mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

Μα, που πηγαίνουν τα λεφτά εσωτερικής παραγωγής στην ΕΡΤ;

Αποκαλυπτικό το ετήσιο κόστος των εσωτερικών παραγωγών
Προκαλεί προβληματισμό η μεγάλη διαφορά σε
ομοειδείς εκπομπές
Πολυδάπανες οι "εσωτερικές" παραγωγές στην ΕΡΤ
Της Αγγέλας Νταρζάνου
(αναδημοσίευση από την "Αυγή" της Κυριακής)

Αδικαιολόγητα υψηλά κόστη συνεχίζει να εμφανίζει η παραγωγή προγράμματος στην ΕΡΤ, παρά τις πολυδιαφημισμένες "περικοπές", που αποδίδουν τα πλεονάσματα δεκάδων εκατομμυρίων στον ισολογισμό της. Όπως φαίνεται, οι "περικοπές" αφορούν αποκλειστικά στις εξωτερικές παραγωγές, με μειώσεις γύρω στο 30% και ιδίως τις σειρές μυθοπλασίας, οι οποίες έχουν εξαφανιστεί από τη δημόσια τηλεόραση εδώ έξι χρόνια τουλάχιστον, οπότε δεν έχουν απολύτως κανένα κόστος...
Το νέο στοιχείο από φέτος, άξιον απορίας, είναι ότι έχουν αρχίσει να ..."αναπτύσουν" κόστος και οι εσωτερικές παραγωγές της ΕΡΤ! Ως εσωτερικές, υποτίθεται ότι καλύπτονται από τις τεχνικές υποδομές της ΕΡΤ (στούντιο, συνεργεία, μοντάζ κ.λπ.) και τους εργαζόμενους της ΕΡΤ, μόνιμους ή συμβασιούχους. Αυτό είναι το νόημα της "εσωτερικής παραγωγής" σε ένα κανάλι. Εν προκειμένω το νόημα καταρρίπτεται: οι εσωτερικές παραγωγές εμφανίζονται πλέον στις αποφάσεις του Δ.Σ. να επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό με επιπλέον δαπάνες, οι οποίες εκταμιεύονται απευθείας από τα ταμεία της ΕΡΤ. Μπορεί να κυμαίνονται από 600, ακόμα και έως 12.000 ευρώ ανά επεισόδιο, παρ' ότι "εσωτερικές" (βλ. και Πίνακα). Επτά μόνο "εσωτερικές παραγωγές" που συγκεντρώσαμε κοστίζουν στην ΕΡΤ πάνω από 700.000 ευρώ τον χρόνο.

Η πολυδιαφημισμένη "κινητοποίηση του μηχανισμού" της ΕΡΤ, οι παρλάτες ότι στηρίζεται πλέον σε δικά της μέσα για την παραγωγή προγράμματος, αποδεικνύεται μύθος. Μύθος αποδεικνύεται επίσης ότι σταμάτησαν οι "αμαρτωλές" λεγόμενες "μικτές παραγωγές". Διότι, στην προκειμένη περίπτωση, πρόκειται για καραμπινάτες μικτές παραγωγές.

Πού πάνε τα λεφτά;

Άγνωστο παραμένει πώς κατανέμονται αυτές οι δαπάνες. Η "Διαύγεια" ενημερώνει μεν για το συνολικό κόστος της κάθε εσωτερικής παραγωγής, όχι όμως και για το αναλυτικό κοστολόγιο, ώστε να γίνεται εμφανές σε τι είδους δραστηριότητες διοχετεύονται τα χρήματα: 
(α) Πηγαίνουν σε "συνεργάτες" των εκπομπών, π.χ. δημοσιογράφους, σκηνοθέτες ή..."συμβούλους"; Με άλλα λόγια "συνεργάτες της ΕΡΤ "από το παράθυρο; Ή (β) πηγαίνουν σε εταιρείες που διαθέτουν τηλεοπτικά συνεργεία (κάμερες) και μοντάζ;
Ο,τιδήποτε από τα δύο και να συμβαίνει, ή ακόμα και τα δύο σωρευτικά, και πάλι το κόστος παραμένει αδικαιολόγητα υψηλό. Ποιος ο λόγος μια εβδομαδιαία "εσωτερική παραγωγή" σε στούντιο της ΕΡΤ, με δημοσιογράφους της ΕΡΤ, να κοστίζει από 9.700 ευρώ τον μήνα ώς και 17.300 ευρώ τον μήνα; Πρόσφατα μάλιστα επιχειρήθηκε να περάσει η "εσωτερική παραγωγή" Piano Forte, μουσική εκπομπή, με μηνιαίο κόστος που αγγίζει τα 48.000 ευρώ τον μήνα!

Για να έχουμε μια τάξη μεγέθους, αναφέρουμε ότι (α) δύο συνεργάτες μιας εκπομπής δεν μπορεί να κοστίζουν πάνω από 3.000 το μήνα και (β) το κόστος δύο συνεργείων για εβδομαδιαία εκπομπή δεν κοστίζει πάνω από 1.200 ευρώ τον μήνα. Πώς δικαιολογούνται τα ποσά των 10.000 και 15.000 ευρώ τον μήνα;

Σημειώνεται ότι, μετά από διαγωνισμό που παρατάθηκε πρόσφατα, η ΕΡΤ έχει υπογράψει συμβάσεις με εξωτερικά συνεργεία από την αγορά, όπου η 8ωρη βάρδια μονοκάμερου τηλεοπτικού συνεργείου κοστολογείται στα 150 ευρώ η ώρα. Το συνολικό κόστος που πληρώνει η ΕΡΤ σε τέσσερις τουλάχιστον εταιρείες τηλεοπτικών συνεργείων ανέρχεται σε 600.000 τον χρόνο.

Πηγή: Αυγή-ΜΜΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: