mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2012

Η νέα Ένωση εκδοτών για το Διαδίκτυο και τα λάθη στο λουκέτο του ΙΟΜ*


*media news
(Η έκδοση της εβδομάδας)

● ● ●Προς υπογραφή Καταστατικού λειτουργίας οδεύουν τα μέλη της νέας ένωσης ιδιοκτητών Διαδικτύου, τα οποία θα εκλέξουν προσωρινή διοίκηση. Μέλη της Ένωσης είναι οι εταιρείες ΜΜΕ, όπως ο ΔΟΛ, ο Πήγασος, η Ναυτεμπορική, οι Αττικές Εκδόσεις, οι σταθμοί Mega, ANT1, Star και από τα νέα Μέσα, η 24 Media.
● ● ●Η πρώτη σύσκεψη για τη νέα κατάσταση πραγμάτων στον Alpha έγινε στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας στην Κάντζα. Παρόντες, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Δημήτρης Κοντομηνάς, που παίρνει πίσω το κανάλι από τους Γερμανούς του RTL, αλλά και ο Κρίστοφερ Μάινους, διευθύνων σύμβουλος που θα παραμείνει στον Alpha μέχρι, τουλάχιστον, το καλοκαίρι. Πρώτο θέμα συζήτησης η αλλαγή στο δελτίο ειδήσεων, το οποίο θα μεγαλώσει σε διάρκεια και θα αποκτήσει σχολιαστές.
● ● ●Προχωρά η απόσχιση του εκτυπωτικού κλάδου από τον όμιλο της «Καθημερινής». Εκδότρια εταιρεία της εφημερίδας είναι οι «Καθημερινές εκδόσεις», ενώ οι εργαζόμενοι καλούνται να υπογράψουν νέες συμβάσεις μετά τη μεταφορά τους στη νέα εταιρεία.
● ● ●Στις 6 Φεβρουαρίου πραγματοποιείται η τακτική γενική συνέλευση των μετόχων του ΣΚΑΙ, με θέμα την έγκριση των οικονομικών στοιχείων για το 2010. Μια συνέλευση με σημασία, μετά την περίοδο ταραγμένων σχέσεων ανάμεσα στους δύο εκ των τριών μετόχων της εταιρείας του σταθμού.
● ● ●Η απελευθέρωση των τεχνικών ειδικοτήτων σε ραδιόφωνο, τηλεόραση και κινηματογράφο επιβεβαιώθηκε, με προσθήκη στο πολυνομοσχέδιο που εισήχθη προς ψήφιση στη Βουλή. Για σειρά σημαντικών ειδικοτήτων στον τομέα της παραγωγής, αίρονται οι περιορισμοί στην άσκηση του επαγγέλματος. Όροι που, ωστόσο, περιλαμβάνονται σε συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

● ● ● Πρόεδρος του ΙΟΜ Ροδόλφος Μορώνης έφυγε τελικά νωρίς. Μετά την ένταξη του Ινστιτούτου Οπτικοακουστικών Μέσων, το οποίο έκλεισε με απόφαση του Ηλία Μόσιαλου, στην ΕΡΤ διαπιστώθηκαν ανυπέρβλητα θεσμικά εμπόδια. Τα οποία μπορεί να επισύρουν έως και επιβολή προστίμων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Και αυτό, γιατί οι αρμοδιότητες του ΙΟΜ προσκρούουν στο Δίκαιο για την ΕΡΤ! Δεν μπορεί, για παράδειγμα, η ΕΡΤ που απορρόφησε το ΙΟΜ να ζητήσει στοιχεία από τα ιδιωτικά κανάλια. Δεν μπορεί να κάνει προτάσεις για την ευρωπαϊκή πολιτική στη βιομηχανία της τηλεόρασης. Δεν μπορεί να συντάσσει την εθνική έκθεση. Και όλα αυτά διαπιστώθηκαν κατόπιν του λουκέτου.
● ● ●Την Τρίτη πραγματοποιείται στο Κάραβελ η έκτακτη γενική συνέλευση του δημοσιογραφικού κλάδου. Θέμα της η απόφαση για την τακτική που θα ακολουθήσουν οι δημοσιογράφοι για την υπογραφή σύμβασης με τους εκδότες. Ήδη η προσφυγή στον ΟΜΕΔ έχει συζητηθεί εκτενώς σε συνελεύσεις εφημερίδων, ενώ υπάρχει το προηγούμενο της ΕΣΠΗΤ, που κέρδισε μηδενικές αυξήσεις.

● ● ●Ενόψει των αποφάσεων για το πώς θα διεκδικήσουν οι δημοσιογράφοι την υπογραφή σύμβασης σε μια περίοδο συνεχών μειώσεων και περικοπών, εκφράζονται δύο τάσεις. Η πρώτη υπερασπίζεται τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, προτείνοντας δυναμική κινητοποίηση και απεργία διαρκείας, προκειμένου να γίνει διάλογος με τους εκδότες. Η δεύτερη τάση εκφράστηκε ήδη στην ΕΡΤ, και ζητά να υπάρξει συμφωνία για οικειοθελείς αποχωρήσεις δημοσιογράφων, ενώ αποδέχονται και μειώσεις μισθών.

● ● ●Το πρώτο βήμα διαλόγου ανάμεσα στην εκδότρια της «Ελευθεροτυπίας» Μ. Τεγοπούλου και τους εργαζόμενους έγινε. Οι δημοσιογράφοι αποφάσισαν τη συνέχιση των κινητοποιήσεων με 48ωρες απεργίες. Παράλληλα, όμως, έθεσαν έξι όρους για να αρχίσει ο διάλογος με την εταιρεία και να ξαναβγεί η εφημερίδα στο περίπτερο. Μεταξύ των όρων είναι η πληρωμή ενός μισθού και η εξαίρεση των χρωστούμενων μισθών από το «κούρεμα» στη διαδικασία ένταξης της «Χ.Κ.Τεγόπουλος» στο άρθρο 99.
● ● ●Στη συνέλευση των δημοσιογράφων της «Ε» διαβάστηκε η νέα επιστολή της εκδότριας Μ. Τεγοπούλου, με την οποία δηλώνεται ότι δεν αμφισβητούνται οι μισθοί των εργαζομένων, ενώ γίνεται η παροδοχή πως χωρίς αυτούς, είναι δύσκολη η ένταξη της εφημερίδας στο άρθρο 99.
● ● ●Αρχές του επόμενου μήνα, αναμένεται να αρχίσει το Πρόγραμμα κατάρτισης του Μορφωτικού ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ, το οποίο απευθύνεται σε 2.000 ανέργους του δημοσιογραφικού κλάδου. Ο υπουργός Εργασίας απέστειλε την πρόσκληση συμμετοχής στην ΕΣΗΕΑ. Το κόστος επιχορήγησης ανέρχεται σε 7 εκατ. ευρώ. Στόχος του προγράμματος είναι η αναβάθμιση των γνώσεων και των δεξιοτήτων στη χρήση των νέων τεχνολογιών του έντυπου και του ηλεκτρονικού Τύπου.
● ● ●Συμφώνησαν με τις μειώσεις κατά 20% σε μισθούς άνω των 1.500 ευρώ οι δημοσιογράφοι στο «Βήμα» και τα «Νέα». Στο «σύμφωνο εργασίας», που θα υπογραφεί από την εταιρεία του ΔΟΛ και την εργασιακή επιτροπή, περιλαμβάνονται έξι προϋποθέσεις. Μεταξύ αυτών, να μην γίνουν μαζικές απολύσεις. Η διετής συμφωνία, που λειτουργεί εν είδει επιχειρησιακής σύμβασης, θα κατατεθεί στην ΕΣΗΕΑ προς έγκριση. Εκτιμήσεις λένε ότι το συνδικαλιστικό όργανο των δημοσιογράφων δεν θα αποδεχθεί τη μείωση των μισθών.
● ● ●Για δύο ακόμη χρόνια επέκτεινε το συμβόλαιό της με την τηλεόραση και το ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ η Σία Κοσιώνη, παρουσιάστρια του κεντρικού δελτίου του καναλιού. Και έτσι, κλείνουν τα σενάρια για την πιθανότητα μετακίνησής της σε άλλον τηλεοπτικό σταθμό.
● ● ● Με το ποσό των 300 χιλιάδων ευρώ ανατέθηκε από την ΕΡΤ η ασφάλιση των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας.
● ● ● Στο Πρακτορείο «Ευρώπη» μετακινήθηκαν ο «Ελεύθερος Τύπος» και η εκδοτική εταιρεία «4Π».
● ● ● Σε εφαρμογή της απόδοσης του 1,5% για την παραγωγή ελληνικών κινηματογραφικών ταινιών, η ΕΡΤ ενέκρινε τη συμμετοχή της σε επτά ταινίες με το ποσό των 715.000 ευρώ.
● ● ● Σε αναμονή της απόφασης της Επιτροπής Ανταγωνισμού για την ένταξη των ιδιωτικών καναλιών στην πλατφόρμα του, ο ΟΤΕ TV παρουσίασε ξεχωριστό κανάλι με ελληνικές ταινίες του παλαιού ελληνικού σινεμά.
● ● ● 3,5 εκατ. ευρώ θα δώσει η Ιερά Σύνοδος για την ψηφιοποίηση του σημαντικού αρχείου της.
● ● ● Μειώσεις, την τρίτη κατά σειρά περικοπή σε μισθούς ζητά η εκδοτική ομάδα του «Πρώτου Θέματος».
● ● ● Αναβρασμός στο Mega, μετά τις φήμες ότι επίκειται ψαλίδι σε πολλές ενημερωτικές εκπομπές.
● ● ●Νέα παράταση δόθηκε στον διαγωνισμό επικοινωνίας του ΟΠΑΠ, μέχρι την Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου. Για το spec του οργανισμού υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από την αγορά της διαφήμισης, καθώς το ποσό των 14 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως αποτελεί το μεγαλύτερο κονδύλι αυτή την περίοδο.
● ● ●Έως και μεθαύριο 23 Ιανουαρίου παρατάθηκε η ημερομηνία υποβολής συμμετοχών στα Ermis Awards 2012. Δικαίωμα συμμετοχής στη φετινή διοργάνωση έχουν τα έργα που παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά από τις 27 Ιουνίου 2010 έως και τις 16 Δεκεμβρίου 2011. Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα των βραβείων: www.ermisawards.gr.
● ● ●Με δύο σόου, ένα τηλεπαιχνίδι και τρεις ελληνικές σειρές, ο ΑΝΤ1 κάνει την έκπληξη στο δεύτερο μισό της τηλεοπτικής σεζόν, εμφανίζοντας, σε καιρό κρίσης τηλεοπτικού περιεχομένου, νέο πρόγραμμα. Οι υποψήφιοι παίκτες για το «Ελλάδα έχεις ταλέντο» συγκεντρώνονται, αυτές τις μέρες, αναζητούνται οι υποψήφιοι stars για το «Dancing with stars» με τη Ζέτα Μακρυπούλια. Φέτος, θα αλλάξει και η κριτική επιτροπή. Και δεν είναι λίγοι αυτοί που βιάζονται να θέσουν υποψηφιότητα. Την ερχόμενη εβδομάδα, κάνει πρεμιέρα και η νέα καθημερινή ελληνική σειρά «Είναι στιγμές», ενώ δόθηκε το πράσινο φως για ένταξη στο πρόγραμμα και της δραματικής σειράς «Το αμάρτημα της μητρός μου» με την Ελένη Ράντου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: