mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

Κεραίες TV όπως και άδειες, προσωρινά νόμιμες.

Σε σημαντικές αλλαγές στο καθεστώς εκπομπής των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών οδηγεί ο νέος νόμος του Υπουργείου Μεταφορών για τη ρύθμιση της ταχυδρομικής αγοράς και τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες. Στα πρότυπα του προσωρινού καθεστώτος νομιμότητας στη λειτουργία των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών, μπαίνουν και τα κεραιοσυστήματα εκπομπής ραδιοτηλεόρασης. Δίδεται δε χρονικό διάστημα δύο ετών, προκειμένου να προχωρήσουν οι σταθμοί στην αδειοδότηση των πομπών και κεραιών τους. Μέχρι τη χορήγηση της άδειας, η εκπομπή θεωρείται προσωρινά νόμιμη.
Οι αλλαγές που περιλαμβάνονται στο νόμο σχετίζονται άμεσα και με τη θεσμική προετοιμασία ψηφιακής αδειοδότησης. Το δεύτερο σημείο, που έχει εξαιρετική σημασία για την τηλεοπτική αγορά, είναι η δυνατότητα που δίνεται στους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς να μεταβιβάζουν-παραχωρούν το σύνολο του δικτύου εκπομπής σήματός τους σε παρόχους δικτύου.

Η πρόβλεψη αυτή, κατά πληροφορίες, ευνοεί την ολοένα και στενότερη συνεργασία των πανελλαδικής εμβέλειας καναλιών που είναι και μέτοχοι στον πάροχο δικτύου της Digea. Ο φορέας είναι αυτή τη στιγμή ο μεγαλύτερος πάροχος δικτύου, έχει αναλάβει την ψηφιακή μετάβαση των ιδιωτικών καναλιών στο μεταβατικό στάδιο και μαζί με την ΕΡΤ, αποτελούν τους ισχυρούς παίχτες της νεοδιαμορφωθείσας ψηφιακής τηλεοπτικής αγοράς.
Στο μνημόνιο 2 το χρονοδιάγραμμα ψηφιακής μετάβασης προβλέπει την παύση της αναλογικής τηλεόρασης στις 30 Ιουνίου 2013, ήδη, ωστόσο, εκτιμήσεις της αγοράς λένε ότι η Ελλάδα δεν θα προλάβει ούτε αυτή την προθεσμία. Στο Υπουργείο Επικρατείας, πάντως, ήδη η αρμόδια επιτροπή συνεδριάζει τακτικά, για να καταλήξει στο δικό της χρονοδιάγραμμα παρεμβάσεων για την ψηφιακή μετάβαση και τον τρόπο αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών.

(αναδημοσίευση από Ισοτιμία Κυριακής)

Δεν υπάρχουν σχόλια: