mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

Να σταματήσουν άμεσα οι άναρθρες κραυγές μίσους από δημοσιογράφους

Η πρώτη δημοσιογραφική παρέμβαση για το ζήτημα κάλυψης των 250 μεταναστών της Νομικής έγινε στη Θεσσαλονίκη. Η παράταξη του "Ασύνταχτου Τύπου" ζητώντας να τηρηθούν οι κανόνες δεοντολογίας, θέτει άμεσα ζήτημα για τους Έλληνες δημοσιογράφους που διαγκωνίζονται στην έκφραση μίσους και άναρθρων κραυγών από τα Μέσα τους. Η ανακοίνωση της παράταξης μοιράστηκε σε συνέντευξη Τύπου στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Να πάψουν άμεσα οι άναρθρες κραυγές στα ΜΜΕ

«Αν εγκαίρως είχε αντιμετωπιστεί αυτή η σπίθα, δεν θα γινόταν αυτός ο χαμός»!
Η παραπάνω «εκτίμηση»-σχόλιο δημοσιογράφου που διατυπώθηκε (26/1/2011) σε πρωινή τηλεοπτική ενημερωτική εκπομπή μεγάλου ιδιωτικού καναλιού, συμπυκνώνει την πραγματική «αγωνία» που διακατέχει τα τελευταία 24ωρα το συντηρητικό πολιτικό-πανεπιστημιακό κατεστημένο της χώρας. Το τραγικότερο ήταν ότι το σχόλιο αναφερόταν εμμέσως πλην σαφώς στη δολοφονία του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου τον Δεκέμβρη του 2008 και τα γεγονότα διαμαρτυρίας που ακολούθησαν. Η σύνδεση με την τωρινή κατάσταση της απεργίας πείνας τριακοσίων μεταναστών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και οι κραυγές περί της «αναγκαιότητας» εκκένωσης της Νομικής Σχολής Αθηνών και του Ε.Κ.Θ., προκαλεί ανατριχίλα. Δηλαδή, η προσαρμογή του παραδείγματος στη σημερινή κατάσταση, ποια θα μπορούσε να είναι; Βίαιη καταστολή και εκκένωση της Νομικής Σχολής με όποιο κόστος ακόμα και σε… ανθρώπινες ζωές (!) και κατόπιν έγκαιρη κατασταλτική αντιμετώπιση της «σπίθας» στο κύμα οργής που θα ξεσπάσει;! Ο παραλογισμός ξεχειλίζει κυρίως στα τηλεοπτικά παράθυρα και δυστυχώς σε αυτόν, συμμετέχουν και δημοσιογράφοι μέλη των Ενώσεων Συντακτών της χώρας ξεφτιλίζοντας κάθε έννοια δεοντολογίας με σχεδόν ολοκληρωτική απώλεια της οφειλόμενης ψύχραιμης μετάδοσης των γεγονότων και όχι της πρόκλησής τους.
Ανεξαρτήτως από το αν διαφωνεί ή συμφωνεί κανείς με τα αιτήματα των απεργών πείνας και την προσωρινή «στέγαση» του απεργιακού τους αγώνα σε πανεπιστημιακό κτίριο και σε κτίριο ενός Εργατικού Κέντρου, οι ρατσιστικές, ξενοφοβικές και ακραία αντιδραστικές κραυγές δεν θα έπρεπε σε καμία περίπτωση να χαρακτηρίζουν τους «λειτουργούς της ενημέρωσης». Πολύ περισσότερο δε, οι δημοσιογράφοι, όντας εργαζόμενοι στον κλάδο της ενημέρωσης που πλήττεται όπως και η υπόλοιπη κοινωνία από τα βάρβαρα μέτρα της κυβέρνησης, του ΔΝΤ και της τρόϊκας, θα έπρεπε να βρίσκονται στο πλευρό των εργαζομένων, μεταναστών ή Ελλήνων και όχι στο πλευρό εκείνων των συντηρητικών πολιτικών δυνάμεων όλων –σχεδόν- των… αποχρώσεων που βρήκαν την ευκαιρία για να χτυπήσουν τόσο το πανεπιστημιακό άσυλο όσο και να στοχοποιήσουν και πάλι τα πιο ζωντανά, αλληλέγγυα και διεκδικητικά τμήματα της ελληνικής κοινωνίας.

Σε κάθε περίπτωση, ως δημοσιογράφοι που θέλουν να διαθέτουν φωνή και αξιοπρέπεια, να υπηρετούν την κοινωνία και όχι την εξουσία, ως «λειτουργοί της ενημέρωσης» και όχι ως λειτουργοί των πιο σκοτεινών αντανακλαστικών του ανθρώπινου πνεύματος, καλούμε τους συναδέλφους:



- Να σταματήσουν άμεσα οι άναρθρες κραυγές μίσους κατά των αγωνιζόμενων εργαζομένων, απεργών και διαδηλωτών, Ελλήνων ή μεταναστών

- Να τηρήσουν απαρέγκλιτα τους κανόνες της δημοσιογραφικής δεοντολογίας

- Να διαθέτουν ίσο χρόνο στα Μέσα για την προβολή των απόψεων όλων των πλευρών

- Να μην μετατρέπονται σε «παπαγαλάκια» κρατικών ή άλλων «υπηρεσιών»

- Να προτάξουν την αξιοπρέπεια ενάντια στην κυβερνητική προπαγάνδα που επιχειρεί να μας πείσει ότι για την «κρίση» και τα σκάνδαλα φταίει η κοινωνία, οι εργαζόμενοι, οι μετανάστες, οι «άλλοι», και όχι αυτοί που τα δημιούργησαν.

ΑΣΥΝΤΑΧΤΟΣ ΤΥΠΟΣ – Συνδικαλιστική Συλλογικότητα της ΕΣΗΕΜ-Θ

Δεν υπάρχουν σχόλια: