mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

Ο "θεσμικός διάλογος" για την TV σημαίνει "δώστε τα όλα" στην TV

Ως το τέλος Ιανουαρίου θα ολοκληρωθούν όπως φαίνεται οι συζητήσεις της κυβέρνησης με τους ιδιοκτήτες των καναλιών για τις αλλαγές του νόμου της συγκέντρωσης. Ο νόμος 3592 του 2007 που έφερε η κυβέρνηση της Ν.Δ και ο τότε υπουργός Επικρατείας Θ.Ρουσόπουλος ικανοποίησε σε μέγιστο βαθμό τα τότε αιτήματα των ιδιοκτητών τηλεόρασης. Τρία χρόνια μετά οι ιδιοκτήτες και με πρόσχημα την κρίση, εμφανίζουν κι άλλα αιτήματα, με κορυφαίο αυτό της δυνατότητας συγχωνεύσεων και κοινής "χρησιμοποίησης" του προσωπικού ομίλων σε διαφορετικές εταιρείες.

Μετά το non paper της τηλεόρασης http://greektv-com.blogspot.com/2010/10/blog-post_3216.html#more
τα αιτήματα των καναλιών γίνονται πιο συγκεκριμένα. Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ "Ναι στην αλλαγή του νόμου για να έρθουν οι «γάμοι» στην ΤV" στην Ισοτιμία του Σαββάτου, εκτός από τις γενικές αλλαγές στην νομοθεσία ιδιοκτησιακού καθεστώτος, τα κανάλια εγείρουν συγκεκριμένες απαιτήσεις για τη μετάβαση στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση αλλά και την ΕΡΤ.


"Ναι στην αλλαγή του νόμου για να έρθουν οι «γάμοι» στην ΤV"

Της Ματίνας Παπαχριστούδη

Αναγκαία θεωρούν την αναμόρφωση του νόμου για τη συγκέντρωση στα ΜΜΕ οι ιδιοκτήτες τηλεοπτικών καναλιών υπό δυο απαραίτητες προϋποθέσεις: να ανοίξει ο δρόμος για το «γάμο» μεταξύ τηλεοπτικών επιχειρήσεων στο ψηφιακό περιβάλλον και να τεθούν σαφείς όροι και κριτήρια στη χρήση των τηλεοπτικών συχνοτήτων. Η τηλεοπτική αγορά βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τα αρμόδια Υπουργεία τα οποία προετοιμάζουν ως το τέλος Ιανουαρίου το νέο θεσμικό πλαίσιο για τη λειτουργία των ΜΜΕ.


Η τροποποίηση του νόμου με στόχο να διευκολυνθούν πιθανές συγχωνεύσεις στα ΜΜΕ παραμένει πάγιο αίτημα των ιδιοκτητών, υπό το πρίσμα της εξασφάλισης από το κράτος των συνθηκών οικονομικής επιβίωσης σε ένα διαφορετικό μοντέλο λειτουργικής ανάπτυξης. Το νέο μοντέλο φαίνεται πως προετοιμάζεται αυτό το διάστημα μέσω επαφών για επικείμενες συμπράξεις ανάμεσα στα τηλεοπτικά κανάλια.

Θεωρούν δε ότι πρέπει να δοθεί η δυνατότητα αυτοπροσδιορισμού τους ως ενημερωτικών ή ψυχαγωγικών Μέσων καθώς και η επιλογή να απασχολούν το προσωπικό τους στο πλαίσιο ομίλων ΜΜΕ και όχι ξεχωριστών Μέσων που θα διαθέτουν υπό την ομπρέλα τους.

Σημαντικό τμήμα του πολυνομοσχεδίου που θα αλλάξει τον 3592/2007, αφορά στην ψηφιακή μετάβαση της τηλεόρασης με την εξαγγελθείσα διαφοροποίηση ανάμεσα σε «πάροχο δικτύου» και «πάροχο περιεχομένου». Ο κυβερνητικός σχεδιασμός προβλέπει να διανεμηθούν συχνότητες μέσω δημοπράτησης του φάσματος σε «παρόχους δικτύου» και όχι σε «παρόχους περιεχομένου», όπως είναι σήμερα οι τηλεοπτικοί σταθμοί. Ειδικά ως προς αυτό οι ιδιοκτήτες εμφανίζονται επιφυλακτικοί, ανοιχτοί ωστόσο σε περαιτέρω διαπραγμάτευση, όπως δηλώνει στέλεχος της αγοράς.

Πρακτικά, σε περίπτωση συμφωνίας των καναλιών τίθενται συγκεκριμένοι όροι για τα κριτήρια δημοπράτησης των συχνοτήτων. Η οριοθέτηση και χρήση του ψηφιακού μερίσματος είναι ένα ακόμη μελανό σημείο στις συζητήσεις μεταξύ καναλιών και κυβέρνησης, καθώς τα κανάλια δηλώνουν κατηγορηματικά αντίθετα σε οποιαδήποτε απόπειρα δημοπράτησής του πριν δοθούν οι ψηφιακές τηλεοπτικές άδειες.

Έχουν ωστόσο ήδη συμφωνήσει στο διαχωρισμό του ψηφιακού μερίσματος -δηλαδή των συχνοτήτων στα UHF 60 ως 69- ως φάσματος που θα δοθεί για άλλες, πλην τηλεόρασης, χρήσεις. Οι σχέσεις των ιδιωτικών καναλιών με την ΕΡΤ στο ψηφιακό περιβάλλον είναι το τρίτο θέμα διαπραγματεύσεων. Τα μέλη της ΕΙΤΗΣΕΕ δημόσια δεν αμφισβητούν το ανταποδοτικό τέλος υπό την προϋπόθεση ωστόσο να μην χρησιμοποιείται για «ανταγωνιστική» δραστηριότητα της ΕΡΤ έναντι των ιδιωτικών καναλιών και να αποχωρήσει η κρατική τηλεόραση οριστικά από τη διαφήμιση. Στο πλαίσιο της ψηφιακής μετάβασης η οποία συνεχίζεται τόσο από την Digea, τον πάροχο δικτύου όπου συνασπίζονται οι 7 σταθμοί πανελλαδικής εμβέλειας, όσο και από την ΕΡΤ, παραμένει αντικείμενο έντονης διαφωνίας η πρόθεση της κρατικής τηλεόρασης να εκπέμψει Τηλεόραση Υψηλής Ευκρίνειας. Η Digea επιμένει πως μια τέτοια ενέργεια της ΕΡΤ παραβιάζει την υφιστάμενη νομοθεσία της μεταβατικής περιόδου στην ψηφιακή τηλεόραση ενώ έμμεσα προειδοποιεί με καταγγελία στην ΕΕΤΤ.
(αναδημοσίευση από http://www.isotimia.gr/default.asp?pid=24&ct=20&artid=92119

Δεν υπάρχουν σχόλια: