mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

Σκηνικό τρόμου στα ΜΜΕ


(αναδημοσίευση από την Αυγή)

Σκηνικό τρόμου διαμορφώνεται στα Μέσα ενημέρωσης τις πρώτες μέρες του 2012. Τον τελευταίο μήνα, δύο εφημερίδες, η "Ελευθεροτυπία" και ο "Κόσμος του Επενδυτή", βρίσκονται εκτός αγοράς, όπως και ο σταθμός Alter λόγω μη καταβολής δεδουλευμένων επί μήνες. Στον Οργανισμό Λαμπράκη (ΔΟΛ) επιχειρείται μείωση μισθών, όπως και στον "Πήγασο", αλλά και στον περιοδικό Τύπο, την ίδια ώρα που η ΕΡΤ εκπαραθυρώνει 350 συμβασιούχους από 17 Ιανουαρίου, όπως επιτάσσει το Μνημόνιο και υλοποιεί η κυβέρνηση.

Την ίδια ώρα, η ΕΣΗΕΑ διοργανώνει σήμερα κοινή συνεδρίαση του Διασωματειακού Συμβουλίου -όλων των Ενώσεων εργαζομένων στα ΜΜΕ- και του Μικτού Συμβουλίου -εκπροσώπων των επιμέρους ΜΜΕ- στις εγκαταστάσεις του Alter στο Περιστέρι, με θέμα "Κρίση στον Τύπο και τα ΜΜΕ - Απεργιακές κινητοποιήσεις".

* ΕΡΤ Στη συνάντηση που είχε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ Λ. Ταγματάρχης με το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ, ενημέρωσε ότι έχει ζητήσει την ανανέωση των συμβάσεων (που πρέπει να υπογραφεί από τρεις υπουργούς και τον γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου), όμως, όπως επιβάλλει το Μνημόνιο 2, πρέπει να είναι μειωμένες κατά 50%, δηλ. να μην υπερβαίνουν τα 350 άτομα. Από το δημοσιογραφικό προσωπικό θα “κοπεί” το 60% (ανανεώνονται μόνο 65 συμβάσεις από 165). Τα κριτήρια βάσει των οποίων θα γίνουν οι ανανεώσεις ζήτησε ο κ. Ταγματάρχης να συνδιαμορφωθούν με την ΕΣΗΕΑ, όπως και η λίστα των επιλεγέντων...

* "Ελευθεροτυπία" Δεκτή έκανε το δικαστήριο την αίτηση προσωρινής διαταγής αναστολής των ατομικών καταδιωκτικών μέτρων εις βάρος της Χ.Κ. Τεγόπουλος, πριν την κύρια εκδίκαση της αίτησης της εταιρείας για την ένταξη στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα. Το δικαστήριο δεν αποδέχθηκε την εξαίρεση των εργαζομένων από την προσωρινή διαταγή, όπως είχαν ζητήσει με απόφαση της συνέλευσης.

Εν τω μεταξύ, στην πρότασή της για την υπαγωγή της στο αρ. 99 του Πτωχευτικού Κώδικα η Χ.Κ. Τεγόπουλος, προτείνει στο δικαστήριο να δεχθεί, αξιοποιώντας τον τίτλο, την ίδρυση νέας εταιρείας, που θα απασχολεί μικρότερο αριθμό εργαζομένων: «ένα νέο εταιρικό σχήμα, με τη συμμετοχή νέων μετόχων, που θα εξασφαλίσουν την ανεξαρτησία και τη συνέχιση της έκδοσης του τίτλου, την εξασφάλιση εργασίας σε ένα σημαντικό μέρος των εργαζομένων, καθώς και την πληρωμή μέρους των απαιτήσεων των πιστωτών», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Οι εργαζόμενοι στην εφημερίδα έχουν οργανώσει σύστημα διανομής τροφίμων για όσους έχουν ανάγκη, από βοήθεια που έχει συγκεντρωθεί από άλλους εργαζόμενους στα ΜΜΕ και από την ίδια την εφημερίδα.

* "Πήγασος" Μείωση του εργασιακού κόστους στον Όμιλο που εκδίδει το "Έθνος", την "Ημερησία", το "Goal News" και το ραδιόφωνο "Sentra FM" κατά 10% ζήτησε ο ο Φ. Μπόμπολας, μιλώντας σε ομάδα εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι έχουν ήδη υποστεί ένα -10% από πέρυσι. Το σχέδιό του προβλέπει επίσης απολύσεις για όσους δεν δεχθούν, αλλά και για... ορισμένους που θα δεχθούν, προκειμένου να μειωθεί το εργασιακό κόστος. Θα επιδιωχθεί να γίνουν επιλεκτικές "συναινετικές" αποχωρήσεις για όσους βρίσκονται κοντά στη σύνταξη, ενώ, εάν προχωρήσει η κατάργηση 13ου και 14ου μισθού από την κυβέρνηση (-15%), θα επιστρέψει, είπε, τη διαφορά. Εάν καταργηθεί η υποχρέωση δημοσίευσης ισολογισμών, θα κλείσει το ημερήσιο φύλλο της "Ημερησίας" και θα παραμείνει μόνο το Σαββατιάτικο και το σάιτ, είπε. Οι εργαζόμενοι έχουν συνέλευση σήμερα.

* "Ο Κόσμος του Επενδυτή" Συνεχίζουν σήμερα και αύριο την απεργιακή τους κινητοποίηση για 10η μέρα οι εργαζόμενοι στην εφημερίδα και τα περιοδικά “TiVo”, “Informer” και “Δίφωνο” και προχωρούν άμεσα σε κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων για τα δεδουλευμένα δύο μηνών, αποζημιώσεις και τυχόν μεταβολή περιουσιακών στοιχείων. Σε επικοινωνία με τους εκπροσώπους ο ιδιοκτήτης Κ. Γιαννίκος είπε ότι μέχρι σήμερα το μεσημέρι θα καταθέσει γραπτώς τις προθέσεις του για το μέλλον της εταιρείας.

* ΔΟΛ Συνελεύσεις εργαζομένων πραγματοποιήθηκαν, υπό την πρόθεση της διοίκησης να μειώσει τους μισθούς κατά 20%. Ομάδα δημοσιογράφων ζήτησε από την ΕΣΗΕΑ να υπογράψει ιδιωτικό συμφωνητικό με την εταιρεία για μείωση αποδοχών κατά 20%.

Αγγέλα Νταρζάνου

Δεν υπάρχουν σχόλια: