mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2012

Δημοσιογράφοι "πολυ-εργαλεία" καταργούν τεχνικούς

Όταν το διαδίκτυο αποτελεί "άλλοθι" για το "φάγωμα" των Τεχνικών Τηλεόρασης

Του Δημήτρη Καραγεωργόπουλου
Συνδικαλιστή - Μέλους ΔΣ ΓΣΕΕ


(αναδημοσίευση από το ergasianews

Το τελευταίο διάστημα ολοένα και περισσότεροι τηλεοπτικοί σταθμοί αναπαράγουν ειδήσεις από το διαδίκτυο και μεταφέρουν βίντεο στην τηλεοπτική οθόνη, δήθεν τραβηγμένα από (φιλικά) ενημερωτικάsites, ενώ στην ουσία πρόκειται για υλικό τραβηγμένο από δημοσιογράφους-πολυεργαλεία- που, μ' ένα κινητό τηλέφωνο νέας τεχνολογίας, υποκαθιστούν τους συνάδελφούς τους εικονολήπτες και λοιπούς τεχνικούς τηλεόρασης.
Μάλιστα μεγάλοι τηλεοπτικοί σταθμοί (τύπου ΣΚΑΙ), αντί για συνδέσεις με link, άρχισαν να χρησιμοποιούν τοSKYPE, όπου μεταφέροντας την εικόνα στο κεντρικόmaster, εν συνεχεία την ανεβάζουν στον αέρα του κεντρικού καναλιού.
Και εδώ τίθεται το εξής ερώτημα: Είναι τα διαδικτυακά βίντεο και το skype μέσα μετάδοσης υψηλής ευκρίνειας τηλεοπτικών προγραμμάτων; Νομίζω ότι η απάντηση είναι ΟΧΙ. Το διαδίκτυο είναι διαδίκτυο και η τηλεόραση είναι τηλεόραση. 
Δεν είναι δυνατόν να μας "παραμυθιάζουν" οι καναλάρχες, επί δύο και πλέον έτη, ότι μεταβαίνουμε στη νέα τηλεοπτική DIGEA εποχή με "τέλεια εικόνα και super ήχο χωρίς χιόνια", κι απ' την άλλη να χρησιμοποιούν χαμηλής ποιότητας μέσα (κατηγορίας "σκουπιδιού"), παράγοντας τηλεοπτικά προγράμματα μη Υψηλής Ευκρίνειας (HD). Και το λέω αυτό διότι το προηγούμενο διάστημα η συμμορία των καναλαρχών μας εξανάγκασε, με "τσαμπουκά", ν' αγοράσουμε εκατομμύρια αποκωδικοποιητές για να μπορούμε πλέον να παρακολουθούμε την ...."ΤΕΛΕΙΑ ΕΙΚΟΝΑ"!
Απ' την άλλη, δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε το γεγονός ότι η νέα τεχνολογία και το διαδίκτυο είναι, σε αρκετές περιπτώσεις, χρήσιμα εργαλεία για την αμεσότητα μετάδοσης ειδήσεων. Όμως είναι άλλο πράγμα η μετάδοση ενός τηλεοπτικού προγράμματος (με ότι αυτό συνεπάγεται από πλευράς ποιότητας) και άλλο η διαδικτυακή ενημέρωση μέσω των νέων πολυεργαλείων της τεχνολογίας.
Δεν πρέπει να καταργήσουμε την κάμερα, το τρίποδο, το link και να τ' αντικαταστήσουμε μ' ένα laptop, όπως δεν πρέπει να καταργήσουμε τον εικονολήπτη, τον ηχολήπτη, τον τεχνικό ραδιοζεύξεων και το δημοσιογράφο και να τον αντικαταστήσουμε μ' ένα laptop. Σε διαφορετική περίπτωση η τηλεόραση δεν είναι τηλεόραση και δεν εξυπηρετείται ο σκοπός για τον οποίο παραχωρήθηκε η συχνότητα μετάδοσης ενός εκάστου τηλεοπτικού σταθμού. Και στο θέμα αυτό θα πρέπει να πάρει ξεκάθαρη θέση το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης.Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, τα κανάλια θα έχουν βρει το τέλειο "άλλοθι" για το "φάγωμα" των συναδέλφων τεχνικών τηλεόρασης.

Κι αν κάποιοι δημοσιογράφοι "πολυεργαλεία" θεωρούν ότι βγάζοντας το κινητό από την τσέπη για να "αποθανατίσουν τη στιγμή", προσφέρουν καλές υπηρεσίες στον κλάδο, οφείλω να τους πληροφορήσω ότι δεν είναι μακριά η ώρα που και οι ίδιοι θα υποκατασταθούν από αναγνώστες και τηλεθεατές των sites και των καναλιών, οι οποίοι ήδη λειτουργούν ως επίδοξοι δημοσιογράφοι, εικονολήπτες και σκηνοθέτες, ανεβάζοντας στο διαδίκτυο το δικό τους καθημερινό "ρεπορτάζ"!

Δεν υπάρχουν σχόλια: