mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2012

Ψηφιακή αποτυχία αλά ελληνικά

(αδημοσίευση από "Το Ποντίκι"-media) 

Μετά την απόσυρση των δεσμεύσεων για την ψηφιακή τηλεόραση και τις τηλεοπτικές συχνότητες, οι οποίες συμπεριλαμβάνονταν στο Μνημόνιο 3, ήρθε η ώρα της υποβολής αιτήματος στην Κομισιόν για να εγκριθεί η παράταση ενός έτους.
Αντί για το 2013 η κυβέρνηση θέλει να δεσμευθεί πως θα ολοκληρώσει την ψηφιακή μετάβαση το 2014! Σύμφωνα με πληροφορίες, το αρμόδιο υπουργείο Ανάπτυξης θα καταθέσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αίτημα παράτασης, το οποίο θα προεγκρίνει η τρόικα, προκειμένου η χώρα μας να δημοπρατήσει το λεγόμενο «ψηφιακό μέρισμα» στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας το β’ εξάμηνο του 2014. Η τρόικα είχε θέσει ως όριο το β’ εξάμηνο του 2013, ημερομηνία που θεωρείται από όλους τους παράγοντες της αγοράς τηλεπικοινωνιών και τηλεόρασης ανέφικτη.
Με αυτό το αίτημα σφραγίζεται και τυπικά η ολοκληρωτική αποτυχία της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και της τρόικας, να τεθούν όροι στο τηλεοπτικό τοπίο και να αναμορφωθεί ο τηλεοπτικός χάρτης της Ελλάδας. 
Γιατί μπορεί ο ψηφιακός χάρτης που δημοσιεύθηκε πριν από 10 μέρες στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως να φτιάχτηκε σε χρόνο - ρεκόρ εξαιτίας των πιέσεων της τρόικας για να περάσουν οι δεσμεύσεις του Μνημονίου 3, αλλά δεν έγινε δυνατόν να μοιραστεί το χρυσοφόρο οικόπεδο των τηλεοπτικών συχνοτήτων στους ενδιαφερόμενους, τηλεοπτικά κανάλια και εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, με όρους που προέβλεπαν οι Ευρωπαίοι εταίροι.

Η μεταφορά της «περιουσίας» των ραδιοτηλεοπτικών συχνοτήτων στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου προκαλεί επίσης πολλές αντιδράσεις. Το ΤΑΙΠΕΔ αναλαμβάνει τη διαχείριση του φάσματος και εκ του Μεσοπρόθεσμου είναι ο φορέας που θα αναλάβει τη διάθεση, πώληση ή παραχώρηση των συχνοτήτων για την τηλεόραση και τις ευρυζωνικές υπηρεσίες της κινητής τηλεφωνίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: