεται και θέμα αύξησης εισφορών από 3% σε 6% για τα ενεργά μέλη του οργανισμού.

Μείωση τζίρου και ταυτόχρονα κέρδη, έστω και μειωμένα, εμφανίζει ο ισολογισμός του πρακτορείου διανομής «Ευρώπη» για το 2011. Συγκεκριμένα, ο τζίρος ανήλθε σε 64,18 εκατ. ευρώ έναντι 77,33 το 2010. Τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν σε 67.961 ευρώ έναντι 98.131 ευρώ, ενώ το σύνολο των υποχρεώσεων είναι 38,5 εκατ. ευρώ έναντι 38,99 το 2010.

Δεν απέφυγε την αναστάτωση το «Αθηνόραμα», καθώς η διοίκηση ανακοίνωσε εκ περιτροπής εργασία 4ήμερης εβδομάδας, εξαιτίας της οικονομικής κατάστασης. Την ίδια στιγμή, ο Αντ. Λυμπέρης συνεχίζει τις προσπάθειες πώλησης του 50% της συμμετοχής του στη «Δέσμη Εκδοτική». Σύμφωνα με τον ισολογισμό, ο τζίρος για το 2011 ανήλθε σε 5,31 εκατ. ευρώ, έναντι 7,11 εκατ. το 2010. Οι ζημιές μετά φόρων ανέρχονται σε 219.864 ευρώ, έναντι 68.552.

Διευρύνεται η διαφορά ακροαματικότητας ανάμεσα στον πρώτο και κυρίαρχο πλέον στα ερτζιανά Real FM και τον ΣΚΑΙ. Η πρόσφατη μέτρηση της Focus δίνει 14,8% και 10,7% στους δύο σταθμούς, γεγονός που δείχνει την πτωτική τάση του ΣΚΑΙ ειδικά κατά την κάλυψη της προεκλογικής περιόδου. Αξιοσημείωτο είναι ότι η εταιρεία μετρήσεων έβγαλε εκτός των στοιχείων της μέτρησης τον «Βήμα FM», καθώς η κόντρα τους κορυφώνεται.

Όλα για την ομαλή, χωρίς προβλήματα, κάλυψη των εκλογών στην ΕΡΤ. Με τη λήξη της μετενέργειας και πριν οι συνδικαλιστές θέσουν το ζήτημα, ο Λάμπης Ταγματάρχης κάλεσε την ΠΟΣΠΕΡΤ και υποσχέθηκε την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας. Κατά πληροφορίες μας, θα προταθεί σύμβαση με μηδενικές αυξήσεις, καθώς στην ΕΡΤ δεν έχει υπογραφεί σύμβαση από το 2009 και μέχρι σήμερα έγιναν περικοπές της τάξης του 35%. Και ενώ η πρόταση αναμένεται να συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα, ο Σίμος Κεδίκογλου της ΝΔ θέτει εκ νέου ζήτημα για το διορισμό υπηρεσιακής διοίκησης στην ΕΡΤ.

Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης δίνει στη διακομματική επιτροπή τα στοιχεία πολιτικής πολυφωνίας των προηγούμενων εκλογών της 6ης Μαΐου την ερχόμενη Τρίτη. Ο πρόεδρός του Ιωάννης Λασκαρίδης δηλώνει ότι το Συμβούλιο είναι έτοιμο να παρακολουθήσει τη δεύτερη προεκλογική περίοδο και θα επιμείνει στην πιστή εφαρμογή της ραδιοτηλεοπτικής νομοθεσίας χωρίς καμία παρέκκλιση.

Στον Alpha ακολουθούν άλλη γραμμή, επιμένοντας στην έγκριση της επιχειρησιακής σύμβασης. Κατά πληροφορίες, το κανάλι υπαναχώρησε σε ορισμένα σημεία και απέστειλε νέο κείμενο στους νομικούς των εργαζομένων. Απαραίτητος όρος παραμένει η σύσταση ένωσης προσώπων για την οποία η νομική υπηρεσία του καναλιού ενημέρωσε γραπτώς ότι αποτελεί είδος «Πρωτοβάθμιου σωματείου».

Η αντιπαράθεση του Mega με τον Αλέξη Τσίπρα φτάνει στα άκρα. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να κηρύξει τον ανένδοτο στα «διαπλεκόμενα» από το στούντιο της ΝΕΤ, αναγγέλλοντας πως μπαίνει τέρμα «στην ασυδοσία στα μέσα ενημέρωσης». Την ίδια ώρα, στο στούντιο του Mega εκπρόσωπος του κόμματος μιλούσε για τη φορολόγηση των τηλεοπτικών σταθμών, προκαλώντας την αντίδραση της Όλγας Τρέμη.

Η μετάφραση από τα γερμανικά, λέει το Mega, πως φταίει για την «παραποίηση των δηλώσεων Σόιμπλε». Για μια ακόμη φορά, το κανάλι της Μεσογείων αναγκάστηκε να δηλώσει δημόσια συγγνώμη, αλλά η ζημιά είχε ήδη γίνει. Μια ακόμη σταγόνα στην απώλεια αξιοπιστίας του σταθμού, που το βράδυ της Τετάρτης είδε διαμαρτυρόμενους ενάντια στην προπαγάνδα του δελτίου έξω από την πόρτα του.

Απλήρωτοι παραμένουν οι ηθοποιοί των σειρών του Mega παρά τη συμφωνία τους να αποδεχθούν αναδρομική περικοπή των αμοιβών τους! Όπως προκύπτει από τα όσα είπε ο Παύλος Χαϊκάλης, για το «50-50», τη μεγάλη επιτυχία του καναλιού, οι ηθοποιοί δεν έχουν πληρωθεί. Κι όμως το Mega εξασφάλισε τη σύμφωνη γνώμη τους στο «κούρεμα» της αμοιβής που είχαν συμφωνήσει πριν ενάμιση χρόνο...

Όλοι πάνε web TV.Την αρχή την είχε κάνει ο Νίκος Ευαγγελάτος στο newsit. Τώρα ο Μ. Τριανταφυλλόπουλος μεταδίδει τις δύο τηλεοπτικές του εκπομπές «Ζούγκλα» και «Κίτρινος Τύπος» στο site και μέσω δικτύου με 20 περιφερειακά κανάλια σε όλη την Ελλάδα. Το enikos.gr του Νίκου Χατζηνικολάου, που επίσης κάνει ιντερνετική τηλεόραση, ετοιμάζεται να καλύψει στο web κάναλι τις εκλογές. Και ο Γιώργος Κύρτσος εμφανίζεται να σχολιάζει στο δικό του web κανάλι στη citypress.gr

Με διαδικασίες επείγοντος εγκρίθηκαν τελικά στο ΔΣ της ΕΡΤ νέες τηλεοπτικές παραγωγές και συνέχιση παλαιότερων. Ωστόσο, δύο από τις μακροβιότερες εκπομπές της κρατικής τηλεόρασης, το «Παρασκήνιο» και το «Μονόγραμμα», κόπηκαν στον προθάλαμο της διοίκησης, παρά τη θετική εισήγηση της γενικής διεύθυνσης. Πληροφορίες επιμένουν ότι μέλος του ΔΣ έβαλε βέτο στην έγκρισή τους.

Ένα νέο πανευρωπαϊκό ριάλιτι υπό τον διαφωτιστικό τίτλο «Crisis» ενέκρινε η σύνοδος της Eurovision TV Summit. Στο ριάλιτι, που ήταν πρόταση της ολλανδικής τηλεόρασης, θα λάβουν μέρος ως συμπαραγωγοί οι δημόσιοι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς της Ε.Ε. Οι συμμετέχοντες θα κληθούν ανά χώρα να διαχειριστούν μεγάλες «κρίσεις», τις οποίες θα σκαρφίζονται οι ομάδες παραγωγής του πανευρωπαϊκού σόου.

Νέο ρεκόρ διανομής περιεχομένου ανά τον κόσμο ανακοίνωσε το BBC World news, που μόλις πριν από ένα χρόνο είχε πληγεί από εκτεταμένες περικοπές. Το πρόγραμμά του φτάνει σε 330 εκατ. νοικοκυριά παγκοσμίως. Η αύξηση στη διείσδυση του βρετανικού δικτύου αποτυπώνει τον πόλεμο επιρροής παγκοσμίως ανάμεσα στα διεθνή ενημερωτικά δίκτυα.

Η ΝΕΤ προγραμματίζει τη μετάδοση των δύο ημιτελικών και του τελικού του διαγωνισμού της Eurovision, την Τρίτη, την Πέμπτη και το ερχόμενο Σάββατο στη ΝΕΤ. Την Τρίτη διαγωνίζεται η εκπρόσωπος της Ελλάδας Ελευθερία Ελευθερίου και αν δεν συμβεί έκτακτο πολιτικό γεγονός, ο ημιτελικός θα μεταδοθεί στη ΝΕΤ.

Η ελληνική αποστολή βρίσκεται ήδη στο Μπακού και η προβολή του διαγωνισμού έχει ανατεθεί στο... Star και τα site στο Διαδίκτυο. Η μετάδοση, πάντως, των διαγωνισμών της Eurovision θα γίνει σε υψηλή ευκρίνεια από την ΕΡΤ HD καθώς και από τη web TV της ΕΡΤ.

Νέο κτίριο για το ψηφιακό αρχείο του ΕΟΑ, που εντάχθηκε στην κρατική TV λόγω κόστους ενοικίων, θα μισθώσει η ΕΡΤ με κόστος 3.240 ευρώ ανά μήνα.

Ξανά στο τραπέζι η πρόταση για ένταξη ελληνόφωνου προγράμματος 6ωρης ζώνης στο διεθνές Euronews.

Υπέγραψε ο ΕΔΟΕΑΠ νέα σύμβαση με τους γιατρούς, με κούρεμα αποδοχών κατά 20%.

Μεγάλες αντιδράσεις στη Θεσσαλονίκη προκάλεσαν οι νέες απολύσεις όσων δεν υπέγραψαν ατομικές συμβάσεις στην εφημερίδα «Μακεδονία». Νέες περικοπές κατά 10% φημολογούνται στη Real, παρά την επιτυχία φύλλων και ποσοστών.

Τη διαγραφή του Β. Στεφανακίδη για έξι μήνες αποφάσισε το πειθαρχικό της ΕΣΗΕΑ, που κρίθηκε ελεγκτέος για αντισυναδελφική συμπεριφορά μετά από έγκληση του Αν. Βασιλόπουλου.

Μειωμένη η δαπάνη για τη διαφημιστική προβολή της ΕΡΤ στις 600 χιλιάδες ευρώ στο νέο διαγωνισμό της εταιρείας.

Θολό το τοπίο για την ψηφιακή μετάβαση στην Αττική, καθώς η ΕΡΤ και γραπτώς εξέφρασε το αίτημά της για αναβολή του εγχειρήματος.

Για λόγους χαμηλής τηλεθέασης υποστηρίζει ο ΑΝΤ1 πως κατεβαίνει οριστικά η αυλαία της καθημερινής σειράς «Είναι στιγμές», την 1η Ιουνίου. Είχε προηγηθεί η αποχώρηση του Σταύρου Ζαλμά, αλλά και τα παράπονα των ηθοποιών πως δεν πληρώνονται. Ο συνδυασμός χαμηλής τηλεθέασης και αδυναμίας πληρωμών στην τηλεόραση δημιουργεί εκρηκτικές καταστάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: