mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

Κόπηκαν πολλοί δημοσιογράφοι από τα σεμινάρια του Alpha

Μόλις μια εβδομάδα κράτησαν τελικά τα περίφημα σεμινάρια του  RTL  group στους δημοσιογράφους του Alpha. Τα σεμινάρια από όσο θυμόμαστε είχαν ανακοινωθεί σε ανακοίνωση του ομίλου στο τέλος Δεκεμβριου με επικεφαλής τον δημοσιογράφο  Κρίστιαν Μπέργκερ. Τελικά ολοκληρώθηκαν χωρίς να λάβουν μέρος όλοι οι δημοσιογράφοι, κάτι που δημιούργησε έκπληξη. Κόπηκε από τη συμμετοχή ένα ποσοστό της τάξης του 30% του δημοσιογραφικού δυναμικού, γεγονός που δημιούργησε εύλογα ερωτηματικά για το αν κάποιοι θεωρούνται από τη διοίκηση του RTL  ως μη αναγκαίοι στην επόμενη φάση του καναλιού.

Τα ίδια τα σεμινάρια προκάλεσαν ποικίλες αντιδράσεις στο σταθμό. Διανεμήθηκε φυλλάδιο με τους κανόνες που πρέπει να ακολουθεί κάθε ρεπόρτερ στο ρεπορτάζ του ενώ αρχικά ειπώθηκε στους συμμετέχοντες πως θα πρέπει να κάνουν ένα ρεπορτάζ το οποίο μετά θα το βαθμολογούσε ο ειδικός. Σύμφωνα πάντα με τους κανόνες του εγχειρίδιου. Οι οδηγίες RTL αξίζουν καταγραφής. Το ρεπορτάζ λοιπόν πρέπει να είναι απλό και ηλίθιο(!), οι ιστορίες να έχουν πρόσωπο, να προκαλούν έκπληξη, άξιο προσοχής είναι το συναρπαστικό, το γελοίο, να περιέχει αντίφαση, να δίνεται έμφαση στον ανταγωνισμό, και άλλες τέτοιες οδηγίες που στην ελληνική τηλεόραση έχουν εφαρμοστεί εδώ και πολλά χρόνια.


Μεγάλη εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι πουθενά, ούτε για μια στιγμή δεν έγινε λόγος για ενημέρωση. Όλες οι συμβουλές αφορούσαν το θέαμα και την εικόνα. Και είναι ενδεικτικό ότι ως πηγές για το τηλεοπτικό ρεπορτάζ αναφέρονται στο εγχειρίδιο RTL το you tube και τα DVD, οι φίλοι και το Διαδίκτυο!

Δεν υπάρχουν σχόλια: