mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Τρίτη 11 Ιουνίου 2013

Το ναυάγιο του success story Σαμαρά «έφαγε» την ΕΡΤ

Από το koutipandoras
Τα μεσάνυχτα της 11ης Ιουνίου 2013 η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά κατεβάζει τον πομπό της κρατικής ραδιοτηλεόρασης, βάζοντας λουκέτο στην ΕΡΤ μετά από 47 χρόνια συνεχούς λειτουργίας, ακόμη και επί δικτατορίας. Ο αρμόδιος υφυπουργός ΜΜΕ, δημοσιογράφος και εποπτεύων της ΔΕΚΟ ΕΡΤ, Σίμος Κεδίκογλου ανακοίνωσε την «τολμηρή» απόφαση του λουκέτου, προκαλώντας σεισμό αντιδράσεων και ενδοκυβερνητική κρίση.
Η δραματική απόφαση λουκέτου της ΕΡΤ έως και σήμερα το πρωί ήταν ένα από τα ανοιχτά σενάρια στην επιχείρηση αναζήτησης των 2.900 απολύσεων που θα προσφέρονταν στην τρόϊκα. Ως επικρατέστερο εμφανίζονταν το σενάριο της ριζικής αναδιάρθρωσης. Όμως το ναυάγιο της πώλησης της ΔΕΠΑ λειτούργησε ως σταγόνα που ξεχείλησε το ποτήρι στην πλήρη αποτυχία του success story του Αντώνη Σαμαρά. Η τρόϊκα κατά πληροφορίες, πίεζε πιεστικά την κυβέρνηση να παρουσιάσει κάποιο έργο, κάποια δράση. Και οι ιθύνοντες του Μαξίμου βρήκαν στην ΕΡΤ το εύκολο θύμα. Το λουκέτο που θα φέρει τους 2.900 υπαλλήλους στη λαιμητόμο των τροϊκανών άμεσα. ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ διαφώνησαν, αλλά ο Αντώνης Σαμαράς με τη στήριξη της «Χρυσής Αυγής» (!) ήταν ανένδοτος.

Οι χαρακτηρισμοί του Σ. Κεδίκογλου για την ΕΡΤ ότι είναι η εταιρεία μνημείο αδιαφάνειας χαρακτηρίστηκε «φαιδρή» αφού ως αρμόδιος υπουργός πρωτοστάτησε στο διορισμό δεκάδων «ημετέρων» από την εκλογική του περιφέρεια στην Εύβοια. Ο υπουργός μίλησε για «έξι λογιστήρια» που εδώ και 8 χρόνια δεν επικοινωνούν μεταξύ τους. Όταν αυτή και η προηγούμενη κυβέρνηση έκοψαν οποιαδήποτε προσπάθεια εκσυγχρονισμού των οικονομικών υπηρεσιών για να επικρατεί εσκεμμένα χαοτική κατάσταση στον έλεγχο των στοιχείων. Μίλησε για αναθέσεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ σε εξωτερικούς παραγωγούς, όταν αυτή η κυβέρνηση σταμάτησε σχεδόν όλες τις εσωτερικές παραγωγές και μοίραζε εκπομπές σε όσους δήλωναν υπακοή στο μέγαρο Μάξιμου.

Η ΕΡΤ μετά τις εκλογές του 2009, επί κυβέρνησης Παπανδρέου εφάρμοσε την πρώτη παρέμβαση εκσυγχρονισμού. Το 2010 απολύθηκαν 1.100 συμβασιούχοι. Η εταιρεία μετατράπηκε σε ΔΕΚΟ υπό την άμεση εποπτεία του υπουργείου Οικονομικών. Κόπηκε σχεδόν όλο το τηλεοπτικό πρόγραμμα, έγιναν μειώσεις μισθών στο προσωπικό, κόπηκαν υπερωρίες και νυχτερινά. Το 2010 η ΔΕΚΟ ΕΡΤ παρουσίασε κέρδη ύψους 15 και πλέον εκατομμυρίων ευρώ, ενώ μείωσε δραστικά τα σωρευμένα χρέη της. Το 2012 η κυβέρνηση υφάρπαξε το 25% του ανταποδοτικού τέλους, 75 εκατ. ευρώ δηλαδή, από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ τα οποία έδωσε στον χρεοκοπημένο ΛΑΓΗΕ της πράσινης ενέργειας. Στις αρχές του 2013, το υπουργείο Οικονομικών απαίτησε από την ΕΡΤ να εμφανίσει κέρδη 25 εκατ. ευρώ ως συμμετοχή της στη μαύρη τρύπα των ΔΕΚΟ, ύψους 2,5 δισ. ευρώ. Πράγματι ο προϋπολογισμός για το 2013, εμφανίζει κέρδη 25 εκατ. ευρώ. Άλλα 30 εκατ. ευρώ υπολογίζονται ως φόρος για το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Όλα αυτά είχαν ισχύ ως το μεσημέρι. Η απαίτηση της τρόικας να ρεύσει αίμα απολύσεων στο δημόσιο τομέα μέχρι το τέλος της εβδομάδας, έριξε τον κύβο. Η ΕΡΤ θα βάλει λουκέτο και η Ελλάδα γίνεται η πρώτη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση όπου θα κλείσει ένα δημόσιο Μέσο Μαζικής Ενημέρωσης. Θυμίζουμε πως κρατικός ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός έκλεισε μόνο στην Αργεντινή μετά την είσοδο του ΔΝΤ στη χώρα ενώ στην Ουγγαρία επιχειρήθηκε να κλείσει η κρατική ραδιοτηλεόραση χωρίς αποτέλεσμα. Κι αυτό γιατί παρενέβη η Ένωση δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών οργανισμών, η EBU. Στην Πορτογαλία μπήκε κατά απαίτηση των τροϊκανών, λουκέτο σε ένα από τους δυο κρατικούς τηλεοπτικούς σταθμούς, οδηγώντας σε παραίτηση τη διοίκηση.

Ο Σ. Κεδίκογλου δήλωσε πως σύντομα θα ανοίξει ένα κρατικό κανάλι με λιγότερο προσωπικό ενώ θα μειωθεί και το ανταποδοτικό τέλος. Δηλαδή οι πολίτες θα συνεχίσουν να πληρώνουν στη ΔΕΗ για ένα νέο κυβερνητικό προπαγανδιστικό μηχανισμό ενημέρωσης στα πρότυπα των χουντικών κυβερνήσεων ανά τον κόσμο, που δεν θα έχει να επιτελέσει κάποιο ρόλο δημοσίου συμφέροντος, πέρα από το να πληρώνει τους διορισμένους από το Μαξίμου υπαλλήλους και να μεταδίδει τις κυβερνητικές ανακοινώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: