Οι ψηφιακές άδειες υπό τον έλεγχο της ΕΕΤΤ
Eνισχυμένος προβλέπεται ο ρόλος και η παρέμβαση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών στη ραδιοτηλεοπτική αγορά μετά και τις θεσμικές αλλαγές που προωθούνται ενόψει της ψηφιακής τηλεόρασης. Η ανεξάρτητη αρχή που έχει ήδη σημαίνοντα ρόλο στον έλεγχο εκπομπής των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών, διεκδικεί για τον εαυτό της την ενεργή συμμετοχή στη διαδικασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών. Απαραίτητη προϋπόθεση βεβαίως είναι η αλλαγή του νόμου για την ψηφιακή μετάβαση με τον διαχωρισμό του παρόχου δικτύου και του παρόχου περιεχομένου.
Σύμφωνα με πληροφορίες μας ο διαχωρισμός αυτός θα γίνει, είναι και η μόνη μέχρι στιγμής πολιτική απόφαση που ελήφθη σε κυβερνητικό επίπεδο. Το παιχνίδι για τις ψηφιακές τηλεοπτικές άδειες εκ των πραγμάτων θα μετατοπιστεί από τους ραδιοτηλεοπτικούς broadcasters στους παρόχους δικτύου, που θα προσφέρουν εκτός από μετάδοση τηλεοπτικού περιεχομένου και την ανάπτυξη νέων υπηρεσιών. Η ΕΕΤΤ έχει ταχθεί υπέρ του μοντέλου αδειοδότησης μέσω διεθνούς διαγωνισμού με συγκεκριμένα κριτήρια. Kαι η υιοθέτηση ενός τέτοιου μοντέλου πρακτικά σημαίνει το τέλος των κριτηρίων που προβλέπει ο ισχύων νόμος για την ιδιωτική ραδιοτηλεόραση. Η έννοια του παραδοσιακού τηλεοπτικού καναλιού θα εκλείψει καθώς πριμοδοτούνται οι πάροχοι «περιεχομένου» και υπηρεσιών. Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, που από τη δική του πλευρά έχει καταθέσει επίσης προτάσεις για τις απαραίτητες αλλαγές ενόψει της ψηφιακής τηλεόρασης, θα περιοριστεί στον έλεγχο αδειοδότησης του «περιεχομένου».
Με δεδομένες τις αδυναμίες στο εύρος παρέμβασης του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης στην τηλεοπτική αγορά -η μη αντικατάσταση των τριών μελών των οποίων η θητεία έληξε εδώ και 14 μήνες είναι μόνο η κορυφή των προβλημάτων του- η ΕΕΤΤ έγινε το τελευταίο διάστημα συνομιλητής και των ιδιωτικών ραδιοτηλεοπτικών σταθμών. Χαρακτηριστική είναι η παρέμβασή της στο ραδιοφωνικό τοπίο, όταν το περασμένο καλοκαίρι «πάγωσε» την επιβολή κυρώσεων στους μουσικούς σταθμούς της Αττικής που εξέπεμπαν από δεύτερο σημείο εκπομπής. Τις κυρώσεις είχε αποφασίσει το ΕΣΡ εξαιτίας της μη εφαρμογής του νόμου. Η ΕΕΤΤ αποδέχτηκε τα επιχειρήματα των ραδιοφωνικών σταθμών θεωρώντας πως ο νόμος είναι παρωχημένος και πρέπει να αλλάξει.
(αναδημοσίευση από Ισοτιμία, 18 Σεπτεμβρίου)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου