mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012

Αποτυχημένη τηλεοπτική πολιτική με στόχο την ομηρία

Νέα παράταση στην τηλεοπτική ομηρία ως το 2015

 Της Μ.Παπαχριστούδη
(αναδημοσίευση από Ισοτιμία)

Την πλήρη αποτυχία της για ουσιαστική θεσμική παρέμβαση στο χώρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης πιστοποιεί η κυβέρνηση με τις διατάξεις του νέου Πολυνομοσχέδιου. Χωμένες ανάμεσα σε άρθρα και αλλαγές νόμων για την εφεδρεία, τα φορτηγά, το ταμείο περιουσίας του δημοσίου και τη διαφήμιση των τυχερών παιχνιδιών, προβλέπει την παράταση των προσωρινών αδειών λειτουργίας των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών ως τις 31 Δεκεμβρίου 2012. Παράλληλα με άλλη διάταξη μετακυλύει την έλευση της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης για τη χώρα μας το 2015!
Όταν, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει τεθεί το όριο του 2012, και όταν τα στελέχη της προηγούμενης κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου (Τηλέμαχος Χυτήρης και Σωκράτης Κάτσικας) είχαν επεξεργαστεί το ψηφιακό χρονοδιάγραμμα για το οριστικό σβήσιμο της αναλογικής τηλεόρασης έως τα μέσα του 2013. 
Επιπλέον, η κυβέρνηση, ένα μόλις χρόνο πριν, είχε προβλέψει στα κρατικά έσοδα κάτι δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από την παραχώρηση ψηφιακού φάσματος. Στο άρθρο 8, υπό τον τίτλο «Επείγοντα θέματα της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας-Γενικής Γραμματείας Μέσων Ενημέρωσης», καθορίζεται, για μια ακόμη φορά, χρονοδιάγραμμα μετάβασης στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση. 
Τα βήματα είναι: η ολοκλήρωση των νομοθετικών διατάξεων για την επίγεια ψηφιακή τηλεόραση και η έκδοση προκήρυξης αδειών παροχής περιεχομένου ως τον Δεκέμβριο του 2013, από το ΕΣΡ. Οι διαδικασίες θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί ως τις 31 Δεκεμβρίου 2015. Πρακτικά, μέχρι αυτή την ημερομηνία, οι ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί θα λειτουργούν υπό καθεστώς προσωρινής νομιμότητας. 
Η εν λόγω ρύθμιση έρχεται σε ευθεία σύγκρουση και με την απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας, που, μόλις πριν ενάμιση χρόνο, έκρινε παράνομη πράξη τη συνεχή ανανέωση των προσωρινών αδειών λειτουργίας των καναλιών, σημειώνοντας ότι οι σταθμοί πρέπει να κλείσουν! Η άτακτη υποχώρηση, στη θεσμική παρέμβαση για τον χώρο των media, συμπληρώνεται από την πλήρη απουσία των κρατικών μηχανισμών σε όλο το φάσμα της επικοινωνίας. 
Σε μια αγορά που καταρρέει εσωτερικά και με ένταση λόγω των στρεβλώσεων στη λειτουργία της, το κράτος συνειδητά όπως αποδεικνύεται, επιλέγει τον ρόλο του παθητικού θεατή. Στο καθεστώς οικονομικής και πολιτικής ομηρίας έρχεται να προστεθεί το πάγωμα του ειδικού φόρου τηλεόρασης για ένα ακόμη χρόνο. Η κυβέρνηση αναγνωρίζει, την αδυναμία είσπραξης εσόδων από τηλεοπτική διαφήμιση, που βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, διατηρεί ωστόσο το προνόμιο θεσμικής επαναφοράς του φόρου. 
Την ίδια ώρα οι τηλεοπτικοί σταθμοί παραμένουν στον προθάλαμο της πολιτικής εξουσίας, έχοντας παραδώσει γραπτώς τις προτάσεις τους για τις αναγκαίες αλλαγές και ρυθμίσεις στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας τους. Θέσεις, που θα παραμείνουν στο συρτάρι, μετά τις νέες διατάξεις.
 Παραπέμπονται σε μια επόμενη διαπραγμάτευση, ανάμεσα στους αρμόδιους υπουργούς της νυν κυβέρνησης και τους ιδιοκτήτες των καναλιών. Όσων δηλαδή καναλιών επιβιώσουν από το ντόμινο των καταρρεύσεων και συρρικνώσεων, στο οποίο εισήλθε με βίαιο τρόπο η τηλεοπτική αγορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: