mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2010

Έτοιμη να υποδεχτεί την τρόικα η ΕΡΤ

(αναδημοσίευση από Ισοτιμία 25 Σεπτεμβρίου)

Καλώς να ορίσει στο Ραδιομέγαρο η τρόικα. Αυτή είναι η απάντηση που δίνουν ανώτατα στελέχη της κρατικής τηλεόρασης στον πόλεμο που ξέσπασε τις τελευταίες μέρες με επίκεντρο τις αλλαγές που προωθούνται στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα. Τα στοιχεία του οικονομικού απολογισμού αλλά και η εκτίμηση για τον προϋπολογισμό του 2011, όπως λένε, έχουν ήδη κατατεθεί στο Υπουργείο Οικονομικών το οποίο είναι βασικός μέτοχος της εταιρείας. «Παρουσιάζουμε πάντως ταμειακό πλεόνασμα για το 2010, το ίδιο και για το 2011», προσθέτουν για να αποδώσουν τον πόλεμο που άρχισε σε συμφέροντα που στοχεύουν στο ανταποδοτικό τέλος αλλά και στα διαφημιστικά της έσοδα.
Παράλληλα σημειώνουν πως η ΕΡΤ αναπτύσσει δράσεις που εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον χωρίς να επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό. Ενδεικτικά αναφέρουν την επιστροφή στο Υπουργείο Οικονομικών της κρατικής ενίσχυσης για το 2010 ύψους 1.5 εκατ. ευρώ. Επίσης σημειώνουν πως η ΕΡΤ ενισχύει την οπτικοακουστική αγορά της χώρας σε εποχές κρίσης, δίνοντας για την παραγωγή τηλεοπτικών προγραμμάτων αλλά και κινηματογραφικών ταινιών περισσότερα από 40 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο.
Η κρατική τηλεόραση φέτος εμφάνισε αύξηση των διαφημιστικών της εσόδων, εξαιτίας του Μουντιάλ ενώ με την εφαρμογή του προγράμματος περικοπών σε μισθούς και κόστος εργασίας παρουσιάζει για το 2010 ταμειακό πλεόνασμα της τάξης των 40 εκατ. ευρώ. Το βασικό είναι ότι δεν ανησυχεί για την οικονομική κρίση και στο μέλλον, στηριζόμενη και στα σταθερά έσοδα από το ανταποδοτικό τέλος από το οποίο λαμβάνει ετησίως 302 εκατομμύρια ευρώ. Το ποσό αυτό ισοδυναμεί με το περίπου 85% της συνολικής διαφημιστικής αγοράς για την ιδιωτική τηλεόραση φέτος.
Ο Τηλέμαχος Χυτήρης νέος εποπτεύων της κρατικής τηλεόρασης, ανέβηκε την περασμένη Τρίτη στο Ραδιομέγαρο και συμμετείχε στη συνεδρίαση του ΔΣ, εκφράζοντας την κυβερνητική στήριξη στην ανάδειξη δράσεων που ενισχύουν το δημόσιο χαρακτήρα και τη διαφορετικότητά της έναντι των άλλων εμπορικών μέσων. Η εξυπηρέτηση των στόχων δημοσίου συμφέροντος θα κρίνει, όπως όλα δείχνουν, και την έκβαση του πολέμου για την ΕΡΤ. Μόλις πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τους μηχανισμούς κρατικής χρηματοδότησης στα δημόσια ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα της Γαλλίας και της Ισπανίας, αποδεχόμενη πως βάση της κρατικής ενίσχυσης δεν είναι το προϊόν φορολόγησης αλλά οι δαπάνες της δημόσιας υπηρεσίας. Βέβαια τόσο στη Γαλλία όσο και στην Ισπανία τα δημόσια δίκτυα έχουν εξέλθει από τη διαφημιστική αγορά, κάτι που δεν ισχύει στην περίπτωση της ΕΡΤ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: