mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2012

Οι προσωρινές tv άδειες λήγουν, οι περικοπές αυξάνονται

Τηλεόραση: Δάνεια, απολύσεις και ανασφάλεια

(αναδημοσίευση από Ποντίκι-media

Στις 31 Δεκεμβρίου, λήγει για μια ακόμη φορά το καθεστώς της προσωρινής νομιμότητας των ιδιωτικών τηλεοπτικών καναλιών. Για 14η φορά η κυβέρνηση θα πρέπει να «νομιμοποιήσει» τη λειτουργία τους με τροπολογία στη Βουλή για παράταση στο καθεστώς προσωρινής νομιμότητας. Το οποίο εφευρέθηκε το 1998 και έκτοτε ανανεώνεται κάθε χρόνο από την εκάστοτε κυβέρνηση. Ουδείς φυσικά λόγος για χορήγηση των επίσημων αδειών στα κανάλια, τα οποία παραμένουν σε ομηρεία με τον κίνδυνο επιχειρηματικής κατάρρευσης να παραμονεύει στη γωνία. Τα συρρικνωμένα ιδιωτικά κανάλια ζουν με την αγωνία της αναχρηματοδότησης των δανείων των τηλεοπτικών εταιρειών, χωρίς να διαφαίνεται προς το παρόν ορατή λύση επιβίωσης.
Στο Mega μπορεί να έληξε το θρίλερ λήψης του ομολογιακού δανείου των 10 εκατ. ευρώ την περασμένη εβδομάδα, αλλά το κανάλι δεν «σώζεται». Το δάνειο στο μεγαλύτερο μέρος του θα χρησιμοποιηθεί για να καλυφθούν τα χρέη του σταθμού στις θυγατρικές εταιρείες των μετόχων Άνωση και ΑΤΑ, οι οποίες επίσης βρίσκονται στο κόκκινο, ένα βήμα πριν από το λουκέτο. Στόχος του καναλιού είναι να δοθεί το πράσινο φως για τις νέες τηλεοπτικές εκπομπές. 
Επόμενο βήμα είναι η συμφωνία των μετόχων για μια νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που θα δώσει στο κανάλι τη βεβαιότητα ότι θα συνεχίσει τη λειτουργία του και το επόμενο διάστημα. Η απαίτηση για νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου δοκιμάζει την αντοχή και συνοχή στις σχέσεις των μεγαλομετόχων του Mega, των συγκροτημάτων ΔΟΛ, Μπόμπολα και Βαρδινογιάννη, καθώς κάθε εκδοτικός επιχειρηματικός όμιλος στοχεύει στην εξυπηρέτηση και προώθηση των δικών του συμφερόντων.
Στον αντίποδα των εξελίξεων στο Mega, στον ΑΝΤ1 συνεχίζονται οι εσωτερικές αναταράξεις από την προσαρμογή του ομίλου στα νέα οικονομικά δεδομένα. Ο όμιλος έχει στρέψει τις κεραίες ανάπτυξης και επενδύσεων στην αγορά της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ενώ για τις ελληνικές εταιρείες στην Ελλάδα συνεχίζονται οι ανακατατάξεις σε λειτουργικό και οργανωτικό επίπεδο. Υπό αυτό το πρίσμα η αποχώρηση του Τζόναθαν Πρόκτερ έπειτα από 12 χρόνια από τον όμιλο του ΑΝΤ1 σηματοδοτεί τη νέα κατεύθυνση του καναλιού, το οποίο περνάει σε... ελληνική διοίκηση και διαχείριση. Ενδεικτικό είναι πως τα κενά προγράμματος, μετά τις αιματηρές περικοπές στο κανάλι, θα καλυφθούν από «ενημερωτικές» εκπομπές με την προοπτική εισροής εξειδικευμένων εσόδων από την αγορά. 
Ο κλάδος των ραδιοφώνων του ομίλου επίσης έχει ήδη αποσπαστεί ως τμήμα άλλου ομίλου στον οποίο είναι ενταγμένο το σύνολο των ραδιοφωνικών σταθμών ΑΝΤ1 στην Ευρώπη.
Σε δίνη εξελίξεων βρίσκονται ουσιαστικά και τα άλλα δυο μεγάλα ιδιωτικά κανάλια, ο Alpha και το Star, για τα οποία οι αποφάσεις θα ληφθούν τον νέο χρόνο, σε συνδυασμό με τις κινήσεις για συγχωνεύσεις και συμπράξεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: