mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2011

Εν αρχή τακτοποίηση...

Νομοσχέδιο-σκούπα για ολόκληρο το χώρο των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας προτίθεται να παρουσιάσει η κυβέρνηση με το οποίο θα επιχειρηθεί η «τακτοποίηση» όλων των ανοιχτών ζητημάτων. Το περίεργο είναι ότι δεν θα αλλάξει η δαιδαλώδης νομοθεσία για τα ΜΜΕ όπως αυτή ορίστηκε την προηγούμενη 15ετία με τους νόμους Βενιζέλου (2328/1995) και Ρουσόπουλου (3592/2007) αλλά θα «συμπληρωθεί» με ένα νέο νομοθέτημα το οποίο ουσιαστικά θα διευκολύνει τις επιχειρήσεις ΜΜΕ στην ψηφιακή μετάβαση τους. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για το χώρο των media, Τηλέμαχος Χυτήρης, εντός του Ιαναουαρίου θα περάσει από το υπουργικό συμβούλιο ο νόμος που θα περιλαμβάνει: Ρυθμίσεις για την αδειοδότηση των ψηφιακών τηλεοπτικών αδειών με διαχωρισμό των εννοιών «παρόχου δικτύου» και «παρόχου περιεχομένου». Ρυθμίσεις για τη διευκόλυνση συγχωνεύσεων μεταξύ επιχειρήσεων ΜΜΕ ή συνεργειών και συμπράξεων. Διατάξεις για την επιδότηση απασχόλησης στα ΜΜΕ. Και πιθανώς, ρυθμίσεις για την κατανομή του αγγελιοσήμου στα ασφαλιστικά ταμεία.

Η ψήφιση του πολυ-νομοσχεδίου θα ανοίξει το δρόμο για την ψηφιακή αδειοδότηση αφού παράλληλα το υπουργείο Υποδομών και δικτύων μετά τις νέες ρυθμίσεις για την εγκατάσταση κεραιών, θα παρουσιάσει τον ψηφιακό χάρτη συχνοτήτων ώστε εντός του 2011 να καταστεί δυνατή η προκήρυξη των διαγωνισμών για τις τηλεοπτικές άδειες και τις άδειες χρήσης του ψηφιακού μερίσματος.
Όπως είναι φανερό ενώ η κυβέρνηση δείχνει να έχει αποδεχθεί σε σημαντικό μέρος τα αιτήματα των τηλεοπτικών επιχειρήσεων, δηλώνει πως δεν μπορεί να παρέμβει σε μια «ελεύθερη αγορά» και ως εκ τούτου δεν εκπονεί κάποιο σχέδιο για την ενίσχυση ή σωτηρία του έντυπου Τύπου. Με επιχείρημα ότι ο Τύπος μεταβαίνει στην ιντερνετική εποχή, παραπέμπει απλώς τις επιχειρήσεις των εφημερίδων στα αναπτυξιακά προγράμματα του υπουργείου Οικονομίας. Και όποιος αντέξει... Προφανώς και η κρατική διαφήμιση διατηρείται αλλά το επόμενο διάστημα θα αλλάξουν οι όροι κατανομής της, όπως επίσης και οι όροι για τη δημοσίευση των ισολογισμών στον Τύπο.


(αναδημοσίευση από Παρασκευή &13)
http://www.paraskevi13.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: