mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013

Η "κατάργηση" των tv αδειών άλλαξε άρθρο και ...υπουργείο

Κατατέθηκε στη Βουλή το περίφημο πολυνομοσχέδιο με τη διάταξη η οποία καταργεί ουσιαστικά τη χορήγηση των τηλεοπτικών αδειών. Από άρθρο 43 στο σχέδιο πολυνομοσχεδίου που είχε παρουσιαστεί από το υπουργείο Τουρισμού, γίνεται άρθρο 18 του νομοχεδίου από το υπουργείο Υγείας!
Η ουσία δεν αλλάζει. Ορίζεται πως: Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας χορήγησης δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής σύμφωνα με το άρθρο 23 του ν. 4070/2012 (  ́ 82), οι τηλεοπτικοί σταθμοί που λειτουργούν νομίμως σύμφωνα με τις παραγράφους 1 και 2 του άρθρου 8 του ν. 4038/2012 (  ́ 14), εφόσον εξέπεμπαν τηλεοπτικό πρόγραμμα την 31.08.2013, συμβάλλονται με νομίμως αδειοδοτημένο πάροχο δικτύου για την ψηφιακή εκπομπή του προγράμματός τους. Η ψηφιακή εκπομπή του προγράμματός τους υπόκειται στους όρους και τις προϋποθέσεις της παραγράφου 13 του άρθρου 6 του ν. 3592/2007.
Δηλαδή:
Οι προσωρινά νόμιμοι τηλεοπτικοί σταθμοί που εκπέμπουν χωρίς άδειες επί 23 χρόνια, μπορούν να υπογράφουν "νόμιμα" σύμβαση με τους παρόχους δικτύου που θα "αγοράσουν" τις ψηφιακές συχνότητες. (Για να γίνει κατανοητό αυτό δέστε και εδώ).
Η μόνη προϋπόθεση που θέτει το νομοσχέδιο είναι να εκπέμπουν την 31η Αυγούστου, χωρίς άλλη διευκρίνιση.

Δηλαδή ακόμη και κανάλια που είχαν λάβει "προσωρινά" για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα άδεια από το ΕΣΡ για ψηφιακή εκπομπή, αποκτούν δικαίωμα νόμιμης ψηφιακής λειτουργίας.
Στην ειδική έκθεση δε, αιτιολογούν την "κατάργηση" των αδειών με επίκληση των μνημονιακών δεσμεύσεων. Γράφουν: "Οι διατάξεις αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο της υλοποίησης των μνημονιακών υποχρεώσεων της χώρας αναφορικά με την απελευθέρωση του ψηφιακού μερίσματος".
Το πιο συγκλονιστικό όμως για την αθώωση της τηλεοπτικής διαπλοκής είναι ότι η νομιμότητα που προσφέρει το κράτος στην τηλεοπτική διαπλοκή υπόκειται μόνο στις προϋποθέσεις της παραγράφου 13 του άρθρου 6 του ν. 3592/2007. Το εν λόγω άρθρο ορίζει μόνο τους όρους για το τηλεοπτικό πρόγραμμα! Τίποτε άλλο. Ούτε για το κόστος συχνοτήτων, ούτε για τους όρους ιδιοκτησίας....

Δεν υπάρχουν σχόλια: