mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

H κυβερνητική παγίδα στους εργαζόμενους της ΕΡΤ στήνεται πολύ καλά...

Διαπιστώνουμε πως αρκετοί από τους "ενσωματωμένους" δημοσιογραφο-παρουσιαστές σε διαφόρων ειδών πολιτικά συστήματα Πασοκνεοδημοκρατικοδημαρικά, αίφνης εξαφανίστηκαν από το ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής. Πήραν φαίνεται το μήνυμα πως ο νέος υπουργός Παντελής Καψής θα τη δώσει τη λύση στο περίφημο "μεταβατικό καθεστώς". Δεν ακούνε τον Γιάννη Στουρνάρα που δηλώνει στη Βουλή πως θα δοθούν οι αποζημιώσεις τους, άρα η κυβέρνηση τους θεωρεί ήδη απολυμένους από την ΕΡΤ και δεν κάνει πίσω από αυτό. 
Θα δοθούν όμως οι αποζημιώσεις; Να ένα πολύ καλό ερώτημα, γιατί αλλιώς τι νόημα έχουν οι προτροπές "μην ασχολείστε με τη ζημιά στα δημόσια έσοδα"!. Εμ, βέβαια για 250 ψωροεκατομμύρια ευρώ θα δείξουμε ενδιαφέρον; 
Στο εύλογο ερώτημα περί αποζημιώσεων και απολύσεων ρίχνει φως το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Τζώρτζη Ρούσου στην "Εφημερίδα των Συντακτών" το οποίο αναδημοσιεύουμε. Μη πουν μετά οι εξαφανισμένοι πως δεν προειδοποιήθηκαν... 

Κίνδυνος να χάσουν την αγωγή για την απόλυσή τους αλλά και το συνολικό ποσό της αποζημίωσης

Του Τζώρτζη Ρούσσου

από την Εφημερίδα των συντακτών

Με τη μακιαβελική λογική «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα» φαίνεται ότι η κινείται η κυβέρνηση των Σαμαρά-Βενιζέλου και, προκειμένου να εξέλθει του «μαύρου» ατοπήματός της στην ΕΡΤ, στήνει παγίδες στους εγκλωβισμένους εργαζόμενους, τους οποίους «σκότωσε» σε μία νύχτα… Ετσι «πουλά» ελπίδα στους 2.000 δυνάμει νεοπροσλαμβανόμενους στο μεταβατικό σχήμα, αφήνοντας να αιωρείται -χωρίς να το διαψεύδει- το σενάριο ότι θα προσληφθούν με τρίμηνες συμβάσεις ορισμένου χρόνου και θα λαμβάνουν τις αποδοχές που είχαν πριν από το «μαύρο»… Η αλήθεια βέβαια φαίνεται να απέχει αφού, όπως όλα δείχνουν και σύμφωνα με πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, οι εργαζόμενοι που θα συμμετάσχουν με τρίμηνες συμβάσεις ορισμένου χρόνου θα λάβουν αμοιβή ίση με τον κατώτατο μισθό του ιδιωτικού τομέα (δηλαδή 586 ευρώ) προσαυξημένο μόνο με τις… παγωμένες τριετίες!
Ομως η μεγάλη παγίδα αφορά τις απολύσεις όλων των εργαζομένων στην ΕΡΤ Α.Ε. Είναι δεδομένο και δεν χωρά ουδεμία αμφισβήτηση ότι οι καταγγελίες των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων στην ΕΡΤ εντάσσονται στη νομοθεσία που διέπει τις απολύσεις του ιδιωτικού τομέα. 
Ετσι, ορίζεται ότι για να είναι έγκυρη η καταγγελία της σύμβασης εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου θα πρέπει να γίνει εγγράφως, θα πρέπει να αναγράφει και ακολούθως να καταβληθεί η οφειλόμενη αποζημίωση σε δόσεις. Αν δεν υπάρχει έγγραφο και δεν καταβληθεί η αποζημίωση, τότε είναι άκυρη η σύμβαση και ο εργαζόμενος έχει την ευχέρεια είτε να θεωρήσει άκυρη την καταγγελία είτε να παραιτηθεί ρητά (με έγγραφη δήλωση δηλαδή) ή σιωπηρά (αφήνοντας να παρέλθουν οι ημερομηνίες για την άσκηση αγωγής) από το σχετικό δικαίωμα.
Ομως τι έκανε η κυβέρνηση; Κατ’ αρχάς αρνείται να αποστείλει καταγγελία σύμβασης εργασίας, με τους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες να θεωρούν έγγραφο τη δημοσίευση στο ΦΕΚ της Κοινής Υπουργικής Απόφασης! Από την άλλη, με εντολή του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα καταθέτει χρήματα στους λογαριασμούς των απολυθέντων εργαζομένων, χωρίς όμως να τους έχει ενημερώσει για το τι αντιπροσωπεύουν αυτά τα χρήματα σε σχέση με την αποζημίωση απόλυσης.
Οπότε όσοι λάβουν τα χρήματα από τους λογαριασμούς τους ενδέχεται να απορριφθούν οι αγωγές τους με το πρόσχημα ότι δήθεν αποδέχτηκαν (αφού δεν δήλωσαν κάτι άλλο) την απόλυση με την ανάληψη των χρημάτων. Βέβαια θα πρέπει να σημειωθεί ότι ήδη από το 2008 ο Αρειος Πάγος έχει κρίνει και ακολούθως αποτελεί πάγια νομολογία ότι «το γεγονός ότι ο μισθωτός εισέπραξε την αποζημίωση απολύσεως, ακόμα και χωρίς ρητή επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματός του, δεν συνιστά και παραίτηση από το δικαίωμα αξίωσης μισθών υπερημερίας λόγω άκυρης απόλυσης».
Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι πριν από το 2008 τα δικαστήρια είχαν διαφορετική αντιμετώπιση του ζητήματος, αφού θεωρούσαν ότι αν δεν αναγραφόταν ρητά ότι θεωρεί ο εργαζόμενος άκυρη την απόλυσή του, τότε θεωρούνταν ότι αποδεχόταν την καταγγελία της σύμβασης εργασίας και έτσι απορριπτόταν η αγωγή του. Βέβαια τίποτε δεν εμποδίζει τον Αρειο Πάγο προς εξυπηρέτηση των… κυβερνητικών αναγκών να εκδώσει γνωμοδότηση, όπως έκανε κάποτε ο Ρωμύλος Κεδίκογλου, για να κόψει τον δρόμο προς την επαναπρόσληψη ακύρως απολυμένων μέσω προσωρινών διαταγών…
Ετσι, για να μην υπάρξει ουδεμία τέτοια προοπτική, θα πρέπει να υπάρξει αντίστοιχη ρητή δήλωση του εργαζόμενου ότι θεωρεί άκυρη την απόλυσή του.
Καλό θα ήταν και αφού δεν έχει δώσει τη δυνατότητα η κυβέρνηση να εκφράσουν με κάποιο τρόπο την αντίθεσή τους οι εργαζόμενοι, όπως νομικοί κύκλοι συμβουλεύουν, κατά την ανάληψη των χρημάτων από τις δόσεις της αποζημίωσης απόλυσης να αναγράφεται στο έγγραφο της τράπεζας η σχετική δήλωση και βέβαια να κρατείται το έγγραφο για να χρησιμοποιηθεί στα δικαστήρια.



Δεν υπάρχουν σχόλια: