mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2012

Με φόντο την πτώχευση του ΕΤΑΠ ΜΜΕ...

- Τα ταμεία ΜΜΕ-μετά την αποχώρηση των τριών προς ΕΟΠΥΥ- αντέχουν ως το 2016
- 20 εκατ. έλλειμμα κάθε χρόνο
-2.000 άνεργοι στο ΕΤΑΠ ΜΜΕ
-Αποθεματικά από 2 δισεκ. 500 εκατ. ευρώ
-Όλα αυτά χωρίς την κατάργηση του αγγελιόσημου

Το ρεπορτάζ από τη συνάντηση της περασμένης Πέμπτης στην Αθήνα μεταξύ των ενώσεων που μετέχουν στον ΕΔΟΕΑΠ μετά από πρόσκληση της προέδρου του ταμείου Ελένης Σπανοπούλου και ενώ γινόταν χαμός με την καταγγελία των "αδελφών;" ενώσεων ότι το ΕΤΑΠ ΜΜΕ δεν αποφάσισε να μπλοκάρει με κάθε μέσο την ένταξη τριών κλάδων στον ΕΟΠΥΥ.


ΕΔΟΕΑΠ Η βιωσιμότητα των Ταμείων και η σνομπ παρουσία (;) της ΕΣΗΕΑ. – 2.000 οι άνεργοι του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ!

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Τους κινδύνους που ελλοχεύουν με την πιθανή ένταξη του ΕΔΟΕΑΠ (τομέας υγείας) στον ΕΟΠΥΥ και τη συρρίκνωση των αποθεματικών της, συζήτησε χθες η διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ με τις τέσσερις Ενώσεις-μέλη της (ΕΣΗΕΑ-ΕΠΗΕΑ-ΕΣΗΕΜΘ-ΕΠΗΕΘ) και το προεδρείο του ΤΣΠΕΑΘ.
Μία συζήτηση που αναλώθηκε στην ανταλλαγή προτάσεων ως προς τη βιωσιμότητα των Ταμείων Κύριας και Επικουρικής ασφάλισης, τη διατήρηση του αγγελιοσήμου, την επιστροφή των κλεμμένων αποθεματικών από την τροίκανή κυβέρνηση και φυσικά το πως ο κλάδος θα υπερασπιστεί το δικαίωμα του στην πρωτοβάθμια ιατροφαρμακευτική φροντίδα, μία κατάκτηση που έχει θεμελιωθεί προ πολλών δεκαετιών.
Η συνάντηση διήρκεσε περίπου δυόμισι ώρες και στο μόνο που κατέληξαν οι δύο πλευρές ήταν στην ανάγκη για διαρκή αγώνα και θωράκιση του κλάδου, χωρίς ωστόσο να υποδειχθεί ο ασφαλής και αποτελεσματικότερος τρόπος. 
Η πρόταση της προέδρου του ΕΔΟΕΑΠ Ελένης Σπανοπούλου για τη δημιουργία Επιτροπής Εργασίας που θα κινήσει τις διαδικασίες για να ξεφύγει ο κλάδος από τη δαμόκλειο σπάθη της τρικομματικής κυβέρνησης θυμίζει ανέκδοτο. Εδώ δεν κατάφεραν διοικήσεις και Ενώσεις να περισώσουν το στοιχειώδες δικαίωμα της αξιοπρεπούς πρόσβασης στον κλάδο υγείας, επικούρησης και ύπαρξης του ΕΔΟΕΑΠ, θα το κάνει μία Επιτροπή Εργασίας; 
Και το προτείνει η πρόεδρος, ίσως γιατί θέλει να απεγκλωβιστεί από τις όποιες ευθύνες βαρύνουν την ίδια και τους συνεργάτες της για την κατάντια του Ταμείου.
Και ποιό αλήθεια, μπορεί να είναι το νόημα της χθεσινής μάζωξης όταν η μεγαλύτερη Ένωση του κλάδου (ΕΣΗΕΑ) εκπροσωπούμενη από τον πρόεδρο της Δημήτρη Τρίμη που πήρε και το λόγο στο ξεκίνημα για να φύγει από την υποχρέωση, αποχώρησε λίγο μετά την τοποθέτηση του; Όταν λοιπόν η μεγαλύτερη Ένωση ακολουθεί μία τέτοια παρελκυστική στάση, μάλλον σνομπάρει παρά συμμετέχει στο διάλογο.
Είναι αλήθεια πως ο κλάδος δέχεται επιθέσεις από παντού. Τα έσοδα έχουν μειωθεί δραματικά και όπως τόνισε ο πρόεδρος της Εξελεγκτικής Επιτροπής του ΕΔΟΕΑΠ Γιώργος Μέρμηγκας, όσο και ο πρόεδρος του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ Γιώργος Τσουπαρόπουλος, ακόμη κι αν δεν πληγούν τα δύο Ταμεία με την πιθανή κατάργηση του αγγελιοσήμου και την ένταξη του ΕΔΟΕΑΠ στον ΕΟΠΥΥ, η ύπαρξη τους υπό της υπάρχουσες συνθήκες δεν θα ξεπεράσει το 2016. 
Το έλλειμμα για κάθε χρόνο ξεπερνά τα 20 εκατομμύρια ευρώ για τον τον ΕΔΟΕΑΠ, ενώ το κούρεμα των αποθεματικών του ΕΤΑΠ ΜΜΕ από τα 2 δισεκατομμύρια κατρακύλησε στα 500 εκατομμύρια ευρώ. Στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, όπως τόνισε ο πρόεδρος του, οι άνεργοι έφθασαν τους 2.000. Ο οργανισμός ανεργίας, όπως είπε, χρειάστηκε να δανειστεί από άλλο λογαριασμό για να καλύψει τη διαρκώς αυξανόμενη ανεργία. Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με το κύμα φυγής προς τη συνταξιοδότηση που διαρκώς μεγαλώνει (πεντακόσιες εντός του 2012).

Η κατάργηση του αγγελιοσήμου, κάτι που αποτελεί διακαή πόθο του υπουργού Γιάννη Στουρνάρα, που ως λαγός τρέχει με ταχύτητα εξπρές τα εξοντωτικά μέτρα της κυβέρνησης "Φρανκενστάιν", θα σημάνει τη διάλυση των δύο Ταμείων κύριας και επικουρικής ασφάλισης, Εκτός κι αν, όπως είπε η πρόεδρος Σπανοπούλου, την 1η Φεβρουαρίου 2013, όταν και θα εκδικαστεί η προσφυγή του ΕΔΟΕΑΠ στο συμβούλιο της Επικρατείας κατά του εφαρμοστικού νόμου και της κυβέρνησης, βγάλει το λαγό από το καπέλο.

Μανιτάκης για Αγγελιόσημο


Πάντως το θέμα της κατάργησης του αγγελιοσήμου δεν είναι εύκολη υπόθεση για τους κυβερνώντες και τον ανεπιθύμητο Στουρνάρα, που ανέλαβε τη βρώμικη δουλειά. Το 2007 γνωμοδότηση του καθηγητή νομικής και σημερινού υπουργού διοικητικής μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη, έκρινε ως συμβατή με το σύνταγμα και το κοινοτικό δίκαιο την ύπαρξη του αγγελιοσήμου. »Η νομοθετική πρόβλεψη του αγγελιοσήμου δεν αντιβαίνει σε καμία διάταξη του Συντάγματος και δεν προσκρούει σε κανόνα του κοινοτικού δικαίου», ανέφερε μεταξύ άλλων ο σημερινός υπουργός. Που να προσέκρουε, δηλαδή…

Δεν υπάρχουν σχόλια: