mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2012

To casus belli στο ΕΤΑΠ ΜΜΕ κατά το ΚΚΕ

Το ΕΤΑΠ ΜΜΕ, ο ΕΟΠΠΥ και το... «casus belli»
(αναδημοσίευση από τον Ριζοσπάστη της Κυριακής)

Οταν στις 8 το βράδυ της 30ής Οκτώβρη 2012 ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας κατέθεσε «αιφνιδίως» στη Βουλή τροπολογία για την ένταξη στον ΕΟΠΠΥ του κλάδου Υγείας του ΕΤΑΠ ΜΜΕ (μαζί με τα ταμεία γιατρών, δικηγόρων, μηχανικών και τραπεζοϋπάλληλων), αποφασίστηκε «γενική απεργία από την επόμενη ημέρα» με «24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες». Στόχος «η άμεση απόσυρση της τροπολογίας», καθώς αυτή θεωρήθηκε «κίνηση Casus Belli» και «εχθρική για τον Τύπο». Ταυτόχρονα, οι ηγεσίες της ΠΟΕΣΥ, της ΕΣΗΕΑ και των άλλων δημοσιογραφικών οργανώσεων, στις οποίες κυριαρχούν οι δυνάμεις του εργοδοτικού κυβερνητικού συνδικαλισμού, με ηγετικό ρόλο αυτών που πρόσκεινται στο ΣΥΡΙΖΑ, επιδόθηκαν στη γνωστή συντεχνιακή αντίληψη των επαφών με την κυβέρνηση και τα κόμματα που τη στηρίζουν, προκειμένου να πετύχουν ένα «ευνοϊκό αποτέλεσμα».
Η απεργία άρχισε από τις 6 π.μ. της επομένης, η συγκέντρωση ήταν μαζική (έπαιξε ρόλο και ένα SMS που στάλθηκε μαζικά και έκανε λόγο για ένταξη και του ΕΔΟΕΑΠ) και οι «επαφές» συνεχίζονταν. Χαρακτηριστικό της κατάστασης ήταν ότι πριν ακόμη αρχίσει η συγκέντρωση έπεσε από προσκείμενους στη ΝΔ συνδικαλιστές η πρόταση για αναστολή της απεργίας, επειδή -όπως έλεγαν- υπήρχε από το πρωθυπουργικό γραφείο δέσμευση ότι η τροπολογία θα αποσυρθεί. Κάτι που βεβαίως δεν έγινε, αλλά νωρίς το απόγευμα η τροπολογία απορρίφθηκε μετά την ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ και έγινε απόντων των Ευ. Βενιζέλου και Φ. Κουβέλη, με τις διαρροές από το ΠΑΣΟΚ και τα «παρών» της ΔΗΜΑΡ.
Η εξέλιξη αυτή θεωρήθηκε από τις ηγεσίες των δημοσιογραφικών οργανώσεων ως «συντριπτική ήττα της μνημονιακής πολιτικής», άσχετα αν με την ίδια ψηφοφορία πέρασε το νομοσχέδιο για τις ιδιωτικοποιήσεις, με το οποίο μεταξύ άλλων καταργήθηκε το ελάχιστο ποσοστό του δημοσίου στις πρώην ΔΕΚΟ. Ομως, όπως είχε πει από εκείνη και στιγμή ο Γ. Στουρνάρας -και όπως τελικά έγινε- η τροπολογία αυτή πέρασε στις 7 Νοέμβρη, με το νόμο - τερατούργημα της συγκυβέρνησης, τον γνωστό ως «μνημόνιο 3». (Εχει σημασία να υπενθυμίσουμε ότι την ίδια εκείνη ημέρα όλος ο αστικός Τύπος, με μια «φωνή» καλούσε σε υπερψήφιση των μέτρων. «Εναλλακτική λύση δεν υπάρχει», έγραφε η «Καθημερινή», «αναγκαία συνθήκη η ψήφιση των μέτρων» με τη σειρά τους «Τα Νέα», «τα μέτρα αυτά θα πρέπει να θεωρηθούν αναγκαίο κακό» ο «Ελεύθερος Τύπος», «η θετική ψήφος θα κρατήσει όρθια τη χώρα» το «Εθνος» κ.ο.κ).

Ετσι λοιπόν αποφασίστηκε τελικά η ένταξη και του κλάδου Υγείας του ΕΤΑΠ ΜΜΕ στον ΕΟΠΠΥ και γρήγορα αποδείχτηκε ότι τα περί «Casus Belli» εξυπηρετούσαν μόνο σκοπιμότητες της στιγμής των δυνάμεων του οπορτουνισμού. Που με κάθε τρόπο συμπορεύεται με τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες, υπηρετώντας από κοινού την ενσωμάτωση και τον εκφυλισμό του κινήματος. Που, όπου οξύνεται και ανεβαίνει η ταξική πάλη και καταγράφεται ποιος είναι με ποιον πολιτικά και συνδικαλιστικά, εκεί ακριβώς αυτές οι δυνάμεις του οπορτουνισμού (όπως και των άλλων αυτοαποκαλούμενων «αριστερών» σχημάτων) συμπαρατάσσονται με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, δρουν υπέρ της εξυπηρέτησης των συμφερόντων του κεφαλαίου και κυρίως της πολιτικής εξουσίας του κεφαλαίου, σπέρνοντας αυταπάτες και μεταφέροντας το πρόβλημα στην αλλαγή του «μείγματος πολιτικής» και της «κυβέρνησης - διαχειριστή».
Συμπεράσματα

Από χτες, Σάββατο 1η Δεκέμβρη, οι υπηρεσίες και οι αρμοδιότητες ως προς την παροχή υπηρεσιών Υγείας σε είδος του Κλάδου Υγείας του ΕΤΑΠ - ΜΜΕ, εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ. Τα αποθεματικά, η περιουσία και οι παροχές στους ασφαλισμενούς (που θα υποστούν δυσβάσταχτες περικοπές) βρίσκονται στη δικαιοδοσία του ΕΟΠΥΥ (ενώ αναμένεται το νέο χτύπημα που θα αφορά και τον ΕΔΟΕΑΠ, μέσω των αλλαγών στο σύστημα του αγγελιοσήμου, της μείωσης ή ακόμη και της πλήρους κατάργησής του).

Για να αποδειχτεί έτσι, για άλλη μια φορά, ότι και οι εργαζόμενοι στον Τύπο υφίστανται ό,τι συνολικά η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα και ότι τα περί «περιούσιου κλάδου» και «συντεχνιακής λογικής» είναι πλέον ανέκδοτα. Οτι κανένας κλάδος δεν μπορεί να ανακόψει την εξαθλίωση ζητώντας να εξαιρεθεί από τα γενικευμένα μέτρα, αφού η επίθεση έχει ενιαίο χαρακτήρα και σκοπό. Οτι η επίθεση που δέχονται και οι εργαζόμενοι στον Τύπο και τα ΜΜΕ έχει ταξικά πολιτικά χαρακτηριστικά και το μόνο πραγματικό δίλημμα είναι: Yποταγή στη στρατηγική του κεφαλαίου που οδηγεί σε παραπέρα φτώχεια και εξαθλίωση ή ρήξη, σύγκρουση με αυτήν και ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων για να σωθούν τα λαϊκά στρώματα και να χαράξουν το δικό τους δρόμο ανάπτυξης, που θα υπηρετεί τις σύγχρονες ανάγκες τους. Και, άρα, ο προσανατολισμός του κινήματος είναι κρίσιμης σημασίας ζήτημα και το διεκδικητικό πλαίσιο του αγώνα καθορίζει τη δυναμική του. Οτι οι εργαζόμενοι στον Τύπο πρέπει να θέσουν επί τάπητος το πρόβλημα του στοιχειώδους λαϊκού δικαιώματος για ολόπλευρη και ουσιαστική ενημέρωση. Γιατί, ο αστικός Τύπος είναι όργανο των πολιτικών και ταξικών αντιπάλων της εργατικής τάξης και του λαού, άρα και δικός τους αντίπαλος. Η ιδιοκτησία των κεφαλαιοκρατών στα ΜΜΕ βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με το δικαίωμα της ενημέρωσης και γι' αυτό, αυτή η ιδιοκτησία πρέπει να καταργηθεί. Οτι, τέλος, νικηφόροι αγώνες δεν μπορούν να υπάρξουν όσο δε δυναμώνει και δεν ατσαλώνεται η λαϊκή συμμαχία ανάμεσα στην εργατική τάξη και τις κοινωνικές δυνάμεις που έχουν συμφέρον να αντιπαλέψουν τα μονοπώλια και το κεφάλαιο.
Οι δύο γραμμές στο συνδικαλιστικό κίνημα

Οι ασφαλισμένοι στον κλάδου Υγείας του ΕΤΑΠ ΜΜΕ στον ΕΟΠΠΥ καλύπτονται συνδικαλιστικά από την Ενωση Συντακτών Περιοδικού Τύπου, την Ενωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου, την Ενωση Προσωπικού Περιοδικού Τύπου, την Ενωση Τεχνικών Τύπου και την Ενωση Φωτορεπόρτερ. Επίσης, ένα μέρος αυτών των ασφαλισμένων καλύπτεται από δύο σωματεία που ανήκουν στο ΠΑΜΕ, την Πανελλαδική Ενωση Λιθογραφων και την Ενωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών.

Μόλις δύο μέρες μετά την ψήφιση του νόμου, και συγκεκριμένα στις 9 Νοέμβρη, τα δύο αυτά σωματεία και η Ομοσπονδία στην οποία ανήκουν, η Ομοσπονδία Τύπου - Χάρτου, μαζί με τον Σύνδεσμο Συνταξιούχων Εφημεριδοπωλών και Υπαλλήλων Πρακτορείων αποφάσισαν την πρώτη κινητοποίηση για τις 15 Νοέμβρη: Συγκέντρωση και πορεία στο υπουργείο Εργασίας, με ταξικό πλαίσιο και συνθήματα, όπως και έγινε. Αναμενόμενο από σωματεία που εντάσσουν με συνέπεια το «επιμέρους» στην οργάνωση του γενικότερου αγώνα για να μπει στην ημερήσια διάταξη το κεντρικό πρόβλημα - ερώτημα: Ανάπτυξη για το λαό με απαλλαγή από το ζυγό των μονοπωλίων και της ΕΕ ή ανάπτυξη για τα μονοπώλια με το λαό εξαθλιωμένο.

«Με αγώνες έχει γίνει η ασφάλιση - Δεν είναι για παζάρια και για διάλυση», «Την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία» διαμηνύουν η Ομοσπονδία Τύπου και Χάρτου, η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων και η Ενωση Προσωπικού Πρακτορείων. Καλούν τους εργαζόμενους σε ξεσηκωμό και να μεταφερθεί ο αγώνας των εργαζομένων σε κάθε χώρο δουλειάς. Εκεί θα κριθεί αν θα εφαρμοστούν οι νόμοι πτώχευσης του λαού. Τους καλούν να δυναμώσουν τις συλλογικές αποφάσεις και αγώνες ενάντια στην υλοποίηση των βάρβαρων μέτρων που αποφάσισε η τρικομματική κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ. Να μαζικοποιηθούν τα συνδικάτα. Είναι η ώρα να κριθεί αν στην επίθεσή τους οι εργοδότες και οι κυβερνητικοί τους υπάλληλοι, θα συναντήσουν εργάτες φοβισμένους και απογοητευμένους ή οργανωμένους και αποφασισμένους. Ηρθε η ώρα να παλέψουν για ενιαία δωρεάν δημόσια κοινωνική ασφάλιση, ενιαίες και αξιοπρεπείς παροχές Συντάξεων, Περίθαλψης, Πρόνοιας, Υγείας για όλους. Να αγωνιστούν ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης για υποβάθμιση της ασφάλισης και δήμευσης των αποθεματικών και των πόρων του ασφαλιστικού συστήματος. Να διεκδικήσουν την επιστροφή όλων των κλεμμένων αποθεματικών από το «κούρεμα», χωρίς να αναγνωρίζουν τίποτε ως τετελεσμένο.

Στις 26 Νοέμβρη αποφάσισαν να μπουν στον αγώνα και οι υπόλοιπες ενδιαφερόμενες Ενώσεις. Κηρύχτηκε 4ωρη στάση εργασίας για την Τετάρτη 28 Νοέμβρη, ημέρα και ώρα συνεδρίασης του ΔΣ του ΕΤΑΠ-ΜΜE, καλώντας τη διοίκηση του Ταμείου και τις υπηρεσίες του, να πάρουν απόφαση ώστε να παρεμποδίσουν κάθε διοικητική πράξη για ένταξη στον ΕΟΠΥΥ και για εκχώρηση αποθεματικών και ακινήτων του Ταμείου. Εγινε παρέμβαση στη συνεδρίαση του ΔΣ του ΕΤΑΠ ΜΜΕ, το οποίο απέφυγε να πάρει θέση, διακόπτοντας για την επομένη. Ομως η συνεδρίαση δεν έγινε λόγω έλλειψης απαρτίας και μετατέθηκε για την ερχόμενη Τετάρτη, οπότε επαναλαμβάνεται η κινητοποίηση. Οι άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις του Τύπου (ΠΟΕΣΥ, ΕΣΗΕΜΘ, ΕΠΗΕΑ κλπ.) έπραξαν το «αγωνιστικό» τους καθήκον εκδίδοντας ολιγόλογες ανακοινώσεις... «αμέριστης συμπαράστασης». Το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, όχι μόνο απέρριψε την πρόταση της «Δημοσιογραφικής Συνεργασίας» για συμμετοχή στην κινητοποίηση, αλλά προτίμησε και την πλήρη σιωπή.

Είναι φανερό όμως ότι οι κινητοποιήσεις δεν μπορεί να έχουν στόχο μόνο την απόφαση του ΔΣ του ΕΤΑΠ ΜΜΕ. Αλλά αυτό εξαρτάται από τα μέλη των άλλων Ενώσεων και όχι από τις διοικήσεις τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: