mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2012

Τηλεοπτικός ολοκληρωτισμός

Παρέμβαση ΣΥΡΙΖΑ για τα Δελτία Ειδήσεων της ΝΕΤ
"Μνημονιακός ολοκληρωτισμός" στα Δελτία Ειδήσεων της ΝΕΤ
(αναδημοσίευση από την Αυγή της Κυριακής)

Ένα νέο, ποιοτικό στοιχείο, για την παρουσίαση των ειδήσεων και στην προβολή των θέσεων κομμάτων από τα Δελτία, φέρνει στον δημόσιο διάλογο με επίσημη δήλωσή του ο Πάνος Σκουρλέτης. Με αφορμή την πρόσφατη επίσημη δημοσιοποίηση του χρόνου προβολής των κομμάτων από τα κεντρικά Δελτία Ειδήσεων των καναλιών, που έγινε από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ αναδυκνύει ένα θέμα που αφορά τη δημοκρατία και την ισονομία- εκτός βέβαια από την μή ισότιμη προβολή του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με το εκλογικό του ποσοστό- ιδίως στα Δελτία Ειδήσεων της ΝΕΤ.
Ο Π.Σκουρλέτης χαρακτηρίζει τα δελτία της δημόσιας ΝΕΤ ως εργαλεία "Μνημονιακού ολοκληρωτισμού" και εξηγεί: "Η ίδια η δομή των δελτίων ειδήσεων αντιμετωπίζει τον ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ ως τέταρτο και όχι ως το δεύτερο κόμμα της ελληνικής Bουλής". Είναι αλήθεια ότι πριν ακουστούν οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ στην κρατική τηλεόραση, παρελαύνουν προηγουμένως σε πλήρη ανάπτυξη όλες οι αποχρώσεις της κυβερνητικής τρόικας. Η διεύθυνση ειδήσεων της κρατικής τηλεόρασης έχει επιλέξει να παρουσιάζει τις θέσεις των κομμάτων του 12,3% (ΠΑΣΟΚ) και του 6,3% (ΔΗΜΑΡ) πριν από τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ (26,9%). Άλλα αντ' άλλων δηλαδή. Το ...ευφυές σκεπτικό της διεύθυνσης ΝΕΤ είναι προφανές, ότι τα δύο κόμματα είναι στην κυβέρνηση- άρα προηγούνται.

Η λογική αυτή δεν έχει καμία βάση, ιδίως όταν η κρατική τηλεόραση "ρίχνει" τον ΣΥΡΙΖΑ στο 20% του τηλεοπτικού πολιτικού χρόνου, όταν η εκλογική του δύναμη είναι 27%. Όμως ακόμα περισσότερο, δείχνει ότι δεν αποδέχεται τη δύναμη που έχει δώσει ο λαός στα κόμματα μέσω των εκλογών. Ο ΣΥΡΙΖΑ από δεύτερος παρουσιάζεται τέταρτος, και η ΔΗΜΑΡ από την έκτη θέση, εμφανίζεται τρίτη. Δεν είναι αυτό "μνημονιακός ολοκληρωτισμός"; Όμως, η Βουλή και ο κανονισμός της δείχνουν το δρόμο: τόσο για τον χρόνο που διατίθεται στα κόμματα, όσο και στη σειρά προτεραιότητας.

"Η δημόσια τηλεόραση αρνείται να αναγνωρίσει την πραγματικότητα που προέκυψε μετά τις εκλογές και αγνοεί συστηματικά τους πολιτικούς συσχετισμούς που προέκυψαν", σημειώνει ο Π. Σκουρλέτης και προσθέτει ότι "αντιμέτωποι με την ανισότιμη μεταχείριση είναι και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και το ΚΚΕ".

ΑΓΓΕΛΑ ΝΤΑΡΖΑΝΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: