mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2012

Ο Κώστας Βαξεβάνης μιλά για τη λίστα Λαγκάρντ

Λίγο πριν φθάσει η νέα λίστα Λαγκάρντ στον εισαγγελέα και από εκεί στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων ο Κώστας Βαξεβάνης, ο δημοσιογράφος που έγινε πρώτο θέμα, απειλήθηκε με φυλάκιση και κινδυνεύει ακόμη, επειδή έβγαλε στη δημοσιότητα την "χαμένη" από Β.Βενιζέλο και Γ. Παπακωνσταντίνου λίστα Λαγκάρντ στο περιοδικό HOT DOC, μίλησε σε μια νεαρή δημοσιογράφο. 
Η Σοφία Μαυραντζά κατάφερε και του έκανε τη συνέντευξη η οποία δημοσιεύθηκε πριν λίγες μέρες στην εφημερίδα "Θεσσαλία". Ο Κώστας Βαξεβάνης απαντά για τη λίστα Λαγκάρντ αλλά και για το μέλλον της δημοσιογραφίας, για τα συμφέροντα που ελέγχουν τον Τυπο, για τις μακροχρόνιες έρευνες του, το Βατοπέδι και την πολιτική κατάσταση.
<<Η δημοσιογραφία είναι η τέταρτη εξουσία, όμως είναι η τέταρτη εξουσία απέναντι στις άλλες εξουσίες. Στην Ελλάδα πρόκειται για μια εξουσία που επί πολλά χρόνια στέκεται δίπλα στις άλλες εξουσίες, τις δικαιολογεί, τις αμνηστεύει, φτάνει στο σημείο να καυχάται ότι είναι εξουσία, επιδεικνύει ως αποτέλεσμά της το πόσα τραπέζια έχει κάνει με τον τάδε βουλευτή ή το δείνα υπουργό κι εκεί σταματάει η όλη της λειτουργία.Όταν εκμαυλίζεται έτσι η δημοσιογραφία, τότε το μοναδικό αποτέλεσμα είναι αυτό: Η Ελλάδα δεν κυβερνιέται από κόμματα, η Ελλάδα κυβερνιέται από μία ελίτ που αποτελείται από επιχειρηματίες που δρουν και λειτουργούν παρασιτικά επί δεκαετίες με βάση το ελληνικό κράτος, από πολιτικούς που, όταν οι πρώτοι είναι παράνομοι, δημιουργούν ακόμη και νόμους για να πάψουν να είναι παράνομοι, ενώ το τρίτο κομμάτι αυτής της πολιτικής ελίτ είναι οι δημοσιογράφοι, οι οποίοι κάνουν την «πάπια». >>, σημειώνει ο δημοσιογράφος. 
 Και στην ερώτηση για τη λίστα Λαγκάρντ λέει:

<<Άλλωστε, το θέμα με τη λίστα είναι καθαρά πολιτικό. Γύρω από τη λίστα δημιουργήθηκαν διάφορες προσδοκίες για να γίνουν διάφοροι εκβιασμοί, πολιτικοί και οικονομικοί. Νοσούσε η ελληνική κοινωνία μέσα από διάφορες θεωρίες για τη λίστα. Φτάσαμε σε σημείο να βγούνε σε μπλογκ -τα οποία δεν μπορούν να διωχθούν διότι είναι ανώνυμα- καταστάσεις με ονόματα βουλευτών και με ποσά ακόμα, τα οποία ενδέχεται να είναι νόμιμα και δηλωμένα στο πόθεν έσχες τους. Αυτό το εμφάνιζαν ως τη λίστα Λαγκάρντ και δημιουργούσαν μια νοσηρή κατάσταση σε σχέση με τους πολιτικούς, ότι όλοι οι πολιτικοί είναι απατεώνες. Αυτός είναι ρόλος αποσταθεροποίησης. Ταυτόχρονα, υπήρχαν χιλιάδες πολιτικοί εκβιασμοί προεκλογικά με τη λίστα. Βάζανε και ξαναβάζανε ονόματα, απειλούσανε, γι’ αυτό έπρεπε να τελειώνει. Σήμερα, αν μπούμε στη λογική του πόσα είναι τα ονόματα και πόσοι οι πολιτικοί, χάνουμε την ουσία.

Και ποια είναι η ουσία; ρωτά η Σοφία Μαυραντζά

Η ουσία είναι μία: Αυτή η λίστα δεν έβγαινε, χάθηκε, χρησιμοποιήθηκαν νομικά επιχειρήματα για να μη δημοσιοποιηθεί, έγιναν όλα αυτά τα αίσχη για έναν και μόνο λόγο. Γιατί σε αυτή τη λίστα αντικατοπτρίζεται ολόκληρο το πολιτικό σύστημα, το οποίο δεν είναι πέντε πολιτικοί. Το πολιτικό σύστημα είναι οι επιχειρηματίες, ο τρόπος που δρουν, που καλύπτονται, οι άνθρωποι με τους οποίους τρώνε και πίνουν, οι δικοί τους άνθρωποι. Το θέμα δεν είναι αν στη λίστα εμπλέκονται πολιτικοί. Το θέμα είναι αν το κάθε διασυνδεδεμένο όνομα έχει δεκαπέντε offshore εταιρείες. Ξέρει κάποιος να μας πει ποιοι είναι αυτοί; Εγώ κάνω έρευνα εδώ και δύο μήνες και δεν ξέρω. Π.χ. ο αριθμός «3515», ποιος είναι; Βρήκαμε μόνο ενός πολιτικού γιατί ήταν στον κοινό λογαριασμό με μια offshore εταιρεία με τη γυναίκα του και μπορέσαμε και κάναμε την ταυτοποίηση με τη διεύθυνση>>

Ολόκληρη η συνέντευξη του Κώστα Βαξεβάνη στο site της Θεσσαλίας

Δεν υπάρχουν σχόλια: