mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

Για το γινάτι του Μαξίμου το δημόσιο μπαίνει μέσα 290 εκατ. από τη Δ.Τ

290 εκατομμύρια ευρώ η ζημιά για το Ελληνικό Δημόσιο από την ΔΤ

Της Αγγέλας Νταρζάνου στην "Αυγή της Κυριακής"

Σκηνικό βίαιης εκκένωσης του Ραδιομεγάρου της ΕΡΤ στήνει η κυβέρνηση, την ίδια ώρα που το εκτρωματικό μόρφωμα της ΔΤ παραπαίει σε μια αβάσταχτη ανοργανωσιά και ξοδεύει όλο και περισσότερα από τα κρατικά ταμεία, επιβαρύνοντας τον προϋπολογισμό.

Η κυβέρνηση

Σύμφωνα με τον κ. Καψή το κόστος της ΔΤ θα φτάσει τα 125 εκατ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με τους εργαζόμενους της ΕΡΤ μπορεί να αγγίξει και τα 300 εκατ. ευρώ. Για πόσο διάστημα; Στην κυβέρνηση υπολογίζουν συνολικά ένα 10μηνο, περίπου ώς τον ερχόμενο Μάιο, όσο χρειάζεται, λένε, για να λειτουργήσει η ΝΕΡΙΤ, ο νέος ραδιοτηλεοπτικός φορέας.

Ήδη, με δύο διαδοχικές αποφάσεις του ειδικού διαχειριστή Γκίκα Μάναλη, στα τέλη Ιουλίου και αρχές Αυγούστου, από τα κρατικά ταμεία διατέθηκαν 3,2 εκατ. ευρώ και άλλα 6,5 εκατ. ευρώ, σύνολο 9,7 εκατ. Ευρώ, για την πρόσληψη προσωπικού με δίμηνες συμβάσεις, «για την κάλυψη κατεπειγουσών αναγκών του Δημοσίου». Το ποσό εξασφαλίζει τη μισθοδοσία 580 ατόμων που απασχολεί η ΔΤ ήδη, για διάστημα 10 μηνών.

Οι υπόλοιποι 1.200 επιτυχόντες, αλλά αναμένοντες ακόμα, φαίνεται ότι θα περιμένουν για πολύ, αν όχι για πάντα: ο Π. Καψής επιρρίπτει την ευθύνη για τη μη πρόσληψή τους στους εργαζόμενους της ΕΡΤ που παραμένουν στο Ραδιομέγαρο. Όπως είπε με επίσημη δήλωσή του «μερίδα των εργαζομένων συνέχισε την κατάληψη, τόσο στο κτήριο του Ραδιομεγάρου όσο και σε άλλες εγκαταστάσεις σε όλη τη χώρα, εμποδίζοντας με αυτό τον τρόπο και την πρόσληψη περίπου 1.200 συναδέλφων τους στη Δημόσια Τηλεόραση». Για να το κάνει πιο σαφές συνέχισε: «Οι προσλήψεις αυτές κινδυνεύουν να μην πραγματοποιηθούν, καθώς ήδη η ΝΕΡΙΤ ετοιμάζεται να ξεκινήσει τις διαδικασίες για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού».

Σε αυτά, πρέπει να προστεθούν άλλα 2,3 εκατ. ευρώ, που εκταμιεύονται επιπλέον από τον κρατικό προϋπολογισμό και είναι το συνολικό κόστος, τόσο για τα δικαιώματα μετάδοσης του μπάσκετ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού (1,8 εκατ. συν ΦΠΑ), όσο και για την αμοιβή της εταιρείας Καντόρ, που θα βοηθήσει στη διαδικασία επιλογής προσωπικού στη ΔΤ, το οποίο όμως μάλλον δεν θα προσληφθεί, όπως παραδέχθηκε την Παρασκευή ο κ. Καψής.

Τα έξοδα αφορούν ένα κανάλι μεριδίου αγοράς 4%, τη ΔΤ, επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό και αυξάνουν το έλλειμμα, όταν είναι γνωστό ότι η ΕΡΤ τα τελευταία χρόνια τροφοδοτούσε το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά Ταμεία, μέσω φόρων, ΦΠΑ και εισφορών, με κονδύλια άνω των 80 εκατ. ευρώ το χρόνο. Και εάν σε αυτά προστεθούν και τα 75 εκατ. ευρώ το χρόνο υπέρ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, το ποσό αγγίζει τα 160εκατ. ευρώ τον χρόνο που λείπουν από τα δημόσια ταμεία - ήδη στα δημοσιογραφικά Ταμεία ΕΠΤΑΠ- ΜΜΕ και ΕΔΟΕΑΠ η απώλεια είναι αισθητή.
Η κυβέρνηση αποφάσισε όμως, αντί να λαμβάνει 160 εκατ. τον χρόνο, να επιβαρύνεται με 125, το λιγότερο, πράγμα που ανεβάζει τη συνολική ζημιά για το Δημόσιο σε 285 εκατ. ευρώ ετησίως...

Προς βίαιη εκκένωση

Έτσι η κυβέρνηση, ενώ τα έχει κάνει μαντάρα, αυτό που φαίνεται να την απασχολεί είναι οι «καταληψίες» στην ΕΡΤ. Ο Παντελής Καψής, με σειρά δηλώσεών του την περασμένη εβδομάδα, επιχειρεί να δημιουργήσει κλίμα αντίδρασης απέναντι στους εργαζόμενους της ΕΡΤ καλεί μάλιστα τον εισαγγελέα να παρέμβει. Όμως, σύμφωνα με νομικούς κύκλους, η εκκένωση του κτιρίου της Αγίας Παρασκευής, όπως και οποιουδήποτε δημόσιου κτηρίου μπορεί να γίνει από τον αρμόδιο υπουργό - εν προκειμένω τον Γ. Στουρνάρα: είτε δίνοντας εντολή να μπει η αστυνομία είτε μετά από μήνυση που θα καταθέσει. Παράλληλα, κάνει λόγο για δολιοφθορές στις εγκαταστάσεις της ΕΡΤ -οι οποίες έγιναν από ιδιώτες τεχνικούς και έχουν καταγγελθεί από τους εργαζόμενους της ΕΡΤ- και για τον κίνδυνο να μην καλυφθεί όπως πρέπει η ελληνική προεδρία στην Ε.Ε. - πράγμα που δεν πέρασε από κανενός το μυαλό όταν έκλειναν την ΕΡΤ.

Λάδι στη φωτιά έριξε και η παρέμβαση 32 βουλευτών της Ν.Δ. στη γραμμή της κυβέρνησης για «μηδενική ανοχή στην παραβατικότητα», οι οποίοι καλούν τον Π. Καψή να αναλάβει δράση στο Ραδιομέγαρο διότι «το καθεστώς ανομίας στην πρώην ΕΡΤ δεν είναι δυνατόν να γίνεται αποδεκτό». Και τον ρωτούν «σε τι μέτρα προτίθεται να προβεί και τι πρωτοβουλίες θα αναλάβει, ώστε να ξεπερασθεί το αδιέξοδο και να επανέλθει η νομιμότητα στη δημόσια ραδιοφωνία και τηλεόραση».

Το θέμα όμως είναι ότι ο μεγαλύτερος παραβάτης της νομιμότητας είναι η ίδια η κυβέρνηση, η οποία λειτουργεί τη ΔΤ και ξοδεύει για τη ΔΤ σε... κενό αέρος. Διότι η ΔΤ λειτουργεί στον αέρα, χωρίς να έχει συσταθεί ακόμη νομικό πρόσωπο, χωρίς ΑΦΜ, χωρίς Κανονισμό προσωπικού, χωρίς Κανονισμό λειτουργίας...

Δεν υπάρχουν σχόλια: