mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

Η αναδιάταξη των ΜΜΕ άρχισε


Ε.Σπανούδη
Της Αγγέλας Νταρζάνου
(αναδημοσίευση από τον «Κόσμο του Επενδυτή»)

Σε έντονη κινητικότητα αναδιάρθρωσης τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας, με εξαγορές, συνεργασίες, αλλαγή στη φυσιογνωμία τους αλλά και στην ηγετική τους ομάδα, αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης, αλλά κυρίως στην προβολή των νέων ρυθμίσεων που θα φέρει το πολυνομοσχέδιο- σκούπα για τα media που ετοιμάζει η κυβέρνηση. Τηλεοπτικοί σταθμοί, ραδιόφωνα και εφημερίδες, επιχειρούν να διαμορφώσουν τους όρους σήμερα, έτσι ώστε να πλασαριστούν στην αγορά με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, προκειμένου να αποκομίσουν τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη από την «επόμενη μέρα» που θα φέρουν οι νέες ρυθμίσεις- για τις οποίες πάντως σήμερα, στο στάδιο της επεξεργασίας, έχουν ισχυρό λόγο.
Ραδιοφωνικοί σταθμοί Δεν είναι τυχαίο ότι τις τελευταίες ημέρες το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης ενέκρινε εννέα άδειες Δικτύωσης περιφερειακών ραδιοφωνικών σταθμών με αθηναϊκούς σταθμούς και όχι μόνο ενημερωτικούς όπως ο Real και ο Σκάϊ, αλλά και με μουσικούς σταθμούς, όπως ο Ρυθμός και ο Love Radio.

Ευρείας κλίμακας αναδιατάξεις αναμένονται όμως συνολικά στο ραδιοφωνικό τοπίο. Οι ιδιοκτήτες διεκδικούν όμως, οι όποιες περικοπές να έχουν σφραγίδα νομιμότητας, γι αυτό άλλωστε και ζήτησαν από την κυβέρνηση το δικαίωμα να μπορούν αλλάζουν το χαρακτήρα του κάθε σταθμού από ενημερωτικό σε μουσικό και αντιστρόφως. Στόχος, να μειωθούν τα κόστη που απαιτεί ο ενημερωτικός χαρακτήρας ενός ραδιοφωνικού σταθμού, με την μετατροπή του σε μουσικό. Θύμα η ενημέρωση. Αν και αλλάζει εκ βάθρων το σύστημα αδειοδότησης των σταθμών (μοριοδότηση), το αίτημα φαίνεται ότι έχει γίνει δεκτό, καθώς ήδη εδώ και καιρό ο ενημερωτικός ΑΝΤ-1 Radio δεν είναι σε θέση να υποστηρίξει κανένα ενημερωτικό προφίλ. Το ίδιο συμβαίνει και με τον Βήμα FM, ο οποίος αιτιολογεί ενημερωτικό προφίλ βασισμένο σε δημοσιογραφικές εκπομπές συνεντεύξεων με κυβερνητικά στελέχη και ραδιοφωνικούς παραγωγούς που διαβάζουν τη ροή ειδήσεων από το in.gr. Όμως ακόμα κι αυτός ο στοιχειωδώς ενημερωτικός χαρακτήρας ανακοινώθηκε επισήμως ότι θα «αλλάξει», για να αναιρεθεί λίγες ώρες αργότερα από τη διεύθυνση του σταθμού. Ο μέχρι πρότινος διευθυντής Γιάννης Πολίτης φεύγει από το σταθμό, προκειμένου να αναλάβει εκπομπή στην ΕΡΤ, ενώ τη διεύθυνση αναλαμβάνει η Βασίλης Χιώτης.

Τύπος



Η κινητικότητα στο Βήμα FM αποδίδεται και στην ανησυχία αποεπένδυσης στον ΔΟΛ που προκάλεσε η είδηση ότι ο μεγαλομέτοχος/ επενδυτής του Οργανισμού Βίκτωρ Ρέστης πρόκειται να αγοράσει μεγάλο ποσοστό της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα». Σε μια τέτοια περίπτωση θα ετίθετο θέμα βιωσιμότητας του σταθμού, αλλά και ιδιοκτησιακού καθεστώτος. Όπως ανακοίνωσε επίσημα η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» προχωρεί άμεσα σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, με συμμετοχή του εφοπλιστή Α. Πάλλη, συνεργάτη του Β. Ρέστη. Ο νέος μέτοχος θα συμμετέχει με 40% στο «Θέμα», ενώ το υπόλοιπο 60% παραμένει στους Θ. Αναστασιάδη και Τ. Καραμήτσο. Ενισχυμένη με φρέσκο χρήμα η εφημερίδα θα είναι σε θέση το επόμενο διάστημα να μπει στον ανταγωνισμό της Κυριακής από καλύτερες θέσεις, κυρίως σε επίπεδο προσφορών marketing, αλλά και προσφερόμενης ύλης.
Αναδιάταξη εμφανίζεται όμως και στο συγκρότημα ΝΕΛ των Λαρεντιάδη/ Κυριακίδη, με την πώληση, όπως ανακοινώθηκε, της εταιρείας ΑΔΕΛΕ, ιδιοκτησίας υιού Κυριακίδη, στον δημοσιογράφο, πρώην διευθυντή σύνταξης της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας, Γιάννη Βλαστάρη. Η εταιρεία περιλαμβάνει τις εφημερίδες «Ισοτιμία», «Score Live» και «Financial Box». Ο νέος επικεφαλής έχει ήδη εγκατασταθεί και έχει ξεκινήσει συσκέψεις. Μιλώντας στους εργαζόμενους είπε ότι «τα πράγματα δεν μπορούν να πάνε χειρότερα».

Εν τω μεταξύ, εκδότες και δημοσιογράφοι βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για τη νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, που θα αποτελέσει πρόκριμα και για τις συμβάσεις των δημοσιογράφων στα κανάλια και τους ραδιοφωνικούς σταθμούς. Παρά τα σκληρά μέτρα περικοπών που προτείνουν, οι εκδότες δεν φαίνεται να βιάζονται, όπως θα αναμενόταν. Κάποιοι συνδέουν την καθυστέρηση με το υπό σύνταξη νομοσχέδιο, από το οποίο υπολογίζουν να λάβουν ενισχύσεις, από τις οποίες θα επωφεληθούν στο επόμενο διάστημα: προγράμματα ψηφιοποίησης περιεχομένου στην προοπτική των ηλεκτρονικών (ιντερνετικών) εκδόσεων των εφημερίδων, νέα κριτήρια για το δικαίωμα πρόσβασης και των τρόπο κατανομής των κρατικών κονδυλίων στον Τύπο από Ανακοινώσεις, Δημοσιεύσεις και κυρίως ισολογισμούς των εταιρειών και κρατική διαφήμιση.

Τηλεοπτικοί σταθμοί

Στη λογική της διευκόλυνσης των «συγχωνεύσεων» -ενός από τα αιτήματα που έγιναν ήδη δεκτά από την πολιτική ηγεσία και προωθούνται- κινούνται επίσης τα σενάρια που κάνουν λόγο για ευρείας κλίμακας συγχωνεύσεις σε τηλεοπτικούς σταθμούς. Πρόκειται για ένα είδος λειτουργίας υπό κοινή ομπρέλα, έτσι ώστε να εξοικονομούνται κόστη από οικονομίες κλίμακας και εντατικοποίηση της εργασίας. Οι οποίες θα ξεκινήσουν όχι βεβαίως από το πρόγραμμα ή τις συχνότητες, αλλά από τις υπηρεσίες «υποστήριξης», όπως τα εμπορικά τμήματα και τα λογιστήρια. Θα μπορούν έτσι να μοιράζονται, να χρησιμοποιούν από κοινού ή να ανταλλάσσουν πόρους, όπως απασχολούμενο δυναμικό, εξοπλισμό, δίκτυο εκπομπής, τεχνικές και άλλες διευκολύνσεις.

Υπό το πρίσμα των αναδιατάξεων και του positioning θα πρέπει να ερμηνευθεί και η συμμετοχή Αλαφούζου (Σκάι) στο κανάλι τηλεπωλήσεων Shop TV, (περιφερειακό Αττικής) με μικρή πάντως συμμετοχή. Το κανάλι, που πήγαινε για κλείσιμο από το ΕΣΡ, κατόρθωσε να λάβει μέσα σε μικρό διάστημα δικαίωμα εκπομπής, δικαίωμα ψηφιακής μετάδοσης και δικαίωμα εκμετάλλευσης ευρυζωνικών δικτύων.



Δεν υπάρχουν σχόλια: