mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2010

Η ατζέντα Χυτήρη για τα ΜΜΕ...

....πριν πάρει την ευθύνη των ΜΜΕ από τη θέση του αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού.

Οι προτεραιότητες του νέου ισχυρού άνδρα των ΜΜΕ

Της Μ. Παπαχριστούδη

Σε επτά κατηγορίες, όπου απαιτούνταν κατεπειγόντως κυβερνητική παρέμβαση στο χώρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, είχε αναφερθεί τον Απρίλιο του 2010 ο Τηλέμαχος Χυτήρης στον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Τεσσερισήμισι μήνες μετά από τη θέση του αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού, αναλαμβάνει την ευθύνη των πρωτοβουλιών στο χώρο των media και τον έλεγχο της κρατικής ραδιοτηλεόρασης και του Αθηναϊκού Πρακτορείου.
Η πρώτη εκτίμηση είναι ότι κατ' ουσίαν η κυβέρνηση επανιδρύει το Υπουργείο Τύπου και ΜΜΕ, εγκαταλείποντας το μοντέλο της πολυδιάσπασης στις αρμοδιότητες τουλάχιστον πέντε Υπουργείων. Ο Τηλέμαχος Χυτήρης είναι γνώστης του χώρου, όχι μόνο λόγω παρελθόντος. Είχε αναλάβει να παραδώσει το πόρισμα των θεσμικών αλλαγών που πρέπει να γίνουν στα media κατ' εντολή του Γιώργου Παπανδρέου.
Σ' αυτό το πόρισμα στο οποίο δεν επετεύχθη διακομματική συμφωνία, ο κ. Χυτήρης προσδιόρισε τις εκκρεμότητες και τις αναγκαίες προτεραιότητες για την κυβέρνηση: την αδειοδότηση της ψηφιακής τηλεοπτικής εκπομπής, την κωδικοποίηση της ραδιοτηλεοπτικής νομοθεσίας, τα ευρυζωνικά δίκτυα και τις παρεμβάσεις για τα Νέα Μέσα, τις ανεξάρτητες αρχές της ΕΕΤΤ και του ΕΣΡ, τη χωροθέτηση των πάρκων κεραιών, τις μετρήσεις τηλεθέασης και την κρατική διαφήμιση.
Πριν από όλα όμως ο νέος αναπληρωτής θα ασχοληθεί με την ΕΡΤ. Στο ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής επικρατεί κλίμα που θυμίζει αλλαγή κυβέρνησης! Οι πιο αισιόδοξοι εκτιμούν πως πλέον θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την τοποθέτηση νέων προσώπων σε κομβικούς τομείς για τη λειτουργία των κρατικών καναλιών.
Σύμφωνα με πληροφορίες πολλά ανοιχτά θέματα στην ΕΡΤ αναμένεται να κριθούν εκ νέου από μηδενική βάση, όπως για παράδειγμα οι αποφάσεις για τις πολιτικές ενημερωτικές εκπομπές, για τα πρόσωπα που θα καταλάβουν θέσεις γενικών διευθυντών ή θα αναλάβουν το κεντρικό δελτίο ειδήσεων.
Την περασμένη εβδομάδα ψηφίστηκε στη Βουλή κατά πλειοψηφία ο νόμος του Παύλου Γερουλάνου για την ΕΡΤ και τα θέματα του Υπουργείου Πολιτισμού, οπότε εντός δυο μηνών αναμένεται η τοποθέτηση του νέου ΔΣ της εταιρείας και ο διορισμός διευθύνοντος συμβούλου που θα εγκριθεί πλέον από τον νέο αναπληρωτή υπουργό. Η ευελιξία που παρέχει ο νόμος να δίνονται αμοιβές «κατά παρέκκλιση» του πλαφόν στο Δημόσιο, λέγεται πως ανοίγει το δρόμο για να εισέλθουν στο Ραδιομέγαρο στελέχη και δημοσιογράφοι από την αγορά.

(αναδημοσίευση από Ισοτιμία, 11 Σεπτεμβρίου)

Δεν υπάρχουν σχόλια: