mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

Μειώνουν το μετοχικό κεφάλαιο στην ΕΡΤ, αξιοποιούν την ακίνητη περιουσία


Της Μ.Παπαχριστούδη
(αναδημοσίευση από Ισοτιμία Κυριακής

Δύο ακόμη γεγονότα προστίθενται στην ήδη βεβαρημένη κατάσταση στο ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής. Ενώ ο καβγάς εξελίσσεται για την έγκριση νέων τηλεοπτικών παραγωγών και εξωτερικών αναθέσεων, η διοίκηση της κρατικής τηλεόρασης προχωρά με προσεκτικά βήματα στην υλοποίηση του σχεδίου ανασύνταξης της εταιρείας. Σχέδιο που είχε καταθέσει ο απερχόμενος υπουργός Επικρατείας Ηλίας Μόσιαλος και το οποίο, αν εξαιρεθεί ότι δεν μπήκε λουκέτο στο σήμα της ΕΤ-1, προχωρά σε όλα τα άλλα σημεία.

Η είδηση, προς το παρόν, δεν έχει κινητοποιήσει το μηχανισμό της ΕΡΤ. Η εταιρεία ανακοίνωσε πως προχωρά σε έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων, με κύριο θέμα τη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου. Πρόκειται για πρόταση που υποβλήθηκε πριν από τέσσερις μήνες από την πολιτική ηγεσία, με στόχο να μηδενίσει τα σωρευμένα χρέη της ΕΡΤ ΑΕ και να καταστεί πλέον κερδοφόρα ΔΕΚΟ. Σημειώνουμε ότι η κρατική τηλεόραση ήδη για το 2011 παρουσίασε πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 63 εκατ. ευρώ, ενώ για το 2012 προϋπολογίζει αντίστοιχο πλεόνασμα 68 εκατ. ευρώ.
Η μείωση μετοχικού κεφαλαίου κατά 60 εκατ. ευρώ και η παραίτηση της ΕΡΤ από τη χρωστούμενη δόση αύξησης μετοχικού κεφαλαίου που είχε γίνει το 2006, έχει δύο όψεις. Αφ’ ενός μεν, θα μηδενίσει το κοντέρ των σωρευμένων χρεών της εταιρείας, όπως υποστηρίζει η διοίκηση.



Αφ’ ετέρου δε, θα ανοίξει ο δρόμος για την «αξιοποίηση» των κερδών της κρατικής τηλεόρασης σε άλλες δραστηριότητες. Η ΠΟΣΠΕΡΤ, για παράδειγμα, επιμένει ότι με αυτό τον τρόπο γίνεται δυνατή η υφαρπαγή των εσόδων που προέρχονται από το ανταποδοτικό τέλος σε δράσεις εκτός σκοπού της κρατικής ραδιοτηλεόρασης. Γι’ αυτό και αντέδρασε έντονα μπλοκάροντας κάθε απόφαση από το ΔΣ της εταιρείας.
Ο στόχος, ωστόσο, υφίσταται και τις επόμενες μέρες αναμένεται η δημοσίευση από το μοναδικό μέτοχο της ΕΡΤ ΑΕ, το Υπουργείο Οικονομικών, η ανακοίνωση σύγκλησης της έκτακτης γενικής συνέλευσης.
Ένα δεύτερο κομβικό σημείο αλλαγών που αναμένεται να δημιουργήσει αναταραχή στο άμεσο μέλλον, είναι η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας της εταιρείας. Ήδη τα πρώτα επεισόδια σημειώθηκαν και καταγράφηκαν στην πρόσφατη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΡΤ.
Αιτία η μεταφορά όλων των υλικών και των δραστηριοτήτων της κρατικής τηλεόρασης από τα δύο κτίριά της, το νεοκλασικό στην οδό Ρηγίλλης και αυτό της Κατεχάκη. Οι υπάλληλοι έλαβαν τις εντολές μεταφοράς τους στο ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής, οπότε το ερώτημα προκύπτει αβίαστα. Τι θα συμβεί με τα άδεια πλέον κτίρια, ιδιοκτησίας της ΕΡΤ; Το μυστήριο μπορεί να αποκρυπτογραφήσει το σχέδιο αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας της κρατικής τηλεόρασης, σχέδιο που συμπεριλήφθηκε στο επιχειρησιακό σχέδιο του απερχόμενου προέδρου της εταιρεία Θ. Παπαγεωργίου.
Η καταγραφή και η μελέτη των στοιχείων από την ακίνητη περιουσία της ΕΡΤ είναι πολύ χρήσιμη. Η κρατική ραδιοτηλεόραση, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η «Ι», διαθέτει 39 οικόπεδα ανά την Ελλάδα, συνολικής αξίας 182.838.862 ευρώ! Και σε άλλα 53,3 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με την έκθεση αξιολόγησης, υπολογίζεται η αξία των εκατοντάδων κτιριακών εγκαταστάσεων της ΕΡΤ σε όλη τη χώρα.
Ορισμένα από τα ακίνητά της είναι ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, όπως για παράδειγμα το νεοκλασικό κτίριο στην οδό Ρηγίλλης, 526 τετραγωνικών μέτρων.
Η καταγραφείσα αξία του ανέρχεται σε 4.066.307 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: