mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

Τεταμένο το κλίμα στα ΜΜΕ

Το δικό τους "μνημόνιο" περικοπών και βίαιης αλλαγής των εργασιακών σχέσεων αρχίζουν να ζουν οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ. Το μεγάλο μπάμ ξεκίνησε αιφνιδιαστικά και ίσως προσχεδιασμένα. Ήδη τα σωματεία σε όλους τους κλάδους, διοικητικοί, τεχνικοί και δημοσιογράφοι σε ημερήσιο και περιοδικό Τύπο αποφάσισαν την κήρυξη 48ωρης απεργίας σε "Πήγασο" και "ΔΟΛ" ενώ στην Ελευθεροτυπία για 24ωρη απεργία την Παρασκευή. Σε όλες τις εφημερίδες πραγματοποιούνται αυτή την ώρα ή θα πραγματοποιηθούν γενικές συνελεύσεις ενώ ξέσπασαν και φαινόμενα απεργοσπασίας κυρίως στο "Έθνος" και τα "Νέα".



Το κλίμα πάντως είναι ήδη τεταμένο. Πληροφορίες λένε πως δεν αποκλείεται οι εκδότες να προσφύγουν στα δικαστήρια για να ζητήσουν να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία. Αν έχει έστω και την παραμικρή σημασία μέσα σε ενάμιση μήνα απολύθηκαν περισσόετροι από 75 εργαζόμενοι σε τρεις μόνο εφημερίδες. Δεν υπολογίζουμε τις αθρόες απολύσεις που συνεχίζονται στον περιοδικό Τύπο, τις Αττικές εκδόσεις και την ΙΜΑΚΟ.

Οι ανακοινώσεις της ΕΣΗΕΑ:

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ σε έκτακτη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε σήμερα αποφάσισε τη συμμετοχή των συντακτών στην 24ωρη απεργία, που κήρυξε η ΕΤΗΠΤΑ στις εταιρείες «Χ.Κ.ΤΕΓΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε.» και «ΦΩΤΟΕΚΔΟΤΙΚΗ Α.Ε.», από τις 6.00 π.μ. της Παρασκευής 1 Οκτωβρίου 2010, έως τις 6.00 π.μ. του Σαββάτου, 2 Οκτωβρίου 2010, ζητώντας την άμεση ανάκληση των απολύσεων των συναδέλφων, την ακύρωση των σχεδίων για δραματική συρρίκνωση του συνόλου του προσωπικού και την πλήρη εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ καλεί όλους τους συναδέλφους, που εργάζονται στα έντυπα της «Χ.Κ. ΤΕΓΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε.», να δώσουν δυναμικό «παρών», συμμετέχοντας ομαδικά στις απεργιακές κινητοποιήσεις.

Ανακοίνωση ΕΣΗΕΑ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ σε έκτακτη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε σήμερα αποφάσισε τη συμμετοχή των συντακτών στη 48ωρη απεργία που κήρυξε η ΕΠΗΕΑ στις εταιρείες των ομίλων «ΠΗΓΑΣΟΣ» και «ΔΟΛ», από τις 6.00 π.μ. της Πέμπτης, 30 Σεπτεμβρίου, έως τις 6.00 π.μ. του Σαββάτου, 2 Οκτωβρίου 2010, ζητώντας την άμεση ανάκληση των απολύσεων των συναδέλφων, την ακύρωση των σχεδίων για δραματική συρρίκνωση του συνόλου του προσωπικού και την πλήρη εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

Μπροστά στην αντεργατική συμπεριφορά της εργοδοσίας, η οποία θεωρεί τους εργαζόμενους ως αναλώσιμο είδος στις κερδοσκοπικές επιδιώξεις της, οι εργαζόμενοι απαντούν ενωμένοι με δυναμικές κινητοποιήσεις για τη διασφάλιση του δικαιώματος στην εργασία και στην αμοιβή της, αλλά και του δικαιώματος στην ενημέρωση, η οποία απαξιώνεται από τις συνεχιζόμενες απολύσεις των εργαζομένων σε αυτήν.

Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ καλεί όλους τους συναδέλφους, που εργάζονται στα έντυπα και στα site του «ΠΗΓΑΣΟΥ» και του «ΔΟΛ», να δώσουν δυναμικό «παρών», συμμετέχοντας ομαδικά στις απεργιακές κινητοποιήσεις.

Από το Παρατύπως της ΕΣΠΗΤ

* Σημειώνεται ότι απολύσεις έχουν ανακοινώσει επίσης η ΙΜΑΚΟ και οι Αττικές Εκδόσεις. Αναμένουμε και γι’ αυτές τις περιπτώσεις την απάντηση των σωματείων, που έχουν βρεθεί ουκ ολίγες φορές και στις δυο εταιρείες το τελευταίο διάστημα. Να περάσουμε επιτέλους από τα λόγια στην πράξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: