mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Τρίτη 4 Ιουνίου 2013

ΕΡΤ: Σάλος για τον προαναγγελθέντα «θάνατο»

(Από το Ποντίκι-media)

Ο δρόμος για την προαποφασισμένη συρρίκνωση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης άνοιξε. Το σενάριο του «ξαφνικού θανάτου», δηλαδή να μπει «λουκέτο» στην εταιρεία της ΕΡΤ, να απολυθούν οι 2.900 εργαζόμενοι και να ανοίξει μια μικρότερη κρατική τηλεόραση, δεν ακούγεται για πρώτη φορά. Αυτή τη φορά όμως βρίσκεται στον πρόλογο των προτεινόμενων λύσεων για τις ΔΕΚΟ που πρέπει να παρουσιάσουν αριθμό απολυμένων στο γραφείο του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.
Στο ραδιομέγαρο επικρατεί αναβρασμός μετά το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της «Real» την περασμένη Κυριακή, που αποκάλυπτε πως το «λουκέτο» στην ΕΡΤ συζητήθηκε σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών ήδη από τον περασμένο Απρίλιο. Οι απόπειρες μεγαλοδημοσιογράφων, προσκείμενων σε Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, που όλο το προηγούμενο διάστημα διαμαρτύρονταν για όσους κατήγγειλαν την επιχείρηση συρρίκνωσης της δημόσιας τηλεόρασης και τάσσονταν κατά των απεργιακών κινητοποιήσεων έβγαλαν λαβράκι.
Το σενάριο όχι μόνο είναι υπαρκτό, αλλά συζητείται ήδη στα μεσαία στελέχη του υπουργείου Οικονομικών. Το «ξαφνικό λουκέτο» λύνει, όπως λέγεται, τα χέρια του κυβερνητικού επιτελείου σε περίπτωση που δεν τους βγουν οι απαιτούμενοι αριθμοί απολύσεων από τον δημόσιο τομέα. 
Οι 2.500 απολύσεις για τις οποίες εγγράφως δεσμεύτηκε η συγκυβέρνηση για το φθινόπωρο. Το επιβεβαίωσε επίσης, έμμεσα, ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος στην εκπομπή της Έλλης Στάη. «Δεν έχουμε συζητήσει για την ΕΡΤ και δεν υπάρχει περίπτωση η Ελλάδα να πάψει να έχει δημόσιο φορέα τηλεόρασης», είπε αρχικά, αναφέροντας πως δεν είναι έτσι όπως τα έγραψε η «Real». Θέμα όμως για την ΕΡΤ υπάρχει αφού, όπως υποστήριξε, πρέπει να εμφανιστεί ένα σχέδιο στους πολιτικούς αρχηγούς από τους αρμόδιους υπουργούς.
Άρα η ΕΡΤ «ξάπλωσε» ήδη στο κρεβάτι του… μνημονιακού Προκρούστη, όπως ακριβώς συνέβη στην Αργεντινή μετά την είσοδο του ΔΝΤ, στην Ουγγαρία και την Πορτογαλία, όπου ήδη παραιτήθηκε η διοίκηση της πορτογαλικής κρατικής τηλεόρασης και κλείνει ένα από τα κανάλια της. Το αν θα προχωρήσει το σενάριο του «ξαφνικού θανάτου» ή της άμεσης συρρίκνωσης, θα κριθεί τόσο από τις αντιδράσεις των πολιτικών κομμάτων όσο και από τους αριθμούς δημοσίων υπαλλήλων που θα συγκεντρώσει το υπουργείο Οικονομικών προς άμεση απόλυση. Η περίπτωση της ΕΡΤ, όπως έλεγαν στελέχη του, είναι εύκολη επειδή έχει μόνο έναν μέτοχο, το υπουργείο Οικονομικών, και έτσι οι διαδικασίες «λουκέτου» είναι απλές!
Οι εργαζόμενοι από τη δική τους πλευρά ετοιμάζονται για «πόλεμο». Οι κινητοποιήσεις τους για την αποπληρωμή δεδουλευμένων, την πρόσληψη των απολυμένων συμβασιούχων, την αναβάθμιση του δημόσιου χαρακτήρα της ΕΡΤ, έχουν υποχωρήσει μπροστά στον νέο κίνδυνο. Όπως αποφασίστηκε στη γενική συνέλευση των δημοσιογράφων, θα επιδιωχθεί κλιμάκωση των δράσεών τους με στόχο τη δημιουργία κοινού μετώπου με τους άλλους εργαζόμενους της ΕΡΤ αλλά και την κοινωνία. Για αυτό και προετοιμάζουν την «Ημέρα της ΕΡΤ». Αξιοσημείωτη είναι η στάση της ΠΟΣΠΕΡΤ, η οποία αντέδρασε στο σενάριο του «λουκέτου» της κρατικής τηλεόρασης με βαρύ κατηγορητήριο μόνο κατά όσων μιλάνε ή ευαγγελίζονται το κλείσιμο της κρατικής τηλεόρασης, όχι όμως κατά της διοίκησης ή της κυβέρνησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: