mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013

"Εθνικό" τηλεοπτικό δίκτυο από τους ιδιώτες καναλάρχες στην ψηφιακή τηλεόραση

Η DIGEA ως... "εθνικός ψηφιακός πάροχος"
Γράγει η Αγγέλη Νταρζάνου στην Αυγή της Κυριακής

Στο περιθώριο η ΔΤ, ανίκανη να επιτελέσει τον ρόλο της
Χωρίς τη δυνατότητα για δικές της, αυτόνομες επενδύσεις στην ψηφιακή τηλεόραση, η ΔΤ ή ΝΕΡΙΤ μπαίνει στον ψηφιακό κόσμο, άμεσα εξαρτώμενη από τη συνεργασία με άλλους «ψηφιακούς παρόχους», όπως η DΙGEΑ των μεγάλων καναλιών, αφού με ίδια μέσα -όμως πρωτοπόρος άλλοτε, ως ΕΡΤ- σήμερα δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες περαιτέρω ψηφιοποίησης του δικτύου της.
Χωρίς δικό της προϋπολογισμό και χωρίς έσοδα -παρά μόνο απευθείας από τον κρατικό προϋπολογισμό, με κονδύλια που "γράφονται" απευθείας στο δημόσιο έλλειμμα- η δημόσια τηλεόραση, ΔΤ ή ΝΕΡΙΤ, δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις αναγκαίες επενδύσεις που οφείλει να πραγματοποιήσει ως «πάροχος δικτύου», όπως προβλέπει ο νόμος, παρά μόνο συνεργαζόμενη ή εκχωρώντας μέρος των λειτουργιών της σε άλλους φορείς - με το αζημίωτο. Η DIGEA αναμένεται να εκδηλώσει προθυμία να "εξυπηρετήσει" τη ΔΤ ή ΝΕΡΙΤ, πολύ περισσότερο που και η ίδια δεν διαθέτει τα αναγκαία κεφάλαια και μια τονωτική ένεση με δημόσιο χρήμα θα ήταν πραγματικά μάννα εξ ουρανού.

Ο διαγωνισμός για τους «παρόχους δικτύου» αναμένεται να προκηρυχθεί σύντομα, ίσως και εντός του Οκτωβρίου, καθώς το θεσμικό πλαίσιο είναι έτοιμο (ψηφιακός χάρτης, υπουργικές αποφάσεις κ.λπ.), ενώ παράλληλα η κυβέρνηση φρόντισε ώστε η ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων), παρ' ότι ανεξάρτητη αρχή, να μην ορίζεται πλέον από τη Βουλή, αλλά από την ίδια την κυβέρνηση. Άμεσα αναμένεται να ψηφιστεί και η ρύθμιση που δίνει τη δυνατότητα στους τηλεοπτικούς σταθμούς να συνάπτουν συμβάσεις με παρόχους δικτύου με μια μοναδική προϋπόθεση: να εξέπεμπαν νόμιμα την 31η.07.2013. Αυτό σημαίνει ότι η διαδικασία νόμιμης αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών για ακόμη μια φορά σε είκοσι χρόνια παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες. Το λουκέτο στην ΕΡΤ καθυστέρησε την κήρυξη του διαγωνισμού, που επρόκειτο να γίνει στις 30 Ιουνίου 2013, όμως, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της ΕΕΤΤ και του υπ. Μεταφορών, ο ψηφιακός «πάροχος δικτύου» θα πρέπει να έχει αναδειχθεί ώς τον Ιανουάριο. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία:

* Προς δημοπράτηση θα εκχωρηθούν συνολικά 8 δίαυλοι, με χωρητικότητα ο καθένας είτε 6 κανάλια standard definition, είτε 2 standard συν 1 high definition.

* Στη ΔΤ ή ΝΕΡΙΤ, που είναι εκ του νόμου «πάροχος δικτύου», θα εκχωρηθούν 2 από τους οκτώ διαύλους. Θα μεταδίδονται τα προγράμματα της ΔΤ, όσα είναι αυτά, το κανάλι της Βουλής και όσα ξένα προγράμματα αποφασίσει η κυβέρνηση (BBC, TV5, DW) - άγνωστη παραμένει η τύχη του Euronews.

* Οι 4 δίαυλοι θα εκχωρηθούν για τη μετάδοση των καναλιών εθνικής εμβέλειας: MEGA, ANT-1, ALPHA, STAR, ΣΚΑΪ, Mακεδονία TV, ενδεχομένως E Channel.

* Οι 2 τελευταίοι δίαυλοι θα εκχωρηθούν για τη μετάδοση καναλιών περιφερειακής εμβέλειας, που θα εναλάσσονται ανά περιφέρεια.

Στον διαγωνισμό για την ανάδειξη παρόχων δικτύου αναμένεται να λάβει μέρος η DIGEA, η οποία ως ήδη λειτουργών πάροχος δικτύου παρέχει υπηρεσίες στα εθνικής εμβέλειας κανάλια -άλλωστε, τα κανάλια αποτελούν μετόχους της DIGEA- αλλά και σε περιφερειακά κανάλια. Με τη διάλυση που επεβλήθη στη ΔΤ - ΝΕΡΙΤ, δεν αποκλείεται να κληθεί να αναλάβει υπηρεσίες «παρόχου δικτύου» και για λογαριασμό της δημόσιας τηλεόρασης. Να γίνει, με άλλα λόγια, ο «εθνικός ψηφιακός πάροχος».

Στον διαγωνισμό δεν αποκλείεται να δηλώσουν συμμετοχή επίσης ο ΟΤΕ ή η NOVA. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΕΕΤΤ εισηγείται στο υπ. Μεταφορών τιμή εκκίνησης για την ψηφιακή μετάδοση των καναλιών πανελλαδικής εμβέλειας τα 16,4 εκ. ευρώ.

Την ίδια ώρα η ΔΤ ή ΝΕΡΙΤ οφείλει να αγοράσει και να στήσει περί τους 300 ψηφιακούς πομπούς σε 156 σημεία εκπομπής, συνολικού κόσους γύρω στα 15 εκ. ευρώ. Ως ΕΡΤ καθυστέρησε τον διαγωνισμό για την προμήθειά τους και στις σημερινές συνθήκες το πιο πιθανό είναι να επιβαρύνουν το δημόσιο ταμείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: