mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

Η "παράταση" στους ισολογισμούς, τα πρόστιμα από την Ε.Ε **

** Media neews
(Η έκδοση της εβδομάδας)

** Σε παράταση οδηγείται τελικά η δημοσίευση ισολογισμών. Πέρα από τις μαζικές αντιδράσεις επιχειρηματικών φορέων, επιμελητηρίων, εκδοτών και δημοσιογραφικών ενώσεων, ήρθε και η παραδοχή του υπουργείου Ανάπτυξης πως το ηλεκτρονικό μητρώο, το Γ.Ε.Μ.Η είναι αδύνατον να λειτουργήσει για τη δημοσίευση των εταιρικών στοιχείων. Όπως σημειώνεται, παρόλο που η λειτουργία του ξεκίνησε το 2011 δεν διαθέτει την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή. Και έτσι οι εφημερίδες κέρδισαν τον πολύτιμο χρόνο για τη μετάβαση σε ένα άλλο καθεστώς.

** Ενδεικτικό πάντως του κλίματος είναι πως δόθηκε παράταση στις περιφερειακές εφημερίδες για την κατάθεση στοιχείων τους στη γενική γραμματεία ενημέρωσης ως τον Μαϊο του 2012 προκειμένου να πάρουν τη βεβαίωση κρατικών δημοσιεύσεων.

** Τελευταίο γεγονός στη διαμάχη για τη δημοσίευση των ισολογισμών είναι η επιστολή του τομεάρχη ΜΜΕ της Ν.Δ Σ.Κεδίκογλου στην οποία ζητά να μην πρόωρησει η μνημονιακή υποχρέωση κατάργησης των ισολογισμών. Παρά το γεγονός ότι η Ν.Δ ψήφισε το μνημόνιο, όπως ο ίδιος σημειώνει, προτάσσει το επιχείρημα πως και στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ισχύει παράταση ως το 2015. Κάτι που βεβαια ήταν γνωστό και προ μνημονίου. Μετά τις δεκάδες των αντιδράσεων από τους επιχειρηματικούς φορείς, ο μόνος που έμεινε να στηρίζει την κατάργηση δημοσίευσης είναι ο Στέφανος Μανος.

** Την εκπόνηση στρατηγικού σχεδίου για την απρόσκοπτη έκδοση της εφημερίδας ζήτησαν οι δημοσιογράφοι της «Αυγής» από τον Συνασπισμό. Τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει η εφημερίδα απειλούν τη λειτουργία της και οι εργαζόμενοι καλούν τη διοίκηση και τη διεύθυνση να συζητήσουν και να συμφωνήσουν σε ένα άλλο σχέδιο για την εφημερίδα.

** Ο νέος νόμος για τα εργασιακά έχει άμεσες επιπτώσεις και στα ΜΜΕ όπου η κλαδική σύμβαση ανάμεσα σε ΕΣΗΕΑ και ΕΙΗΕΑ έληξε. Από την ένωση συντακτών δεν υπάρχει μέχρι στιγμής καμία πρόταση για συζήτηση με την ένωση εκδοτών και ήδη το καθεστώς των ατομικών συμβάσεων, με ελάχιστες εξαιρέσεις, ισχύει για τα περισσότερα Μέσα. Στην πρόσφατη συνεδρίαση του Μεικτού συμβουλίου οι εκπρόσωποι έθεσαν με αγωνία το ερώτημα της συνδικαλιστικής θέσης της ένωσης. Η οποία και δεν υπάρχει.

** Επιπτώσεις για τη χώρα μας φαίνεται πως θα έχει η κατάργηση του Ινστιτούτου Οπτικοακουστικών Μέσων καθώς οι αρμοδιότητες του να συγκεντρώνει στοιχεία της αγοράς παραμένουν μετέωρες. Ο μεν υπουργός Επικρατείας Παντελής Κάψης υπέγραψε την περασμένη εβδομάδα τις αποφάσεις για το ποια στοιχεία πρέπει να καταθέτουν οι ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί ελεύθερης λήψης και τα συνδρομητικά δίκτυα, δεν προσδιορίζει ωστόσο που θα αποσταλούν τα στοιχεία αυτά. Η ΕΡΤ που απορρόφησε το ΙΟΜ δεν μπορεί να το Κάνει, το ΕΣΡ δεν έχει τέτοια αρμοδιότητα. Και στο μεταξύ έληξε στο τέλος Ιανουαρίου η παράταση που έδωσε η Ε.Ε. στην Ελλάδα για την υποβολή των στοιχείων της ραδιοτηλεοπτικής αγοράς.

** Κυβερνήσεις, πολιτικά κόμματα και ΜΜΕ εμφανίζουν τη χαμηλότερη βαθμολογία στους δείκτες αξιολόγησης «ακεραιότητας» στη νέα έρευνα της Διεθνούς διαφάνειας που πραγματοποιείται για πρώτη φορά και στην Ελλάδα. Ειδικότερα για το ζήτημα των ΜΜΕ η έκθεση περιλαμβάνει σειρά προτάσεων, όπως τη θέσπιση πλαισίου λειτουργίας και για τον έντυπο τύπο, την ενίσχυση του ΕΣΡ, τη θέσπιση γενικού ασυμβίβαστου της δημοσιογραφίας, όρους για την κρατική διαφήμιση, κ.ά.

** Σε ότι αφορά πάντως τη λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, η σύνθεση του ελέγχεται πλέον και επίσημα για τη νομιμότητα της. Η θητεία 4 από τα 7 μέλη του ΕΣΡ έληξε στις 28 Φεβρουαρίου και όπως εκτιμάται από νομικούς κύκλους όλες οι πιθανές αποφάσεις του ενέχουν τον κίνδυνο να εκπέσουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Κάτι που ήδη συμβαίνει. Για να αποκτήσει ενδιαφέρον η υπόθεση, θα θυμίσουμε πως και η ένωση ιδιοκτητών τηλεόρασης έχει καταθέσει προσφυγή στην Ε.Ε για το ΕΣΡ και την Οδηγία που εξέδωσε στην παροχή οπτικοακουστικών υπηρεσιών.

**  Η ΕΡΤ ως γνωστό έχει τα δικαιώματα μετάδοσης των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου. Δεν διαθέτει όμως πλέον το αθλητικό κανάλι Σπορ + το οποίο θα βάλει σύντομα λουκέτο. Ο χρόνος για τη μετάδοση των αγώνων είναι ελάχιστος, όπως ελάχιστη είναι και η αθλητική κινητοποίηση του μηχανισμού για την κάλυψη των Ολυμπιακών Αγώνων, Στο ΔΣ της ΕΡΤ την περασμένη εβδομάδα τέθηκε προς συζήτηση η πρόταση της συνδρομητικής Nova για ευρεία συνεργασία στην κάλυψη και μετάδοση των Αγώνων. Η Nova σκοπεύει να λειτουργήσει ξεχωριστό ολυμπιακό κανάλι την περίοδο των Αγώνων, οπότε η συνεργασία με την ΕΡΤ της είναι αναγκαία και πολύτιμη.

** Σε καθεστώς ανέργων του ΟΑΕΔ εντάσσονται και οι άνεργοι ασφαλισμένοι στο ΕΤΑΠ ΜΜΕ.Ο υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης αποδέχθηκε το αίτημα των συνδικαλιστικών ενώσεων και εξομοιώνει το καθεστώς με αυτό του ΟΑΕΔ.

** Ένα σημαντικό συνέδριο της παγκόσμιας ένωσης εφημερίδων, WAN –IFRA έγινε στην Πράγα το τελευταίο 2ήμερο. Και όπως συμβαίνει στη διεθνή επικαιρότητα των media, στο μενού του προβληματισμού βρίσκονταν η ανάπτυξη των νέων ψηφιακών Μέσων. Και ένα από τα βασικά ζητήματα συζήτησης στην ατζέντα ήταν η ανεύρεση νέων πηγών εσόδων σε μια περίοδο που τα διαφημιστικά έσοδα στον Τύπο πέφτουν ενώ μειώνεται και η κυκλοφορία των εφημερίδων.

 **Μετά την κατάρρευση της ΙΜΑΚΟ του Πέτρου Κωστόπουλου άλλο ένα συγκρότημα περιοδικών φαίνεται να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα. Παρά τις συνέχεις περικοπές του τελευταίου χρόνου, η κατάσταση είναι δύσκολη και τα χειροτέρεψε με την αποχώρηση δεκάδων υπαλλήλων από όλα τα τμήματα οι οποίοι δε αποδέχθηκαν τις τελευταίες μειώσεις αποδοχών. Αποτέλεσμα είναι να μην είναι δυνατή η έκδοση τουλάχιστον δυο μηνιαίων περιοδικών στην ώρα έκδοσης τους

**Στενεύουν τα περιθώρια για το Mega και από τις αποφάσεις που έχουν ήδη ληφθεί, η μόνη που προχωράει είναι οι απολύσεις! Ενώ οι μέτοχοι ακόμη δεν έχουν βάλει τα λεφτά για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 10 εκατ. ευρώ και οι τράπεζες περιμένουν αυτό για να δώσουν πράσινο φως στο ομολογιακό δάνειο, στο κανάλι συνεχίζονται οι απολύσεις προσωπικού. Μέχρι στιγμής οι απομακρύνσεις εντοπίζονται σε τμήματα στην περιφέρεια της λειτουργίας του σταθμού, στο τμήμα μάρκετινγκ και το διοικητικό. Η απόλυση όμως του παραγωγού Φίλιππα Σαπουντζάκη σόκαρε καθώς πρόκειται για έναν από τους παλαιότερους εργαζόμενους. Κατά το Mega κριτήριο για τις απολύσεις θα είναι η δεύτερη απασχόληση αλλά και κοινωνικά κριτήρια.

**Χωρίς δημοσιογράφους, κυρίως χωρίς ρεπόρτερ κινδυνεύει να μείνει πλέον το ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ. Οι τελευταίοι 4 ρεπόρτερ που δεν είχαν υπογράψει τις μειώσεις μισθών τον περασμένο Δεκέμβριο, απολύθηκαν την περασμένη εβδομάδα ενώ έγιναν κι άλλες δυο απολύσεις. Στο ραδιόφωνο δεν έμεινε πλέον κανείς ρεπόρτερ στο ελεύθερο ρεπορτάζ ενώ οι άλλοι ρεπόρτερ απασχολούνται κυρίως στην τηλεόραση. Και η ακροαματικότητα του ραδιοφώνου χάνεται συνεχώς υπέρ του Real FM που παίρνει πλέον τη σκυτάλη και στο ραδιοφωνικό ρεπορτάζ. 

**Λήγει η εκκρεμότητα στην ανανέωση συμβολαίου του Γιάννη Λάτσιου με τον ΑΝΤ1. Οι συζητήσεις, όπως λένε οι καλά γνωρίζοντες, βρίσκονται σε καλό δρόμο και οι δυο πλευρές αναμένεται να ανανεώσουν τη συνεργασία τους για έναν ακόμη χρόνο. Αν δεν συμβεί ανατροπή τελευταίας στιγμής, κυρίως από άλλο τηλεοπτικό σταθμό, η ανανέωση του συμβολαίου του διευθυντή προγράμματος θα ανακοινωθεί.

**Αδιέξοδο για μια ακόμη φορά στην υπόθεση του Alter. Ο πρόεδρος της προσωρινής διοίκησης Στ. Γκότσης είχε ζητήσει από τις ενώσεις δημοσιογράφων, τεχνικών και υπαλλήλων να εγκαταλειφθεί το κτίριο του Alter στο Μπουρνάζι, επιμένοντας πως το κανάλι θα μπορούσε να τεθεί σε λειτουργία. Έδωσε διορία ως τις 7 Μαρτίου. Οι τρεις ενώσεις ΕΣΗΕΑ, ΕΤΙΤΑ και ΕΠΗΕΑ απέρριψαν την περασμένη εβδομάδα την πρόταση λέγοντας πως προηγείται η εξόφληση των δεδουλευμένων από το κανάλι.

** Ντέρμπι των αιωνίων σε παραγωγή και μετάδοση εικόνας 3D με την υπογραφή της Nova UEFA! Για πρώτη φορά στην Ελλάδα σχεδιάζεται με τη βοήθεια ειδικού τιμ παραγωγής από την UEFA η κάλυψη του ποδοσφαιρικού ντέρμπι ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό για το ελληνικό πρωτάθλημα στις 18 Μαρτίου σε τρισδιάσταση εικόνα. Αγώνας που θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τον πρωταθλητή της φετινής σεζόν. Η Nova έχει ήδη εμπειρία τρισδιάσδτατης μετάδοσης από τον αγώνα του Champions League ανάμεσα σε Μιλάν και Μπαρτσελόνα.
**Την προσπάθεια φίμωσης της καταγγέλλει η εφημερίδα “Ελευθερία” μετά την αγωγή που κατέθεσε σε βάρος της ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης ζητώντας αποζημίωση ύψους 50 χιλιάδων ευρώ. Η εφημερίδα σημειώνει πως ο κ. Τατούλης προσπαθεί να ποινικοποιήσει την κριτική και μιλά για την τρίτη δικαστική δίωξη της.

** Κατά περίπου 3.500 ευρώ μείωσε τα ενοίκια προς τη Δ.Ε.Θ η ΕΡΤ 3 για τα τρία κτίρια που διαθέτει στην οδό Αγγελάκη παρατείνοντας τη μίσθωση ως το τέλος του 2014. Από 17.565 ευρώ το μήνα θα πληρώνει στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης 14.052 ευρώ, μείωση κατά 20%. Την ίδια ώρα οι μισθοί των εργαζομένων έχουν μειωθεί κατά 35% και αναμένεται νέα μείωση κάστα περίπου 7%.

**«Eίμαστε στον «αέρα». Έβδομη πρωϊνή της 29ης Φεβρουαρίου 2012. Μια μοναδική μέρα που επαναλαμβάνεται κάθε τέσσερα χρόνια». Με αυτά τα λόγια του Νίκου Φελέκη βγήκε στον αέρα το νέο ειδησεογραφικό site του πρώην διευθυντή του «Κόσμου του Επενδυτή» Νίκου Φελέκη. Στο www.matrix24.gr εκτός από πλήρη θεματολογία μιας πύλης ειδήσεων αναγγέλλεται και web tv.

**Η Πράξη νομοθετικού περιεχομένου για την εξαίρεση των δημοσιογράφων δημόσιων ΜΜΕ από το ενιαίο μισθολόγιο έχει ήδη δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Απομένει η διαβούλευση με τις ενώσεις προκειμένου να καθορισθούν οι αμοιβές των δημοσιογράφων σε ΕΡΤ, ΑΠΕ και δημοτικά ΜΜΕ. Και όπως προκύπτει από τις πρώτες πληροφορίες στο αρμόδιο υπουργείο Επικρατείας ακούστηκε πως μελετάται ενιαίο μισθολόγιο που θα ισχύει για τα όλα τα δημόσια ΜΜΕ. Και ως βάση του θα είναι το υψος αποδοχών των δημοσιογράφων της ΕΡΤ. Που ως γνωστόν δεν έχουν σύμβαση αντίστοιχη των άλλων Μέσων από το 2009.

**Την επόμενη εβδομάδα είναι προσδιορισμένη η συνεδρίαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για τη συμφωνία Nova ιδιωτικών καναλιών ελεύθερης λήψης μετά την προσφυγή του ΟΤΕ. Αξίζει πάντως να επισημανθεί πως η πλατφόρμα του ΟΤΕ είναι έτοιμη να ανεβάσει τα ιδιωτικά κανάλια στο δικό της δορυφόρο αφού ήδη υπέγραψε συμφωνία για αυτό με τους σταθμούς Mega, Star και ΣΚΑΙ. Εκκρεμεί η συμφωνία με τον ΑΝΤ1 και τον Alpha. Στη συνδρομητική δορυφορική πλατφόρμα του ΟΤΕ πάντως μπήκε και το πρώτο κανάλι ερωτικών ταινιών. Πρόκειται για το Penthouse TV.

**Οι τεχνικοί ραδιοφωνίας πρόλαβαν στο παραπέντε της αλλαγής του νόμου την έγκριση συλλογικής σύμβασης με απόφαση του ΟΜΕΔ. Ανάλογη σύμβαση έχουν και οι τεχνικοί της τηλεόρασης.

** Ολοκληρώθηκε η πρόσληψη των 63 συμβασιούχων δημοσιογράφων στην ΕΡΤ με την πρόσληψη 7 συντακτών από τις δεκάδες των ενστάσεων που είχαν υποβληθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: