mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2012

Νέο πρόγραμμα ζητά η ΕΡΤ, στη σέντρα της κατάρρευσης τα αθλητικά media*

* media news
(Η έκδοση της εβδομάδας)

● ● ●Λεπτές ισορροπίες για γερά νεύρα στον εκδοτικό χώρο. Από τη μια οι σχέσεις Σταύρου Ψυχάρη με τον Βίκτωρα Ρέστη και τις πληροφορίες που επιμένουν πως ο δεύτερος επιχειρηματίας και μέτοχος κατά 21,6% του ΔΟΛ, ζητάει με εξώδικο(!) χρήματα που έβαλε το προηγούμενο διάστημα στην εταιρεία. Και από την άλλη η λεπτή ισορροπία των Γιάννη Αλαφούζου και Βαγγέλη Μαρινάκη, μετόχων στο ΣΚΑΙ που προσπαθεί αλλά δεν μπορεί να βγάλει τις οικονομικές καταστάσεις. Η συνέχεια θα έχει σίγουρα ενδιαφέρον.
● ● ● Ζητά νέες σειρές η ΕΡΤ!Τις διαδικασίες για την κατάθεση νέων προτάσεων για τηλεοπτικά προγράμματα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας άνοιξε η κρατική τηλεόραση με τη δημοσίευση της σχετικής προκήρυξης. Οι προτάσεις αφορούν σε τηλεοπτικό πρόγραμμα για τη σεζόν 2012-2013 και θα πρέπει να κατατεθούν ως τον Μάρτιο του 2012. Ωστόσο προκαλεί ερωτηματικά αφού οι προτάσεις που είχαν ήδη εγκριθεί από την περυσινή διαδικασία δεν έχουν προχωρήσει ενώ ελάχιστες εντάχθηκαν στο πρόγραμμα πολύ αργότερα. Με τη νέα προκήρυξη της η ΕΡΤ ζητά κατάθεση προτάσεων για ελληνικές σειρές μυθοπλασίας, εβδομαδιαίες και καθημερινές, ψυχαγωγικές εκπομπές, μουσικές, πολιτιστικές και δραματοποιημένα ντοκιμαντέρ. Επίσης ζητά την κατάθεση προτάσεων για ενημερωτικές εκπομπές αλλά και για παραγωγές στη web TV της ΕΡΤ.
● ● ● Αναβρασμός επικρατεί στα αθλητικά φύλλα και τα διαδικτυακά site μετά τη ρητή απαγόρευση διαφήμισης του «Στοιχήματος» που ισχύει από την 1η του έτους. Όπως αναμενόταν η κλήση για παραχώρηση προσωρινών αδειών διαφήμισης έναντι φορολογητέου αντιτίμου στο 60% της συνολικής δαπάνης για διαφήμιση, έμεινε αναπάντητη από τις διεθνείς εταιρείες. Έτσι τα αθλητικά media μπαίνουν σε περίοδο έντονης κρίσης αφού σύμφωνα με εκτιμήσεις, το 60% του τζίρου τους προερχόταν από τη στοιχηματική διαφήμιση των ξένων εταιρειών. Ο κίνδυνος κατάρρευσης των αθλητικών media είναι προ των πυλών καθώς η διαφήμιση υπηρεσιών bet απαγορεύεται με εξαιρετικά σκληρές ποινές που προβλέπουν και φυλάκιση των υπευθύνων. “Η αγορά άνοιξε για να κλείσει”, λένε οι αρμόδιοι των αθλητικών ΜΜΕ που αναζητούν λύσεις επιβίωσης. Ο αθλητικός Τύπος αντιμετωπίζει όπως και ο πολιτικός τα ίδια προβλήματα, καθίζηση κυκλοφοριών. Η εξαφάνιση του μοναδικού σίγουρου εσόδου τους, ανοίγει το δρόμο σε ντόμινο καταρρεύσεων.
● ● ● Επιμένει η ιδιοκτησία του “Αγγελιοφόρου” στις μειώσεις μισθών κατά 25% σε νέα συνάντηση του Αλέξανδρου Μπακατσέλου με την ΕΣΗΕΜΘ. Σε διαφορετική περίπτωση υποστηρίζει πως θα κλείσει το ημερήσιο φύλλο και θα απολυθούν 55 εργαζόμενοι.
● ● ● Στη διαύγεια συσσωρεύονται δεκάδες, εκατοντάδες οι διοικητικές πράξεις αποχώρησης υπαλλήλων. Το ραδιομέγαρο αδειάζει από εργαζόμενους που φεύγουν με εντολές εφεδρείας. Ο στόχος για όσους θυμούνται, τέθηκε. Το οργανόγραμμα περιλαμβάνει δυο χιλιάδες και κάτι θέσεις εργασίας. Το πως ακριβώς θα δουλέψει η ΕΡΤ με αυτό το προσωπικό, στην παρούσα φάση, ουδόλως ενδιαφέρει την κυβέρνηση. Αλλά και τη διοίκηση;
● ● ●Στους εργαζόμενους, πράγματι, χρωστάει τα περισσότερα η “Ελευθεροτυπία”. Αυτό προκύπτει και από την αίτηση ένταξης στο άρθρο 99. Πάντως το σύνολο των αναγραφόμενων πιστωτών είναι 532 (εταιρείες και πρόσωπα) και το σύνολο των οφειλόμενων ποσών ξεπερνά τα 11 εκατομμύρια ευρώ. Τα πέντε από αυτά αφορούν σε μισθούς και περίπου 1,7 εκατ. στα ασφαλιστικά ταμεία…

● ● ●Τους τρεις αγώνες του Άρη στο «Eurocup» εξασφάλισε η ΕΡΤ 3 που συμφώνησε με την ΚΑΕ στη μετάδοση των αγώνων πληρώνοντας συνολιά 21.000 ευρώ για τα δικαιώματα.
● ● ●Μετά τις κάμερες υψηλής ευκρίνειας για τα τηλεοπτικά στούντιο που θα προμηθευτεί η ΕΡΤ, προκηρύχθηκε νέος διαγωνισμός για την προμήθεια 25 τηλεοπτικών καμερών HDTV με κόστος σχεδόν ένα εκατομμύριο ευρώ χωρίς Φ.Π.Α. Συνολικά δηλαδή μέσα σε τρεις μήνες η ΕΡΤ έδωσε το πράσινο φως για αγορά τηλεοπτικού εξοπλισμού υψηλής ευκρίνειας κόστους 2 εκατ. ευρώ χωρίς Φ.Π.Α. Και το ερώτημα είναι ποιος θα δουλεύει με αυτές τις κάμερες όταν το ραδιομέγαρο αδειάζει από μόνιμο παλιό προσωπικό αλλά και από συμβασιούχους;
● ● ● Η απάντηση στο ερώτημα, μάλλον δίνεται από την ΕΡΤ3. Μόνο σε ένα μήνα το τρίτο κρατικό κανάλι πληρώνει 7.000 ευρώ σε εξωτερικά συνεργεία για την Κάλυψη ειδησεογραφικών γεγονότων σε πόλεις της Βόρειας Ελλάδας. Ελλείψει δημοσιογράφων, καμεραμέν και ανταποκριτών πληρώνει τα ιδιωτικά συνεργεία. Κάτι που αναμένεται λίαν συντόμως να γίνει και στην Αθήνα.
● ● ● Απευθείας στο 30% μειώνει τους μισθούς στην εβδομαδιαία εφημερίδα η νέα ιδιοκτησία της εφημερίδας. Θυμίζουμε πως στο ΔΣ της εταιρείας μετέχει πλέον ο Τασος Καραμήτσος ως εκπρόσωπος του νέου ιδιοκτήτη.
● ● ● Νέο διαγωνισμό το επόμενο διάστημα για την πρόσληψη συμβασιούχων εργασίας λέει πως θα κάνει η διοίκηση για την πρόσληψη 350 περίπου ατόμων σε όλες τις ειδικότητες. Κατά πληροφορίες μας ήδη στον προϋπολογισμό για το 2012 έχει εγγραφεί κονδύλι ύψους 8 εκατομμυρίων ευρώ για τις αμοιβές των συμβασιούχων. Και προφανώς σε αυτό περιλαμβάνονται και οι σύμβουλοι Προσωπικού ειδικών θέσεων για τους οποίους η πρόσληψη γίνεται απευθείας χωρίς διαγωνισμό...
● ● ● Δυο μέρες πριν το τέλος του 2011 διορίστηκε η νέα διοίκηση στο ΕΤΑΠ ΜΜΕ. Πρόεδρος παραμένει ο Κώστας Τσουπαρόπουλος ενώ τη θέση του αντιπροέδρου τοποθετήθηκε ο Πανος Σόμπολος. Στην πρώτη συνεδρίαση της διοίκησης συζητήθηκε τα οξύτατα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος των ΜΜΕ. Πάντως η πρόταση του Κ.Τσουπαρόπουλου όπως μεταφέρθηκε σε συνέλευση στην “Ελευθεροτυπία”, να δώσει το ταμείο 100 εκατομμύρια ευρώ από τα αποθεματικά του για τη στήριξη των εκδοτών προκειμένου να μη χαθούν θέσεις εργασίας, προκάλεσε οργισμένες αντιδράσεις. Η επίσημη θέση του ΔΣ δεν έχει ακόμη δοθεί. Στο νέο διοικητικό συμβούλιο μετέχουν οι: Επαμεινώνδας Σταμάτης, αναπληρωτής Πρόεδρος, Κολυτά Ευρυδίκη, κυβερνητική Επίτροπος, Νικολόπουλος Σταμάτης, Χαλεπίδου Χριστίνα εκπρόσωποι Ασφαλισμένων ΤΣΠΕΑΘ, Αναστασόπουλος Δημήτριος(ΤΣΕΥΠ Αθηνών), Μυλωνάς Γεώργιος (ΤΑΤΤΑ), Ζαρίφη Μαρία, Σαμαρά Μάρθα (ΤΑΙΣΥΤ), Λάγιος Νικόλαος, Σπύρου Ευάγγελος, Φιλιππόπουλος Κων/νος, εκπρόσωποι εργοδοτών, Σόμπολος Παναγιώτης (συνταξιούχοι), Μαλισιώβα Ιλεάνα( Υπάλληλος Γ.Γ.Κ.Α. και Καποτάς Αθανάσιος, εκπρόσωπος υπαλλήλων.    ● ● ●Η “εξαίρεση” των δημοσιογράφων από το ενιαίο μισθολόγιο με Πράξη νομοθετικού περιεχομένου, δεν σταμάτησε τις απεργίες στην ΕΡΤ. Οι εργαζόμενοι των άλλων ειδικοτήτων μέσω της ΠΟΣΠΕΡΤ ζητάνε “ίση μεταχείριση” και επιμένουν με 24ωρες απεργίες αύριο και μεθαύριο. Και οι δημοσιογράφοι όμως επιμένουν στις κινητοποιήσεις. Λύση για τους συμβασιούχους δεν δόθηκε και η επιλογή να γίνει διαγωνισμός ξεσήκωσε και τις πέτρες στο ραδιομέγαρο.
● ● ● Για μια ακόμη φορά οι δημοσιογράφοι της τηλεόρασης του ΣΚΑΙ άνοιξαν το δρόμο προς το λογιστήριο για την υπογραφή της νέας δόσης μείωσης μισθών κατά συν 10% στις αποδοχές τους. Ελάχιστοι δεν έβαλαν την υπογραφή τους στα νέα ιδιωτικά συμφωνητικά σε κανάλι και ραδιόφωνο. Η ΕΣΗΕΑ με εξώδικη διαμαρτυρία τη χαρακτηρίζει την ενέργεια της εργοδοσίας «παράνομη και καταχρηστική» και καλεί το ΣΚΑΙ «να τηρήσει τη νομιμότητα και να σταματήσει κάθε ενέργεια και άσκηση ψυχολογικής πίεσης προς τους δημοσιογράφους για υπογραφή νέων ατομικών συμβάσεων εργασίας με μειώσεις μισθών κατά παράβαση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας μας, επί ποινή απολύσεως από την εργασία τους».
● ● ● Η μετακίνηση του Γιώργου Αυτιά στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ όπου θα αναλάβει την ενημερωτική εκπομπή του Σαββατοκύριακου, προκαλεί την εύλογη απορία αν το κανάλι προσπαθεί να αλλάξει προφίλ για να μετακινηθεί πολιτικά στην αντιμνημονιακή ρητορική. Το στιλ και το ύφος της εκπομπής του Γ.Αυτιά είναι διαφορετικό από αυτό που καλλιεργεί τα τελευταία χρόνια ο σταθμός. Ο δημοσιογράφος πάντως παίρνει μαζί του στο νέο Φάληρο και τη Μάγδα Τσέγκου αλλά και τον παραγωγό του.
● ● ● Άλλη μια δημοσιογράφος του Alter βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με την τηλεόραση του νέου Φαλήρου. Η Αγγελική Νικολούλη δεν αποκλείεται πολύ σύντομα να ανοίξει και πάλι το «Φως στο τούνελ» της εκπομπής της μεσα από τον ΣΚΑΙ! Θα είναι το τρίτο πρόσωπο του Alter που βρίσκεται στέγη στο σταθμό του Γ.Αλαφούζου, μετά τη Δέσποινα Καμπούρη και τον Γιώργο Αυτιά.
● ● ● Με ζωντανή βιντεοροή (Livestream) στο Διαδίκτυο θα εκπέμπει το πολιτιστικό κανάλι "ARTE" . Σύμφωνα με την ιστοσελίδα www.sdtv.gr οι χρήστες του Διαδικτύου από Γαλλία και Γερμανία από τις 7 Ιανουαρίου του 2012 θα μπορούν ελεύθερα να λάβουν το πρόγραμμα του καναλιού. Το πρόγραμμα του θα είναι επίσης διαθέσιμο στα iPhone- App.
● ● ● Με απολύσεις απειλεί ο ΔΟΛ τους εργαζόμενους στο συγκρότημα μετά τον έλεγχο της Επιθεώρησης εργασίας για την παρακράτηση 20% από τις αποδοχές χωρίς να έχει προηγηθεί η υπογραφή ιδιωτικών συμφωνητικών. Το ΣΕΠΕ ζήτησε γραπτές εξηγήσεις από τη διοίκηση ενώ αν ο ΔΟΛ θέλει να εφαρμόσει το νόμο τα χρήματα που έχουν παρακρατηθεί θα πρέπει να επιστραφούν στο επόμενο μισθό. Όμως φήμες λένε πως ο ΔΟΛ θα αρχίσει να πληρώνει μόνο έναντι!

Δεν υπάρχουν σχόλια: