mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012

Να γιατί δεν έχουμε σωματεία...

Για όσους αναρωτιούνται ακόμη πως είναι δυνατόν τα σωματεία μας να μην αντιδρούν, να μην είναι παρόντα, να μην ξεσηκώνουν, να μην κερδίζουν. Το "ρεπορτάζ" από τον 
μετά τη συνεδρίαση του ΔΣ της ΠΟΕΣΥ δίνει μια εικόνα της σημερινής λειτουργίας στα σωματεία. Μια παράταξη θέτει εμπόδια στην κήρυξη απεργίας, οι άλλοι εκπρόσωποι παρατάξεων σφυρίζουν αδιάφορα για το ζήτημα και μετά μαζί αποφασίζουν να διαπρέψουν στις συναντήσεις με υπουργούς, υφυπουργούς και παρατρεχάμενους. Για το καλό της φήμης βγαίνει και μια αγωνιστική διαμαρτυρία, μια ακόμη ανακοίνωση "με την παράκληση να τοιχοκολληθεί και να αναρτηθεί"... 
Και να σκεφθεί κανείς ότι στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη. Εκεί η ύπαρξη προεδρείου από την αρχή ακόμη, υπονομεύτηκε με πολλούς δόλιους και συνηθισμένους τρόπους. Με σόου, καυγάδες, φωνές, απειλές, απουσίες.
Το θέμα είναι ότι τα χειρότερα έπονται....

Το ρεπορτάζ του Ασύνταχτου Τύπου.

Στις καλένδες η κινητοποίηση για τα αποθεματικά – Την πάπια ποιούν οι διοικήσεις ΕΣΗΕΑ-ΠΟΕΣΥ- ΕΣΗΕΜΘ

Σε φιάσκο κατέληξε μία ακόμη συνεδρίαση του δ.σ. της ΠΟΕΣΥ. Ούτε πρόταση για κινητοποιήσεις ούτε σκέψη για προγραμματισμό κινητοποιήσεων ήρθε στο τραπέζι του διοικητικού συμβουλίου από την διοίκηση των Σαββίδη – Κουμπιά. Πέρα από τα οικονομικά, τις «διεθνείς σχέσεις» και τις συναντήσεις με υπουργάντζες της τροικανής συγκυβέρνησης ( αυτά μας… φάγανε), δηλαδή προϋπολογισμοί λειτουργίας, καταγγελίες και προσφυγές σε ευρωδικαστήρια για το κούρεμα των ομολόγων και επαφές με κυβερνητικούς – εκπροσώπους της εργοδοσίας, η συζήτηση περιορίσθηκε στις διαπιστώσεις γύρω από την σκληρή πραγματικότητα που βιώνουμε όλοι μας.
Στο τελευταίο συμφώνησε ακόμα και ο εκπρόσωπος της παράταξης Κίνηση Επαγγελματιών Δημοσιογράφων Κ. Ντελέζος, της παράταξης που καταγγέλλει ότι στην ΠΟΕΣΥ κάποιοι «κηπουροί» θα επιχειρούσαν να περάσουν την 48ωρη απεργία που δεν πέρασε από την ΕΣΗΕΑ. Κατατέθηκε από την ΚΕΔ και έγγραφο μέσω του οποίου ζητούσε από τη νομική υπηρεσία της ΠΟΕΣΥ να απαντήσει στο ερώτημα κατά πόσο μία απεργία είναι νόμιμη αν κηρυχθεί μόνο από την ΠΟΕΣΥ και όχι από τις Ενώσεις και αν καλύπτονται οι συντάκτες.
Δηλαδή φθάσαμε στο σημείο μηδέν. 
Μία παράταξη εγκαλεί την ΠΟΕΣΥ για το αν νομιμοποιείται ή είναι νόμιμο να κηρύσσει απεργίες. Μία από τις κεντρικές παρατάξεις με 2 μέλη στην ΕΣΗΕΑ και 1 στην ΠΟΕΣΥ ψάχνει να βρει μέσα στο χαμό αν η ΠΟΕΣΥ μπορεί να κηρύσσει απεργίες. Υπήρξε βέβαια απάντηση και βάσει του καταστατικού ότι η ΠΟΕΣΥ μπορεί να κηρύξει απεργιακές κινητοποιήσεις και να υπογράψει Σ.Σ.Ε και αν θέλει μπορεί να επιβάλει την εφαρμογή των αποφάσεων της. Προτείναμε στον πρόεδρο Σαββίδη και στον γραμματέα Κουμπιά να ανεβεί στην ιστοσελίδα της ΠΟΕΣΥ τόσο η επιστολή της ΚΕΔ όσο και η απάντηση της νομικής υπηρεσίας της ΠΟΕΣΥ πράγμα που δεν έγινε. Κρύβουν τα γεγονότα. Γιατί άραγε; (Συσχετισμοί…)

Η ΚΕΔ είναι υπαρκτή και έχει μέλη υπαρκτά πρόσωπα. Όταν επιχειρούν να μπλοκάρουν μία κινητοποίηση πρέπει να αναλαμβάνουν και το κόστος. Διότι η ΚΕΔ δεν ήθελε την κινητοποίηση όπως βέβαια και τα αφεντικά; Αυτό έγινε αντιληπτό. Αν καταλαβαίνουμε λάθος να μας το πείτε συνάδελφοι της ΚΕΔ διότι δεν κατατέθηκε καμία άλλη πρόταση.

Κατά των κινητοποιήσεων για τα αποθεματικά τάχθηκε βέβαια και η διοικούσα πλειοψηφία της ΠΟΕΣΥ που δεν δέχθηκε όταν τέθηκε το θέμα από την Α.Ρ.ΠΑ. να ανοίξει τη συζήτηση. Είχε ήδη προαποφασίσει να «θάψει» το ζήτημα ενώ έστησε ολόκληρο ζήτημα και εξέδωσε και ανακοίνωση για το αν θιγούν οι διοικήσεις των Ταμείων. Και φυσικά ήταν ομόφωνη η καταδίκη της ενδεχόμενης «απόλυσης» των διοικήσεων των Ταμείων αν δεν ληφθούν υπόψη οι θέσεις των Ενώσεων. Αλλά το ζήτημα των αποθεματικών μετά και τα κλαψουρίσματα Τσουπαρόπουλου και Σπανοπούλου όπως φαίνεται πάει στις καλένδες. (Άτιμοι συσχετισμοί…)

Δηλαδή εν ολίγοις συνάδελφοι για το θέμα των αποθεματικών προς το παρόν ούτε από την ΕΣΗΕΑ ούτε από την ΕΣΗΕΜΘ ούτε από την ΠΟΕΣΥ ή άλλη Ένωση υπάρχει τίποτα στον ορίζοντα. Μόνο οι νομικές προσφυγές στο ΣτΕ και στο ευρωδικαστήριο που θα πάρουν μία 10ετία για να υπάρξει απόφαση. (Είδατε τι κάνουν οι συσχετισμοί;)

ΣΣΕ

Ανάλογα και για το θέμα των Συλλογικών Συμβάσεων, το οποίο συνεχίζουμε να το θέτουμε σε κάθε δ.σ., αφού αποφασίσθηκε η παρουσία και η συμμετοχή της ΠΟΕΣΥ στις διαδικασίες υπογραφής ΣΣΕ για τα περιφερειακά ΜΜΕ, αποφασίσθηκε να σταλεί επιστολή σε όλες τις Ενώσεις να εκκινήσουν άμεσα τις διαδικασίες για την υπογραφή ΣΣΕ.

Δυστυχώς το όλο ζήτημα έχει μπλοκαρισθεί κυρίως από το μπάχαλο στο δ.σ. της ΕΣΗΕΑ και από την απροθυμία της ΕΣΗΕΜΘ και των άλλων Ενώσεων όπως βέβαια και της ΠΟΕΣΥ να παρέμβουν αποφασιστικά στο μείζον αυτό θέμα. Έχει καταντήσει πλέον ανέκδοτο.

Τι φταίει; Πολλά αλλά κυρίως η αναποφασιστικότητα των διοικήσεων να υποχρεώσουν τα αφεντικά να υπογράψουν ΣΣΕ. Ακούσαμε ότι κατατέθηκε πρόταση για απεργία διαρκείας στην ΕΣΗΕΑ με αίτημα την ΣΣΕ.

Το ερώτημα είναι θέλουμε ΣΣΕ; Αν πραγματικά θέλουμε πρέπει να βρούμε τρόπο να υπερβούμε τους γραφειοκράτες της ΕΣΗΕΑ, της ΕΣΗΕΜΘ και της ΠΟΕΣΥ που δεν θέλουν να υπογραφεί ΣΣΕ.

Πρόταση να συγκεντρώσουμε υπογραφές άμεσα από αύριο για την υπογραφή ΣΣΕ. Να παρέμβουμε πρωτοβουλιακά σε όλα τα δ.σ. των Ενώσεων ζητώντας να πάρουν θέση άμεσα εδώ και τώρα και να μη κρύβονται. Να καταθέσουν προτάσεις τώρα όχι χθες. Όλα τα μέλη και όλες οι παρατάξεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: