mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2010

Δεν είμαστε ΟΣΕ, η απάντηση της ΕΡΤ

➢ Δεν είμαστε ΟΣΕ, λέει η ΕΡΤ στον ξαφνικό πόλεμο που δέχεται

Στο επίκεντρο μιας σοβαρής διαμάχης με άγνωστη κατάληξη και πολλά απρόοπτα παρασκηνιακά γεγονότα, βρέθηκε αιφνιδιαστικά η ΕΡΤ. Την ημέρα που έφθασε στο ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής η είδηση ότι, επιτέλους ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου υπέγραψε το χαρτί της απόφασης για τις προκηρύξεις των συμβασιούχων εργασίας στην ΕΡΤ, κυκλοφόρησε η πληροφορία ότι στελέχη της Τρόϊκας στην Αθήνα ζήτησαν και έλαβαν τα οικονομικά στοιχεία της κρατικής τηλεόρασης. Η πληροφορία ήταν πολύ συγκεκριμένη και μιλούσε για κατάθεση πρότασης εξυγίανσης της εταιρείας. Τρεις ώρες μετά ξεκίνησε ο δημόσιος πόλεμος για την ΕΡΤ με τον ΣΚΑΙ να αναλαμβάνει τον ηγετικό ρόλο στην επίθεση ενάντια στην κρατική τηλεόραση.
Σημειώνουμε δυο γεγονότα με σημασία. Η διοίκηση της ΕΡΤ δήλωνε πως δεν γνώριζε απολύτως τίποτε για την παρέμβαση της Τρόϊκας, αντιθέτως μόλις είχε λάβει διαβεβαιώσεις από τους κυβερνητικούς ότι έχει το πράσινο φώς να προχωρήσει στην προκήρυξη των συμβασιούχων. Το δεύτερο γεγονός σχετίζεται με τις επιθετικές πρωτοβουλίες της κρατικής τηλεόρασης στην απόκτηση αθλητικών δικαιωμάτων. Ενδιαφέρεται και για τον Ολυμπιακό την επόμενη χρονιά και για τη Super Leauge ώστε να μετάσχει στην κεντρική τηλεοπτική διαχείριση και για το Champions Leauge της 3ετίας 2012-2015.
Είναι φανερό πως η ΕΡΤ βρίσκεται στο μέσον σκληρών πιέσεων που σχετίζονται με τα συμφέροντα εντός και εκτός ραδιομεγάρου. Αυτό αφήνουν να εννοηθεί και υψηλόβαθμα στελέχη της κρατικής τηλεόρασης που επιμένουν πως η ΕΡΤ «χάρισε» στο υπουργείο Οικονομικών την κρατική επιχορήγηση στο ποσό του 1,3 εκατ. ευρώ υπέρ της για το 2010 και μείωσε ήδη κατά 40 εκατομμύρια το κόστος λειτουργίας της εταιρείας. «Δεν μας χρηματοδοτεί ο κρατικός προϋπολογισμός, δεν είμαστε ΟΣΕ», λέει η διοίκηση και αντιγυρίζει το επιχείρημα λέγοντας πως όσο πληρώνουν οι πολίτες για τη λειτουργία της κρατικής τηλεόρασης τόσο η ΕΡΤ πρέπει να τους προσφέρει ανταγωνιστικό, ποιοτικό πρόγραμμα. Μένει να δούμε αν το επιχείρημα αυτό θα πείσει τους Τροϊκανούς που πήραν τα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας από το υπουργείο.
Την περασμένη εβδομάδα στο μεταξύ ψηφίστηκε και στο σύνολο του ο νόμος του υπουργείου Πολιτισμού με ρυθμίσεις για την ΕΡΤ και τον ΕΟΤ. Εντός δυο μηνών θα πρέπει να διορισθεί ο νέος διευθύνων σύμβουλος, ο πρόεδρος, ο αντιπρόεδρος και τα μέλη του ΔΣ με θητεία ως το 2012.
➢ Δυο οι προκηρύξεις για τους συμβασιούχους

Η δημοσίευση της Πράξης υπουργικού συμβουλίου στην Εφημερίδα της κυβέρνησης θα είναι το πράσινο φώς για τη δημοσίευση της προκήρυξης για τους συμβασιούχους από την ΕΡΤ. Σημειώνεται ότι ενώ η έγκριση αφορά στον αριθμό 700 συμβασιούχων με ετήσιο κόστος 26 εκατ. ευρώ η ΕΡΤ θα κάνει προκήρυξη για περίπου 460 συμβασιούχους, μεταξύ αυτών 145 δημοσιογράφους. Όπως σχεδιάζει η ΕΡΤ ως και τις 10 Οκτωβρίου πρέπει να έχει λήξει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων και μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές να γίνουν οι προσλήψεις των συμβασιούχων. Υπάρχει πάντως και η λύση των συμβάσεων Π.Ε.Θ. που υποθετικά θα καταργούσε η κρατική τηλεόραση. Σύμφωνα με πληροφορίες προβάλλεται ως λύση εξόδου η προώθηση υπογραφής για περίπου 40 άτομα με σύμβαση Προσωπικού Ειδικών Θέσεων.
(αναδημοσίευση από Παρασκευή και 13, 17 Σεπτεμβρίου)

Δεν υπάρχουν σχόλια: